/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 06 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.465 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Un edifici buit i tapiat a la carretera Santa Eugènia, l'antiga casa-estudi d'Emília Xargay FOTO: DANI VILÀ [EL PUNT]Un edifici buit i tapiat a la carretera Santa Eugènia, l'antiga casa-estudi d'Emília Xargay FOTO: DANI VILÀ [EL PUNT]
: : Opinió > El Dimoni de la fàbrica :: Sebas Parra | 25·07·2012

Ramon, Inés, Rómulo, Lluís… sí que es pot!

Sebas Parra |

Dissabte vam anar a Celrà, a l’Ateneu. A la sala gran es tractava el tema del dret de tothom a un habitatge digne i més específicament el drama de les persones que no poden pagar el lloguer o l’hipoteca. Organitzaven l’acte l’Ajuntament i la PAH de Girona (Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca). Una primera part amb diferents parlaments per tal d’emmarcar la sessió: l’alcalde, Dani Cornellà, ens va explicar el suport de l’Ajuntament que presideix a les persones en aquesta situació i les mocions, valentes, en pro d’un habitatge digne, la portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, d’una manera molt didàctica i freiriana (per al pedagog brasiler Paulo Freire la principal funció de l’educació és la desocultació de la realitat) ens va mostrar aquesta trama entorn a l’habitatge que ha teixit el capital amb els tres poders del sistema, legislatiu, executiu i judicial, amb la cobertura dels dispositius ideològics i mediàtics que asseguren l’analfabetisme polític generalitzat, i, finalment, dos membres de l’associació Solidaritat i Comunicació (SICOM: sicom.cat) i de la productora audiovisual Namuss Films (namussfilms.com) van presentar el documental La Plataforma. I, a continuació, vam veure aquest treball que mostra la lluita de la PAH en defensa del dret constitucional a un habitatge digne per a tothom i que intenta afavorir el debat sobre els drets de la ciutadania i desfer els equívocs i mentides creats per la informació diguem-ne interessada.

Gent sense casa i cases sense gent! Com s’entén?

No només som campions de l’Eurocopa amb La Roja. Som també, entre d’altres misèries, campions de l’Eurodesnonament: el primer trimestre de l’any 2012, últimes dades publicades, assenyala un nou record en el nombre de desnonaments ordenats pels jutjats de l’Estat espanyol amb 46.559, o sigui una mitjana de 510 diaris. Els acordats pels Jutjats de Primera Instància van ser 28.135, d’ells 7.172 (el 25’49%) a Catalunya (reconeguda pedrera de La Roja i… dels desnonaments). Igualment passa en la fase anterior al desnonament, que són les execucions hipotecàries que s’inicien a partir de l’impagament de les quotes al banc. El primer trimestre de 2012 també ha marcat un rècord negatiu amb 24.792 execucions hipotecàries realitzades pels jutjats, un 14,1% més que el 2011, i també el pitjor trimestre de la història. Es calcula que més de 500.000 famílies viuen amenaçades amb perdre la seva casa i que en els propers anys es superarà el milió d’execucions. Des de l’inici de la crisi se n’han executat més de 350.000… Mentrestant, només a la ciutat de Girona passen de 2000 els pisos buits.

La lluita també educa

Segueixo de prop el treball pacient, generós i ple de tossuderia i fermesa de la PAH de Girona, les assemblees de cada divendres a-La Marfà, la recollida de signatures per la Iniciativa Legislativa Popular en favor de la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i el lloguer social, de cada dimarts, al mercat i arreu sempre que es troba l’ocasió, de les accions per aturar les execucions de desnonaments… M’ha inundat una enorme alegria al saber que un parell dels previstos al meu antic s’han aturat: el d’en Rómulo i el d’en Lluís, previst per al divendres -27 de juliol-. I especialment he sentit en primer persona la dació en pagament d’en Ramon, i la Inés, d’Olot, aquell company maltractat pels mossos fa uns mesos que va acabar a l’hospital amb la tíbia trencada… La PAH ens permet fer nostres aquestes victòries però, sobretot, ens permet educar l’esperança. Ens dóna ales per cridar amb força: companys i companyes: sí que es pot!

Sebas Parra és veí de la de Ter

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)