/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 13 abril de 2024 | 3a Època | Edició núm. 15.777 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Aquí l'Store Independència, en construcció FOTO: ARXIU AJ. GIRONA CRDI (Aquí l'Store Independència, en construcció FOTO: ARXIU AJ. GIRONA CRDI ("DIARI DE GIRONA" / 1982)
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 24·12·2017

Independència, caixa o plaça

Manel Mesquita | Plaça dels Cines

A Girona, CaixaBank (exLaCaixa) acaba d’inaugurar una oficina store (així, en anglès, per dir botiga) batejada com “Sant Agustí”, allà on fa pocs anys hi havia una oficina de la Caixa de Girona (RIP), al rovell de l’ou per on transita, menja i s’està el turisme que acull la ciutat i on ja hi ha overbooking de negocis de restauració que okupen tots els baixos de la plaça porxada sortida del projecte del magí de l’arquitecte Martí Sureda i Deulovol el 1855 per aplicar allà on havia estat el convent i les hortes dels Agustins. Fins al 1860 van anar avançant les obres i el 1869 es va completar la urbanització central amb la col·locació d’una columna en commemoració de la Constitució espanyola del moment.

Aquella Constitución de la Nación Española fou la llei fonamental per la qual es va regir l’Estat espanyol des de la seva promulgació -6 de juny de 1869- fins a l’abdicació d’Amadeu I i la proclamació de la Primera República -l’any 1873-.

El 1894 aquell monument seria substituït pel grup escultòric Girona 1809 dedicat als defensors de setges de la ciutat davant del francès, de l’escultor Parera, que havia estat pensat per a los sitios de Saragossa per homenatjar el capità Palafox i que en ser rebutjat per la capital aragonesa va transmutar-se en el general Álvarez de Castro, i tots tan contents.

La coneguda pels catalans com a Guerra del Francès, també ho va ser com Campanya d’Espanya, Guerra Peninsular o Guerra de la Independència Espanyola -que va ser com la vàrem estudiar els que vàrem ser imbuidos fa ja uns anys i tenim una edat- va ser un conflicte bèl·lic entre les Espanyes i el Primer Imperi Francès que es va iniciar el 1808 amb l’entrada de les tropes napoleòniques.

Patxi Canibe, a el seu Cu-Cut FOTO: DdG

Patxi Canibe, al seu Cu-Cut FOTO: DdG

La plaça, popularment, ha tingut diversos noms: plaça Sant Agustí, plaça dels Cines i plaça de la Independència. De Sant Agustí, pel convent dels Agustins; dels Cines, pels cinemes que al seu voltant es trobaven (Gran Via, Coliseum, Albéniz)…

… ara em ve al cap en Patxi del cafèbar Cu-Cut, al passadís de l’Albéniz, on quedaven per anar a veure l’estrena de la setmana, que ens ha deixat fa pocs dies: goian bego, lurra arina izan dadila.

El nom oficial de la plaça, tal com consta al nomenclàtor de l’Ajuntament de Girona, és el “de la Independència”; “Sant Agustí” ja té un carrer al seu nom a l’antic municipi de Palau-sacosta. Que simpàtic hauria estat que la CaixaBank, que ha fugit per instal·lar-se a València, hagués triat per a la seva nova botiga a Girona el nom Store Independència. Porucs!

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)