/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 24 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.391 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Xirois, els reis de BCN, al barri del Guinardó FOTO: XIROISXirois, els reis de BCN, al barri del Guinardó FOTO: XIROIS
: : Cultura > Actualitat | 05·01·2010

La cavalcada de Reis de Girona o la del centre?

Jordi Vilamitjana |

Amb mig segle de cavalcades que duc a les espatlles, puc assegurar que mai els Reis Mags han desfilat per Girona. Ho han fet pel centre de la ciutat, que no és el mateix que fer-ho per Girona, han acampat a tocar del centre i han repartit somriures pels balcons i finestres del centre, però no han conegut res més que una part de la ciutat.

Tenint en compte que els Mags d’Orient eren més savis que reis i que el seu mèrit històric és el d’haver identificat i honorat Jesús en una estança molt humil, té la seva gràcia que en el Monopoly de Girona, la comitiva reial transiti pels carrers amb un catxé més alt. Ja sé que hi ha gent a qui això costa d’entendre per la força del costum però perquè se m’entengui el greuge pensin que el pontpedrisme és a Girona el mateix que el barcelonisme (o el xavisme) a Catalunya.

El fet que any rere any, amb imperceptibles variacions -que a més quan es produeixen causen malestar-, es repeteixi el mateix recorregut semicircular i equidistant de la plaça Catalunya és producte o bé d’una manca d’imaginació o bé d’una absurda voluntat centrípeta. Si fins i tot els manaies, model d’institució arrelada a les més fèrries tradicions, quan han de dur el penó avancen per carrers i barris, què impedeix als 400 figurants i embalums corresponents de desplaçar-se per tota la ciutat? És que tal com estan les coses resulta que a Font de la Pólvora ja tenen la seva pròpia cavalcada i a i han creat la visita del patge reial amb gran acompanyament uns dies abans…

Mentrestant, la cavalcada de 400 figurants, la que paga tota la ciutat (tots els ciutadans, per tant), apareix miraculosament a Fora Muralla! No podria entrar cada any per una carretera i un barri diferent: pel Carme i Vila-roja, per Emili Grahit i Montilivi, per Palau, per la carretera Barcelona, per la de Santa Coloma, pel carrer Montnegre, per la Frontissa, per Domeny i la Devesa, per Germans Sàbat i Fontajau, per la carretera de França, pel Pont Major i Pedret, per Sant Daniel, per Torre Gironella…, i així travessaria en el seu recorregut cap a la plaça del Vi els barris més poblats de la ciutat?

Els Xirois de de Ter són avui -5 gen.- acompanyant les carrosses reials per Barcelona. Un orgull, òbviament. Mentrestant aquí a Girona, el gran tema estrella serà si ses majestats han repartit prou caramels. Nosaltres, pobrets i alegrets com sempre.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)