![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Dissabte -28 de juny- es va dur a terme al barri de Guinardó el 3r Concurs de Percussió de Barcelona. Va ser un concurs amb dues modalitats de percussió, la tradicional, dirigida a grups d’estil de correfoc i el lliure amb percussió oberta a innovacions i estils diversos.
El Xirois varen concursar en la modalitat lliure, on hi havia un total de 14 grups en les primeres eliminatòries, d’aquests només es podien classificar 7 a les finals. Ja en aquesta primera selecció de grups, la frescor de les interpretacions dels Xirois i la innovació dels seus temes, així com el treball coreogràfic i la imprescindible aportació del xanquer i les xanqueres va sorprendre a la resta de grups i va aixecar la primera ovació de la tarda. Al darrera hi havia, però, grups amb una forta tradició de percussió i que s’havien preparat durant molt temps per aquesta cita. El nivell dels grups era realment bo, i a ritme de tambor, rumbera, congues, surdo, caixa, tombs i rocars no es podia deixar de ballar i moure el cos, els peus, el cap o les mans.
![]() |
Si Joan Clos, quan era alcalde de Barcelona, es va fotografiar amb Carlinhos Brown; l’actual batlle del cap i casal, Jordi Hereu, ho fa amb els Xirois de l’IES Santa Eugènia |
Un cop tots els grups havien acabat de tocar, es van dirigir en rua cap al Parc del Guinardó, on es celebrarien les finals, primer del concurs tradicional i després dels lliures. Aquí, un espectador d’excepció, l’alcalde de Barcelona -Jordi Hereu- es va fer una fotografia amb el grup de percussió de de Ter. No va ser fins que es va arribar al Parc que no es va notificar quins grups passaven a la final, els Xirois serien els quarts en actuar en aquesta final de set, passar aquest tall ja va ser motiu d’alegria pel grup més jove de tots els concursants, ja que els Xirois, una selecció sub-16, concursava amb seleccions absolutes. Els grups que havien passat a la final eren: Batoka’m (Barcelona), Sambandreu (Barcelona), Tabalers dels Diables de la Florida (L’Hospitalet de Llobregat), La Bandsambant (Barcelona), Markatú Batucada (Sitges), Kimbala (Sant Cugat del Vallès) i Xirois, els únics participants de Girona.
La final fou realment disputada i amb un nivell alt, amb dos grups amb més de 30 percussionistes cadascun i amb uns ritmes de samba dignes de la millor escola brasilera. L’espectacle de Kimbala, els guanyadors d’aquesta edició, i de Markatú Batucada, els segon, fou memorable, tot i que els llargs aplaudiments que van aixecar l’actuació de Xirois estava a la seva altura.
Al darrera hi havia quatre grups realment bons i consolidats, de manera que era difícil saber què passaria. Per fi el veredicte del jurat, un jurat amb Ernildo Rassúa, un reconegut expert en percussió com a estrella. El veredicte fou que s’havia valorat l’actuació dels grups en la seva totalitat, tenint en compte els aspectes musicals, però també els coreogràfics i artístics i s’anunciava una sorpresa. Aquesta sorpresa eren els Xirois, que s’havien classificat com a tercers, passant al davant de grups amb molta solera en la percussió. Els primers i segons no eren una sorpresa ja que havien estat guanyadors en les dues darreres edicions.
Tots els grups varen felicitar la feina i el treball dels Xirois, que amb una percussió innovadora, una coreografia treballada i amb les xanquers fent la delícia de la gent i dels nens foren el punt diferent d’aquest concurs.
Si voleu més imatges i la gravació de la final la podreu veure a:
> www.concurspercussiobcn.org
Moltes felicitats a tots els Xirois de; a l’Homero -el mestre, un crack- i als mànagers -en Dani i en Ramon- i a tots els que al darrera ajuden a que el grup tiri endavant, esperem que ens feu ballar durant molt temps.