/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 27 juliol de 2024 | 3a Època | Edició núm. 15.882 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 27·03·2018

Comencen les obres de reconstrucció del vell pont del Dimoni sobre el riu Güell

El Dimoni | ajgirona.cat

La reconstrucció del pont del sobre el riu es va aprovar per unanimitat dels grups municipals al ple de la corporació gironina del 14 de setembre de 2010 (alcaldia Puigdemont); i anteriorment, ja ho havia estat també aprovada per unanimitat al ple de l’11 de març de 1981 (alcaldia Nadal), fa justament 37 anys.

Es tracta d’un element llegendari, arqueològic, històric, cultural, patrimonial, turístic (de futur) i llargament reivindicat per Santa Eugènia de Ter i el pla de Girona, amb el suport de la UNESCOGirona i altres entitats gironines; es preveu que les actuacions de rearmament tinguin una durada de nou mesos.

Dimarts -27 de març- van començar les obres de reconstrucció del pont del, a la plataforma del carrer/frontissa del Riu. La nova estructura funcionarà com a referent turístic/comercial i passera per a vianants sobre el riu que connectarà el carrer de la Riera Maçana (a tocar del Col·legi Groc), a, amb el carrer Mare de Déu dels Àngels i el carrer Pere Compte, al.

Vista del pont del Dimoni rearmat sobre el riu Güell INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

Vista del pont del Dimoni rearmat sobre el riu Güell INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

Les actuacions tenen com a objectiu recuperar un símbol d’identitat del pla de Girona (Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, Sant Narcís…), llargament reivindicat pels veïns i veïnes, que es va desmuntar el 1968. “El pont del és molt més que un pont, perquè és un símbol de la unió entre Santa Eugènia de Ter i Girona, i és un pont que encara està en el record de la gent de. Amb la seva recuperació culminem una de les grans reivindicacions veïnals de Girona, i apostem per potenciar el patrimoni de tots els barris com a manera per construir un projecte global de ciutat”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

El desmuntatge del pont del Dimoni (observeu les pedres numerades) FOTO: NARCÍS SANS (1968)

El desmuntatge del pont del Dimoni (observeu les pedres numerades) FOTO: NARCÍS SANS (1968)

Eduard Herrero i l'abat de Montserrat en una visita d'aquest últim a Santa Eugènia de Ter, al costat de la pedra núm. 111 del Pont del Dimoni a la parròquia del poble, el setembre de 2009 FOTO: EL DIMONI

Eduard Herrero i l’abat de Montserrat en una visita d’aquest últim a de Ter, al costat de la pedra núm. 111 del a la parròquia del poble, el setembre de 2009

Les obres, que tenen una durada prevista de nou mesos, afectaran el trànsit del tram del carrer/frontissa del Riu comprès entre la carretera de i el passeig d’Olot. Les afectacions comportaran l’estretament d’un carril de circulació en cadascun dels dos sentits de la marxa, tot i que no es tallarà el trànsit. “Treballarem per minimitzar tant la durada com les possibles incidències de les afectacions. Agraïm per avançat la comprensió dels veïns i veïnes de la zona per les molèsties que les obres puguin ocasionar”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Joan Alcalà.

El rearmament –un projecte de l’arquitecte Ramon Ripoll– s’ha plantejat arquitectònicament com a unió de tecnologia moderna, tecnologia tradicional i tecnologia medieval. L’objectiu és edificar el pont mitjançant la reconstrucció de dos arcs laterals fets amb estreps de formigó, les dovelles del s. XIV (1357) i la paret de maçoneria tradicional, mantenint la imatge original. També es reproduiran les mesures del vell pont: 13 metres de llum de l’arc, 8 metres d’alçada lliure sota l’arc i entre 3 i 3,7 metres d’amplada total.

Pel que fa a la tecnologia moderna, s’aprofitaran les eines que proporcionin les màximes prestacions amb els mínims mitjans com són la fonamentació de l’arc del pont de formigó armat, tirants per comprimir el centenar de dovelles de pedra originals, arc metàl·lic de reforç, mínims pòrtics estructurals a les passeres o la lleugeresa de paviments mixtos de fusta i ferro. Es procurarà que tots els elements, juntes i unions siguin tant visibles com sigui possible.

Per un altre costat, en relació amb la part més tradicional, les parets de maçoneria del pont s’aixecaran a través de la tradició constructiva local amb materials rierencs i morter de calç.

Per últim, es recuperaran les dovelles de carreus de pedra del s. XIV (1357) per tal que tornin a realitzar la seva funció original: formar un arc de pedra estructural. En aquest sentit totes les dovelles treballaran a compressió. De tot el conjunt de pedres que es conserven de l’antic pont del, s’han detectant 100 dovelles que formaven els dos arcs del pont, entre altres. La dovella núm. 111 es troba al hall de la parròquia de Santa Eugènia de Ter. Aquestes pedres es faran servir per reconstruir un 70% del que era el vell pont original. La resta, a banda i banda de l’arc, se substituirà per estreps de formigó.

L’accés al pont es farà a través de dues rampes que s’ubicaran en cadascun dels costat de la passera, a banda i banda del riu. En els dos extrems de les rampes hi haurà les plataformes d’inici i de final. Pel que fa als parterres atalussats laterals al riu, s’hi plantarà vegetació per tal de naturalitzar al màxim l’espai. Les obres s’han adjudicat a l’empresa Salvador Serra SA per un import de 408.000 euros.

El pont del, desaparegut ara fa 50 anys (1968), es trobava situat en l’extrem oest de l’actual plataforma del pont del que serveix de cruïlla entre el passeig d’Olot, el carrer del Riu i el carrer de la Mare de Déu de la Salut. El pont es va utilitzar des de l’època medieval fins al s. XIX (1968) com el pas més segur que travessava el riu.

Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

Què celebraven el passat divendres -22 de març-
aquests veïns i veïnes a El Sidral de l’eugenienc carrer de Baix?

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)