/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 juny de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.657 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico L'INS Santa Eugènia finalitza el curs amb la graduació dels estudis postobligatoris, dmà Tot allò que comença té un final. L'Institut Santa Eugènia, de Girona, celebra l'acte de graduació dels alumnes dels estudis obligatoris demà -dilluns 25 de juny- en el Teatre Reparada Domènech del Centre cívic del barri de Sant Narcís. El propòsit és fer un reconeixement als alumnes que finalitzen una etapa educativa en aquest curs…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Fins aquí hem arribat, sosté Pereira. Tot plegat és una gran interjecció! Fora punyetes! FOTO PUNYETES: ARXIU WEBFins aquí hem arribat, sosté Pereira. Tot plegat és una gran interjecció! Fora punyetes! FOTO PUNYETES: ARXIU WEB
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 07·03·2018

Visca la República!

Manel Mesquita | La (darrera) Tribuna | El Punt Avui | Edició Nacional

Hi ha diverses maneres d’analitzar una frase. Fins i tot les més breus. Les que contenen menys paraules. Menys síl·labes. O menys lletres i mons, implícits o literaris. La sintàctica. L’etimològica. La lògica. La funcional. L’estructural. La semàntica. La semiòtica. La política. La històrica. L’emocional. La desiderativa… Qualsevol d’aquestes anàlisis podríem convenir que són objectives, en el sentit que persegueixen un objectiu. Lícit, sempre. Mentre aquest no suporti -no doni suport- una actitud insultant o violenta en relació a la resta d’anàlisis.

La breu expressió exclamativa que actua de títol d’aquestes línies, sintàcticament manté “la República” com a nucli d’aquest sintagma, i “Visca” com interjecció; també trobem un article determinat i feminista, “la”; en aquest cas -Visca!- actua com a interjecció exclamació usada per desitjar llarga vida i prosperitat a una institució; i, finalment, un nom al que li falta poc per ser propi, “República”. Coses dels substantius, que n’hi ha de comuns i de propis o polítics, com la categoria de presos, malgrat en ambdós casos la responsabilitat d’aquesta subdivisió recaigui en l’Estat o la RAE (Real Acadèmia d’Estremera).

Poc més a afegir si no fos que la frase del titular acaba amb un signe d’admiració, o d’exclamació, del tipus de signe gràfic que es posen únicament al final (!) en una frase catalana, i en algunes llengües també al començament (¡), d’una oració exclamativa o d’una interjecció. Sí, poc més a afegir-hi, sintàcticament i simpàtica parlant.

Ara bé, si “visca” és una forma antiga del verb “viure”, que vol dir “que visqui” (per molt anys?); i “visqui” és un subjuntiu present… acceptem-lo com a tal i no es compliquem la vida amb anàlisis subjectives imperfectes -contaminades- que emmascaren la perfecció del desig expressat amb tal brevetat, actualitat i contundència que la política ni el flaira i la història ja jutjarà depenent del resultat final i dels guanyadors del poder de la gramàtica i el diccionari. Fabra ho sabia i per això en va fer un de nostre.

Podem defensar -oralment- l’imperfecte subjuntiu “visqués” i quedar-nos tan tanqui’ls i cofois a casa? Feu la prova del nou. Sortiu al carrer i crideu “Que visqués la República!”. Ni republicans catalans ni espanyols seguirien la consigna. Afegiu feminista, “social i solidària”, com defensava dissabte passat Enric Ramionet a El Punt Avui, a la interjecció de capçalera i el resultat obtingut eixamplarà la lectura emocional i nacional.

La primera vegada que va retrunyir un contundent i espontani -i com a tal, sentit, que no escoltat- “Visca la República!” al Parlament de Catalunya, després de la pactada Transacció, el va pronunciar l’amic Enric Marco fa setze anys… Ho analitzem, tertulians i opinadors? O és que temeu perdre el vostre sou?

Fins aquí hem arribat, sosté Pereira. Tot plegat és una gran interjecció! Fora punyetes!

1
Tinc més informació
Comentaris

Una resposta a “Visca la República!”

  1. jaume prat ha dit:

    Mesquita dixit ! … però encara ens queda molt per pedalar. Salut i poble!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)