/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 04 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.463 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El Dimoni no desvetllarà on és aquesta visió de l'estimada Monar, però és una pena per a una ciutat de El Dimoni no desvetllarà on és aquesta visió de l'estimada Monar, però és una pena per a una ciutat de "Quatre rius i una sèquia" FOTO: ELDIMONI.COM (2016)
: : Les hortes > Les hortes al dia :: Pla especial de les Hortes | 25·10·2016

Hortes, sèquia, ribes i Santa Eugènia de Ter

Jordi Navarro i Morera | Pla de Ter

Les Hortes de Santa Eugènia de Ter FOTO: REVENDA

Santa Eugènia de Ter ha de reconciliar-se amb l’entorn
i trobar una formula per conciliar tres espais que permetin
deconstruir l’actual situació i crear-ne una de nova

Mai em cansaré de repetir que els humans necessitem sentir-nos identificats amb un territori, un paisatge, una història o algun referent. És una constant al llarg de la història la nostra adhesió al territori físic, cultural o històric, i això no té res a veure ni amb pàtries ni amb banderes, la cosa va molt més enllà.

El problema és que la dimensió urbana sovint ho acapara tot i la vida urbana ha tendit a desterritorialitzar-nos i escindir-nos de l’entorn i el paisatge. Per això crec que la societat civil ha de fer un replantejament i un exercici de reconnexió amb el territori i l’entorn.

I és clar, Santa Eugènia de Ter és un espai ideal per relligar tres elements com son les hortes de, la riba del Ter i el propi sector, que viu massa d’esquenes a un espai que resisteix la pressió urbanística i es nega a ser engolit per l’asfalt i els cotxes.

L’espai que hi ha a prop de la zona de la fàbrica Marfà ha de ser dignificat, renaturalitzat i reintegrat a la sèquia. Recuperar-lo com a espai d’esbarjo per donar més qualitat de vida i educació ambiental a un veïnatge que necessita més oxigen, aire net i tranquil·litat. I la zona de riba del Ter ha de ser ampliada, potenciada i acostada al nucli urbà. Un bosc de ribera tant espectacular com el que tenim a la zona eugenienca del Ter té infinites potencialitats educatives.

I les hortes que tenim a són un tresor. Un focus de producció d’aliments i una escola a l’aire lliure. Un autèntic mur de contenció contra l’especulació urbanística, un corredor biològic, refugi de flora i fauna i una zona d’esbarjo fantàstica que cal reivindicar permanentment.

L'estimada Monar, una pena FOTO: ELDIMONI.COM

L’estimada, a Girona, una pena FOTO: ELDIMONI.COM

La, amagada i deixada

Menció a part mereix la sèquia, una artèria fluvial amb segles d’història i intensos aprofitaments. La tenim massa amagada i deixada. Senyalitzar-la, restituir-la, integrar-la a i reivindicar-la ens ajudaria a ser més conscients del nostre entorn i per tant a implicar-nos més.

Potenciar la riba del Ter, restituir la sèquia, protegir les hortes i pacificar de trànsit de tot apropant-lo a aquest magnífic conjunt natural-cultural és una assignatura pendent que no només l’Ajuntament de Girona hauria d’impulsar sinó que hauria de ser una reivindicació i tasca diària de tots i cadascú dels eugeniencs i eugenienques. El Pla Especial de les Hortes, encallat als calaixos de la burocràcia, no és una eina suficient per impulsar accions i cal més múscul social que tiri del carro.

Penso que cal deconstruir l’actual i excessiva artificialització de de Ter i reintegrar l’actual barri al territori tot reconstruint un nou relat de vincle i relació amb l’entorn natural. Cal explorar nous camins que ens allunyin de les visions antropocèntriques que han dominat les relacions humans-territori i ens acostin a una nova relació més respectuosa amb el territori, els ecosistemes, el clima i l’entorn on vivim.

1
Tinc més informació
Comentaris

Una resposta a “Hortes, sèquia, ribes i Santa Eugènia de Ter”

  1. Xavier ha dit:

    Tens tota la raó, aquí, al poble de Santa Eugènia de Ter, hi tenim un gran tresor que cal conservar entre tots. Un patrimoni que cal cuidar i protegir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)