![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
DIARI DE GIRONA > Un llibre i una exposició al Museu d’Història de la Ciutat recullen la trajectòria periodística d’Enric Marquès. El llibre i l’exposició ofereixen una mirada retrospectiva a la trajectòria vital d’Enric Marquès.
L’exposició coincideix amb la presentació del llibre escrit per Pau Lanao, Carme Vinyoles i Miquel Torns amb el mateix títol Enric Marquès, periodista. El llibre i l’exposició, comissariada pels mateixos autors, formen part d’un mateix projecte d’homenatge a Enric Marquès de recuperació de la seva obra periodística a cavall de dues ciutats, París i Girona, que el van marcar profundament.
Una de les autores del llibre, Carme Vinyoles, ha destacat que la principal aportació del projecte és «vincular molt directament la seva obra amb el retrat sociològic de l’època que va viure i de la ciutat que ell es va estimar i que se’n va distanciar perquè hi mantenia una relació d’amor crític».
En aquest sentit, el llibre pretén convertir-se, segons els seus autors, en una crònica de la història recent de la ciutat a partir dels articles que ell va escriure i de les veus de persones que el van conèixer com Narcís-Jordi Aragó, Manel Mesquita, Narcís Comadira o Joaquim Nadal.
El llibre recupera 140 articles i 120 il·lustracions que Marquès va publicar en diversos mitjans de comunicació entre els anys 1967 i 1994. Pels autors del llibre, el treball del periodista i artista gironí constitueixen «una visió molt particular, sovint crítica i punyent, però de vegades també d’una gran bellesa descriptiva, sobre pràcticament tot el segle XX».
Retornat definitivament a Girona l’any 1975 després de la llarga estada a París, Enric Marquès es va convertir en un dels principals artífexs de l’Assembla Democràtica d’Artistes (ADAG), la plataforma gironina que va convertir l’art en motor d’agitació social contra el règim. [Diari de Girona]