/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 31 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.459 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

FOTO: PABLO LIDOYFOTO: PABLO LIDOY
: : Les hortes > Opinió | 15·06·2010

Tres faules i un ensenyament

Jordi Vilamitjana |

Al parc del migdia, els gavians argentats es menjaven els carpins, que són uns peixets introduïts per les ecològiques autoritats gironines al llac artificial per tal que es mengin les larves de mosques i mosquits. Sense carpins, els mosquits se la campaven i els habitants de les torres Martorell, i els visitants ocasionals, rascaven i rascaven. Per protegir els carpins, s’hi van plantar nenúfars. Els gavians no veien els peixos que així es podien menjar els futurs mosquits i els veïns no rascaven. Però els ànecs collverds, coneixedors dels cucs que s’amaguen als nenúfars, van destrossar les plantes, i van deixar descoberts els carpins que foren presa fàcil dels gavians; com que ningú no es menjava les larves d’insectes, els veïns rascaven i rascaven. Ara, es veu que es posaran unes xarxes metàl·liques per protegir els nenúfars que amaguen els carpins dels gavians perquè els peixos liquidin els embrions de mosquit i els veïns no hagin de rascar-se tant.

A les Hortes de de Ter, en canvi, els amos dels gossos es pensen que com que allò és natural poden deixar els presents anals dels seus quissos al mateix lloc on els cans tenen a bé defecar. Alguns camins més propers als pisos són tant un fàstic que només es pot avançar amb els dos ulls mirant el terra i fent saltirons.

Els coloms abunden quasi tant com els gats a Girona per l’obstinada ignorància d’alguns ciutadans que immersos en un atac d’amor als animals els peixen arreu com si els hi anés la vida. Els gats que la mà humana alimenta es tornen mandrosos, no rategen i amb prou feines espanten les seves presumptes i nocives víctimes. El colom urbà és un despropòsit d’animal: duu paràsits, embruta façanes, parterres i cotxes i colonitza espais oberts i alts fins a convertir-los en fastigoses comunes. Com a contrapartida, parrupa i es fa el simpàtic amb nens i avis.

La literatura -que és en un 90% l’escriptura del qui es pot permetre el luxe de mirar com mengen els coloms mentre els altres treballem- i la premsa, que de vegades no sap què dir, han tractat amb excessiva bondat coloms, gavians, gats i amos de gossos. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)