![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Xiroi és un adjectiu que vol dir “eixerit”, “animat”, “de temperament alegroi”, “trempat”. L’origen d’aquest mot duu, a través del mallorquí “xoroi”, “eixoroiar” i “eixorellar” al llatí “ex-auriculare”, amb el significat de “treure la son de les orelles”. Això, exactament això, és el que aconsegueixen cada vegada que trepitgen els carrers els Xirois, el grup de percussió, xanques i malabars de de Ter.
El grup, format per nois i noies d’entre 14 i 16 anys, es va gestar el novembre de 2006 a l’abric de l’IES, concretament de l’AMPA i, més concretament, per l’empenta i la direcció de Ramon Macaya i Dani Furtet. Instruïts al començament pel colombià Homero Cortes i l’Olga, tots dos membres de la Banda del Surdo, en dos anys d’actuacions, els nois i noies dels Xirois s’han guanyat a pols un reconeixement unànime.
Els protagonistes són alumnes de l’IES de, joves plens de força i ganes de de Ter, que inverteixen dies i hores a buscar la perfecció: la Claudia (rumbera); en Jordi i l’Oriol (caixes); l’Aniol G., en Juanfra, la Uraida, la Gemma, l’Abel, l’Anna i la Lesya (toms aguts i greus); en Pau, en Guille, en Johna i la Laura (surdos); l’Ivan, la Maria, la Manoli, l’Alberto, la Diana, la Judith, la Rocío i l’Aura (xanquers i malabaristes). El grup està treballant ara mateix en dues línies: la consolidació d’una pedrera de timbalers i xanquers amb alumnes de 1r i 2n de l’IES i la creació d’una Associació Juvenil, que aplegui, no només els músics, sinó que també els joves amb inquietuds de de Ter.
La música en viu i en directe, popular i al carrer, és un dels darrers llenguatges globals que existeix. Aquesta música té el poder d’ajuntar, de crear vincles, de promoure complicitats; té el poder de conscienciar, de transformar. Cal confiar plenament en aquests joves: en les seves mans hi ha l’esperança d’una ciutat millor. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]
Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES de Ter
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines