/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 23 maig de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.182 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

DIBUIX: ENRIC MARQUÈSDIBUIX: ENRIC MARQUÈS
: : Eugenials > Enric Marquès (1931-1994) | 05·09·2004

Girona ret homenatge a Enric Marquès
en el desè aniversari de la seva mort

El Punt |

EL PUNT > Pintor, escriptor, activista social i consciència crítica d’una etapa prou decisiva de la nostra història recent, Enric Marquès i Ribalta (La de de Ter 1931-Llagostera 1994), va desplegar també una notable tasca en l’àmbit de la premsa, sigui a través dels seus articles sempre incisius i afinats dins d’un camp temàtic molt ampli, o com a il·lustrador i compaginador de moltes de les planes publicades des de finals dels anys seixanta fins a principis dels noranta. La recuperació de la vessant periodística del sovint controvertit a la vegada que apreciat artista gironí centrarà l’acte d’homenatge que tindrà lloc dimecres, a les vuit del vespre, a la sala de conferències La Farinera de Girona, just el dia en què es compleixen deu anys de la seva mort.

«Treballar amb tu no té mai problemes…», escrivia Narcís-Jordi Aragó a Enric Marquès el 21 d’octubre de 1969 en relació amb la continuada col·laboració que l’artista gironí, llavors resident a París, mantenia amb la revista Presència, que ell dirigia en aquells temps truculents de la dictadura. Trenta-cinc anys després, repassant la intensa correspondència entre ells dos, un exercici molt recomanable per perfilar detalls no precisament insignificants de la crònica social, política i cultural de la Girona predemocràtica, a Aragó, actual responsable de la Revista de Girona, no li costa gens recordar a què es referia en aquella llunyana data: «En l’Enric sempre hi podies confiar, no solament perquè complia puntualment amb els articles convinguts, sinó perquè aportava criteris i elements de debat i de millora per al conjunt de la publicació. Destacaria la seva dedicació constant, la lucidesa crítica d’unes anàlisis molt ajustades, un sentit de la responsabilitat impertorbable, el seu inconformisme tenaç i una capacitat d’engrescament i de mobilització ciutadana que molts gironins que han viscut la transició deuen recordar…, a més del seu tracte cordial i apassionat, de vegades abrupte, però sempre honest, generós i profundament humà per damunt de tot.»
Aquests i altres trets ben recognoscibles en l’obra periodística i en la trajectòria personal de qui va mantenir fins als últims dies l’esperit reivindicatiu i de lluita forjat en múltiples fronts seran exposats per Narcís-Jordi Aragó en la conferència que farà dimecres a les 8 del vespre als locals de La Farinera. En l’acte hi participaran Anna Pagans, alcaldessa de Girona, Carles Pàramo, president de la Diputació, i Joan Bosch, president del Grup El Punt en representació de les entitats que promouen l’homenatge i el reconeixement de la figura pública d’Enric Marquès, especialment pel que fa a l’empremta deixada en mitjans de comunicació, com ara Presència, Serra d’Or, El Punt, la Revista de Girona, l’Avenç, el Butlletí de Llagostera, el periòdic eugenienc El [1981], El de l’AV, Qüestions d’Art, El Batall i La Xinxeta entre d’altres.

Un llibre i una exposició

La sessió de dimecres representa el punt de partida de l’acord entre l’Ajuntament, la Diputació i El Punt per publicar un llibre que pretén retratar, a través de les vivències d’Enric Marquès i de moltes persones que hi van tenir contacte i amistat, el contrast entre la «Girona grisa i negra» del franqusime i els aires de llibertat que es respiraven a l’altre costat dels Pirineus, on llavors començava Europa. El treball recollirà també una quantitat important de les cròniques i reportatges escrits per Marquès, així com una selecció dels dibuixos, esbossos i fotomuntatges amb què il·lustrava articles propis i aliens, un material que serà exposat al Museu d’Història de la Ciutat a partir del gener del 2005.

En els últims números les revistes BonArt i El de de Ter han recordat l’artista i properament s’exhibirà obra seva a l’aparador de la Llibreria 22 de Girona. D’altra banda, la Revista de Girona i la revista Undaris van dedicar-li el 1995 uns dossiers molt complets i és remarcable també el catàleg editat per l’Ajuntament de Girona amb motiu de l’exposició antològica muntada al Museu d’Història de la Ciutat el 1996. [El Punt]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)