/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 27 juliol de 2024 | 3a Època | Edició núm. 15.882 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

La Plataforma va denunciar, en el marc de la segona sessió de treball de les que manté amb Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, la situació del pont de la Marfà. El pont està protegit? A Can Marfà, les obres continuen a bon ritme: el pont de doble arcada -davant del que fou el pati de la fàbrica- sobre la Monar, ¿és un dels protegits pel Pla Especial de les Hortes? El Pla bé que el recull expressament. ¿Algú vetlla per que li sigui aplicat un dels objectius del Pla, abans que el formigó se'l mengi? Concretament aquell punt del Pla de protecció de les Hortes que diu: 'Recuperar i conservar els elements arquitectònics que configuren el paisatge tradicional de les hortes (ponts, safareig, dipòsits, recés i masos)...' FOTO: EL DIMONILa Plataforma va denunciar, en el marc de la segona sessió de treball de les que manté amb Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, la situació del pont de la Marfà. El pont està protegit? A Can Marfà, les obres continuen a bon ritme: el pont de doble arcada -davant del que fou el pati de la fàbrica- sobre la Monar, ¿és un dels protegits pel Pla Especial de les Hortes? El Pla bé que el recull expressament. ¿Algú vetlla per que li sigui aplicat un dels objectius del Pla, abans que el formigó se'l mengi? Concretament aquell punt del Pla de protecció de les Hortes que diu: 'Recuperar i conservar els elements arquitectònics que configuren el paisatge tradicional de les hortes (ponts, safareig, dipòsits, recés i masos)...' FOTO: EL DIMONI
: : Les hortes > Hortes de Santa Eugènia Eugènia de Ter | 18·05·2005

La Plataforma en defensa de les Hortes i Ribes del Ter va presentar dimecres 18 a Joan Pluma un segon anàlisis del Pla de les Hortes

Hortes i Ribes |

Havent analitzat el Pla especial de les Hortes de de Ter, actualment a exposició pública, i segons allò acordat a l’anterior reunió [03·05·2005] volem traslladar-los les presents al·legacions referents a qüestions urbanístiques del Pla.

Primer però volem formular dues consideracions fora de l’àmbit estricte del Pla especial però corresponents a l’àmbit real de les Hortes de de Ter:

1. Cal modificar el Pla especial del Parador del per tal d’incorporar-hi la creació d’hortes de lloguer (com de fet ja apareix al plànol 12 del Pla especial de les Hortes de de Ter) i també incorporar-hi la creació d’un carril bici per l’avinguda Josep Tarradellas.

2. Cal preveure com quedarà finalment el pont de la Marfà després de la urbanització, ja que té una estructura d’alt valor arquitectònic i històrico-cultural que de cap manera ha de ser alterada.

Primeres al·legacions ‘urbanístiques’

– Gran part de la normativa i de les actuacions previstes no tenen una argumentació tècnica que les justifiqui.

– Per una part del polígon de la clau ‘C5’, corresponent al Sistema de Parc Fluvial i Deveses, s’ha definit les actuacions que s’hi duran a terme, però en la majoria d’aquest espai no. Considerem positiu eixamplar la zona de ribera del Ter, però en cap cas eliminar les actuals hortes per destinar els terrenys a altres usos, ja sigui parc urbà, equipaments o qualsevol altre mena.

– La clau ‘C4a’, corresponent al Parc de la Sèquia, és totalment inadmissible. No respon a les necessitats de de Ter ja que no ofereix més espais verds sinó només la transformació dels actuals. A més perjudicaria greument el conjunt patrimonial de la Sèquia, fragmentant-lo i desvirtuant-lo.

– Al Pla existeixen una sèrie de normes i actuacions aparentment inofensives però que poden significar una desestructuració de l’activitat a les hortes que pot derivar en un mal irreparable a la vida dels horts. Ens referim als canvis previstos en els models de recs i camins i a la homogeneïtzació del tipus de barraques i tanques.

Per tot plegat sol·licitem

– La incorporació al Pla especial d’un estudi paisatgístic, un estudi d’impacte ambiental, un informe del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) i un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que avalin la normativa i actuacions previstes.

– La concreció de quines actuacions es preveuen en la totalitat del polígon ‘C5’.

– L’eliminació de l’actual clau ‘C4a’. Proposem la creació d’un passeig central vertebrador de l’espai que uneixi el casc urbà de de Ter amb el carril bici Girona-Olot i el futur Parc Fluvial, unint els diferents equipaments amb un traçat per l’actual camí interior al Vivers Municipals i amb un màxim d’uns 10 metres d’amplada. Aquest passeig d’accés facilitaria la integració del conjunt de l’espai a la ciutat sense perjudicar les hortes existents. A la resta només cal condicionar els camins actuals.

– La inclusió els terrenys sense ús agrícola a la borsa de lloguer d’horta prevista. En l’actualitat això permetria allargar la zona d’horta de lloguer que apareix al Parador del al plànol ’12’ fins la Sèquia.

– L’eliminació dels elements cridaners i antiestètics, és a dir els no integrats en l’entorn rural, al Pla mal anomenats ‘de degradació i marginals’, establint uns criteris d’actuació subjecta a un projecte previ i posterior llicència municipal. Això permetria regular-ho sense limitar la creativitat i evitar la pèrdua de la diversitat característica del paisatge de les hortes i a protegir, tal i com també recull el Pla Especial.

– Canviar els criteris d’actuació unitaris eliminant l’obligatorietat d’instal·lar un sol tipus de barraca i tanca i flexibilitzant els gàlibs per a la seva ubicació, buscant una resposta personalitzada a cada necessitat.

– Pel que fa als camins i recs cal també estudiar cada cas particular i actuar en els casos en què es trobin malmesos, abandonant els models de recs i camins que es proposen al Pla, ja que no es corresponen a la realitat de les hortes de Sant Eugènia de Ter.

Plataforma en defensa de les Hortes i les Ribes del Ter
Agrupament Escolta Sant Cugat (Salt); Associació de Naturalistes de Girona; Associació de Veïns Pedret-Salesians; Associació de Veïns de de Ter; Associació de Veïns del; Associació de Veïns del Barri Vell i sector Autopista (Salt); Ateneu 24 de Juny (Girona); Ateneu de la Vall de Llémena; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; ElDimoni.com de de Ter; Els Xirucaires (Salt); Galanthus (Celrà); Grup del Projecte Rius de la Gent Gran de Salt; Grup Editor de la Revista de Sarrià de Ter; Grup Gironí de Defensa del Territori; Grup Muntanya Sarrià; La Farga, revista de Salt; La Llémena Espai Natural; Marfull (Salt); Mou-te en Bici; Societat d’Estudis i Recerca de Salt; UGT de Girona; i hortolans de la Sèquia

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)