![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
A qui correspongui, humilment demano l’horari de visita al magatzem municipal de l’Ajuntament de Girona, on es deuen aplegar ja un conjunt d’obres artístiques d’indubtable interès que s’han anat enretirant de la faç de la ciutat.
Si s’ha de fer cas d’allò que s’ha anat fent públic des de l’Ajuntament, un nombre important d’escultures estan reunides en un mateix magatzem a l’espera de tornar al seu lloc original. La majoria d’aquestes obres artístiques estan sotmeses a un recés involuntari obligat per les obres públiques que afecten l’espai que ocupen habitualment. Avui mateix, els eventuals visitants que s’acostessin -dintre de l’horari de visita que humilment demano- a les instal·lacions municipals veurien esplèndides obres d’Emília Xargay, de Paco Torres Monsó, de Narcís Carmaniu, de Francesc Fornells, de Francesc Bacquelaine, etc.
Al magatzem municipal, s’hi han de poder contemplar obres tan interessants com la Família de bronze d’Emília Xargay, treta fa pocs dies -informa eldimoni.com– del carrer de la Creu-Plaça dels Països Catalans, on era des de les Fires de 1981; les enormes Lletres toves. A,B,C,Q de Paco Torres Monsó, apartades l’any passat de la plaça Pompeu Fabra on van ser col·locades el 1980; la columna A la Constitució de 1869 apartada fa mig any dels carrers de Girona on era des de feia 137 anys; la part de dalt del Vitrall mòbil de Francesc Fornells, de l’estació central d’autobusos, on va ser col·locada el 23 de gener de 1985 -informa la Guia d’escultures al carrer (Itineraris a peu i amb cotxe) de Jaume Fabre- i enretirada al cap de poc; els dos bambis del conjunt A Walt Disney, de Narcís Carmaniu, cedits per la Banca Carrera el dia de de 1971 i desapareguts misteriosament de la Devesa; el monòlit a les ciutats pubilles de la sardana inaugurat el 27 d’octubre de 1985 i promogut per l’Obra del Ballet Popular, enretirat també fa pocs dies; i potser fins i tot la figura de sant Vicenç Ferrer, obra de Francesc Bacquelaine, retirada el 1970 de la plaça de Sant Domènec. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]
Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES de Ter
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines