![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El s’ha reunit amb els eugenials escultors Francesc Torres Monsó i Pep Admetlla. Durant la conversa, els artistes han assegurat no haver rebut cap petició en ferm del consistori gironí per realitzar un projecte escultòric amb les pedres del , a
Francesc Torres Monsó [FTM]: No. A nosaltres no ens van fer cap proposta.
Pep Admetlla [PA]: Ens vam assabentar del projecte pels diaris. En Paco i jo ens vam trucar i vam dir: «tu, que hem de fer el
PA: No hem pensat res. Més aviat ens hem quedat sorpresos amb algunes actituds que criticaven la nostra obra, quan nosaltres no hem fet res. És que no hem fet ni un sol dibuix, ni una sola ratlla en un paper!
FTM: Crec que és un tema conflictiu. La gent del poble vol una altra vegada el pont original, cosa amb la qual nosaltres tampoc estem d’acord perquè només queden quatre pedres del pont i la part de la barana eren rierencs que no se sap on són. Per tant, només queden els arcs, però també estan incomplets.
![]() |
|
PA: Sí, però és que tot plegat és molt complicat. S’ha explicat molt malament des de l’Ajuntament, s’ha entès malament per part d’alguns veïns de
FTM: Han estat els periodistes que han implicat l’Ajuntament en aquest assumpte. Al consistori municipal li interessa políticament quedar bé. Joan Pluma va fer les declaracions després que la premsa iniciés el tema. A més la gent del poble, seguint un romanticisme o un cert folklore, vol tornar a col·locar el pont en un lloc que ja és més ample i on ja no té cap sentit. Tot plegat és una cosa purament anacrònica.
PA: Sí. Però és que a més, no hi ha hagut cap mitjà que ens hagi trucat directament a nosaltres per demanar-nos el parer de tot plegat, ja que som els primers implicats. Perquè tal com està el tema ara, sense nosaltres no hi ha pont ni escultura. A més, no s’ha parlat mai de la cosa més necessària, que són els honoraris i el cost d’allò que teòricament es vol fer. Per tant, només hi ha hagut especulació.
FTM: La solució que segurament s’aplicarà acontentarà a mitges als veïns. Sembla que l’Ajuntament ho té bastant resolt. Així, que després de tota la polèmica, l’Ajuntament ens va convocar i ens va descartar del projecte. Diuen que hi ha la intenció de col·locar el pont a la sèquia
PA: Aquesta és una de les propostes, traspassar el pont a la sèquia. Considerem que encara és més absurd de contextualitzar la ubicació original del pont. Trobem inútil muntar un pont de pessebre en un rec.
PA: Primer, quan va sortir el tema teníem certa il·lusió. Fins i tot vam visitar el lloc on hauria d’anar la construcció. Vam calcular els pros i contres del projecte. Tenim clar que no farem absolutament res si no hi ha un encàrrec ferm des de l’Ajuntament. A més, ens escudem en els drets d’autor per fer allò que nosaltres creiem que cal fer, tenint també en compte la opinió consistorial i veïnal. Però no hem anat més enllà per les crítiques rebudes. Això fa que ha arribat a un punt que ja no m’importa si es fa un pont o una escultura.
![]() |
|
FTM: Penso que són coses diferents. La casa de l’Emília Xargay és un edifici i, avui dia, el terreny és igual a diners. Les lletres toves són diferents, no poden desaparèixer, són massa populars. Però altres obres meves han desaparegut, i això sap molt greu però ja no hi ha res a fer. Encara que tinc dret a querellar-me per això i que al Sindicat d’Artistes Visuals en tenim els mitjans, la meva manera de ser em porta a no fer-ho. Quan es va exposar al carrer Ciutadans el projecte de reforma de l’Hospital de Santa Caterina, vaig adonar-me que les lletres toves no hi figuraven i vaig pensar que em trucarien, però no ho van fer. Crec que és una manca de delicadesa.
PA: D’entrada, la possibilitat que desapareguessin les lletres toves no hauria d’haver sortit als mitjans. El que s’hauria d’haver fet és preguntar-li a l’escultor on creu que s’haurien de reubicar en el projecte del nou espai urbà de la Generalitat. Penso que els arquitectes responsables, a qui se’ls suposa uns coneixements estètics i una ètica davant de l’obra dels altres, van actuar equivocadament pel fet que en el projecte no apareguin les lletres toves. Per mi, es tracta de l’escultura més representativa del centre de Girona com a ciutat. Els nens de l’Escola Eiximenis han après els primers mots amb aquestes lletres des de fa molts anys. Crec que els arquitectes haurien d’haver dit públicament el seu parer sobre on s’hauria d’ubicar l’obra.
PA: Hem de dir que l’Ajuntament ha dut a terme una bona tasca urbanística al Barri Vell de Girona. Era una cosa necessària, per als seus habitants i per als turistes. L’urbanisme pot ser un joc especulatiu, però en aquest cas l’anterior alcalde, Joaquim Nadal, i el seu equip van realitzar una feina seriosa. D’altres temes no s’han fet tan bé, perquè sempre és difícil arribar a la perifèria. A
FTM: He de dir però que últimament sí que estic molt preocupat per
PA: No direm res més que el títol. Serà el mateix de la nostra primera exposició conjunta Konstruktion-Destruktion. A part d’això, no volem avançar res més perquè hi estem treballant molt i preferim no donar detalls per no aixecar espectatives. Preferim que el públic es faci una idea de l’exposició venint a veure-la un cop inaugurada.
![]() |
|
Paco Torres Monsó i Pep Admetlla tenen una relació artística i personal que va néixer ara fa prop de divuit anys. Admetlla assegura que en Paco, com li diu afectivament, «va determinar d’alguna manera la seva formació com a ésser humà i com a artista.»
La seva coneixença es va produir d’una manera ben poc convencional i molt divertida. Pep Admetlla era un escultor jove que començava a operar des d’un petit taller del carrer Guilleries de