/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 24 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.391 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Poble > Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert · la Rodona · Güell | 09·05·2016

«Demanem massa?» (2): després de la trobada a alcaldia, la Mancomunitat de Sta. Eugènia·Can Gibert ‘respon’ al #pleGirona

Mancomunitat de Santa Eugènia·Can Gibert del Pla | Saló de plens de l'Ajuntament de Girona

resposta al #pleGirona de dilluns, 09·05·2016 *************************************************

Després de la trobada a l’Ajuntament de Girona [a iniciativa d’aquest, del dilluns 18·04·2016], amb l’alcaldessa Marta Madrenas i la regidora Sílvia Paneque i el regidor Narcís Sastre, en relació a la creació -pel govern de la ciutat- de dues regidories delegades diferenciades per al “barri” de de Ter, una per al “sector” Santa Eugènia i una altra per al “sector” Can Gibert del Pla, en resposta a l’argumentació de la Mancomunitat en el text Demanem massa? difós el passat dilluns 11 d’abril, moments abans de l’inici del ple ordinari de l’Ajuntament de Girona…

Després d’escoltar, la Mancomunitat de·Can Gibert es reafirma en el plantejament inicial d’un territori (històric, veïnal, associatiu, solidari), un regidor/a delegat/da.

Ens reafirmem que no podem acceptar de cap manera la divisió del territori de·Can Gibert, i per tant no acceptarem cap regidor/a que sigui només de o només de del Pla.

També ens reafirmem en que el més convenient per·Can Gibert és: un territori, un regidor/a delegat/da; tal com ha estat fins ara des de l’inici dels ajuntaments democràtics i com tenen la resta de territoris de la ciutat.

Si malgrat el nostre posicionament, l’equip de govern de l’ajuntament, considera que hi ha d’haver més d’un regidor/a delegat/da per a l’únic territori de·Can Gibert, és una decisió respecte la seva distribució del treball. Amb tot voldríem un compromís públic de que els regidors delegats seran conjuntament de·Can Gibert i treballaran coordinadament com si es tractés d’un sol regidor/a.

*** Trobareu també en format pdf la totalitat d’aquesta resposta difosa avui 09·05·2016
i del text repartit en el ple de l’11·04·2016 Demanem massa? (2) a: PDF-2 a

 

pregunta al #pleGirona de dilluns, 11·04·2016 *************************************************

«Demanem massa?» (1)

Per una regidoria delegada de l’Ajuntament de Girona
per a Santa Eugènia·Can Gibert del Pla, com sempre!:
no ens agraden les divisions ni les restes,
ens enamoren les sumes que multipliquen.
*** Trobareu també en format pdf la totalitat del text repartit en el ple de l’11·04·2016 Demanem massa? (1) a: PDF-1 a

El nou cartipàs de l’Ajuntament de Girona ha fet recaure -per primer cop- les regidories de barri de i del Pla en persones diferents, i es trenca així la idea i les dinàmiques de la Mancomunitat de·Can Gibert en l’acció conjunta d’aquests dos barris d’un mateix poble*.

Sap greu aquesta situació de la qual s’hauria d’haver informat el dia de la darrera trobada de l’antiga regidoria comuna per a·Can Gibert del Pla amb la Mancomunitat, a l’Ateneu Eugenienc [el 21·03·2016]… a un li queda cara d’estaquirot amb aquest repartiment tacticista de i.

No som ningú per dir a l’Ajuntament de Girona com ha d’organitzar-se internament, ni com ha de quadrar el nou cartipàs, ni res de res de tot això… de fet, només som veïns, ciutadans que vivim a la perifèria del pla de Girona: entre la frontissa de de Ter -a tocar de la vila de Salt- i la plaça del Barco fins al veïnat de la, creuant el riu, ja sigui per la rotonda dels Maristes o per la del pont del…, que anem a la parròquia de de Ter -i a Càritas- situada a del Pla -a tocar del- i al CAP-ABS Girona-2 (conegut popularment com el CAP)…, que juguem a futbol al camp del Cangi, paret per paret amb l’INS, ubicat també a, davant per davant del Cementiri de de Ter on reposen molts dels nostres enyorats…, juguem a bàsquet i n’aprenem al Pavelló de, tècnicament radicat al “sector del Pla” (segons la UMAT**), com el Pavelló del Montfalgars -al mateix sector-, i nadem a l’equipament de la Piscina Municipal·Can Gibert, entre el CAP i el Cementiri…

… el tristament recordat Pla de Barris el van intitular de “Santa Eugènia i del Pla”, malgrat no recollir la totalitat de cap dels dos territoris, però així ha passat a la història local, amb aquesta falsa nomenclatura… Ah!, i traginem o anem en bici o caminem per les hortes de de Ter ja que a les del Mas Gibert*** i Mas Masó (allà on ara està ple d’habitatges ignominiosament buits) ja no n’hi ha. Les oliveres centenàries al voltant de la plaça Fidel Aguilar (o de les Cordes) són a i estan a de Ter.

Les escoles públiques del “barri” (UMAT**) són totes al “sector del Pla” (la UMAT diferencia entre “barri” i “sector”, aquest darrer està inclòs dins d’aquell com una subcategoria): els centres educatius públics de l’Escola Montfalgars, amb la seva biblioteca escolar familiar Montfollet oberta al barri; la llar d’infants El Tarlà; l’Escola Dalmau Carles, i l’Institut són tots al sector de, i l’Escola (Col·legi Groc), al , just al vèrtex dels límits UMAT** dels barris de, Can Gibert i.

La Coordinadora d’AMPA engloba·Can Gibert; la jove Petanca Social de la Plaça del Barco i l’històric Club de Petanca de treballen agermanadament; la recentment celebrada 21a Setmana de la Infància i la Joventut organitzada pels salesians de la parròquia organitza els actes en espais públics de i, amb la participació -entre altres- del guanyador Club d’Escacs; l’impactant Carnaval anual porta la rua multicolor pels carrers i places d’ambdós territoris; el bateig dels capgrossos i dels nous gegants eugeniencs es va fer davant l’església del poble, al passeig Pere Calders de Cangi, i la cercavila festiva va finalitzar a (a l’únic centre cívic municipal per als dos sectors); grups de batucades o de grallers nascuts a l’empara de l’IES; el treball comunitari del mai prou valorat Pla Educació i Convivència (PEiC) inclou des dels seus inicis -fa més de 15 anys- Santa Eugènia i (hi havia aixoplugat, també, el, de la mateixa manera que el prestigiós Banc del Temps és de “Santa Eugènia-Sant Narcís”); les AV del “Polígon del Pla” i de “Santa Eugènia de Ter” participen de projectes comuns en més d’un àmbit relacional… Som així, ens agrada sumar!

I la màxima expressió d’aquesta vinculació entre veïns, serveis, associacions, treball en xarxa, solidaritat, educació, esports, activitats festives i lúdiques, pressupostos participats, plans educatius i convivencials, comissions de treball, etc. i etc. és la Mancomunitat de·Can Gibert que aplega i coordina un pilot d’entitats d’aquest territori (algunes de les citades en aquest text i d’altres) des de fa gairebé deu anys, que es reuneix mensualment obertament, que manté una coordinació amb noms i cognoms, que impulsa activitats col·lectives i debats apassionants i plurals…, podríem haver actuat com a lobby de pressió i majoritàriament no ho hem fet, hem estat dialogants perquè va amb el nostre ADN com a veïns i com a entitats, però ara:

… Ens hem assabentat que el nou equip de govern de la ciutat vol trencar amb dècades, documents, webs, història, coordinació veïnal i institucional, esforços populars per sumar i no dividir…, pretén “partir” un “territori definit”, definit pel que va ser veí de la (1923) Prudenci Bertrana com “El Pla de Girona” -Pla del Ter- “modest, amable, fidel […] allà on fiteu els ulls poden arribar-hi les vostres cames […] amb minúsculs ponts ‘del diable’ sobre rieres eixutes, travessat per un tren menut i lent que sembla de joguina; aquest pla, delícia del caminant, sobre tot cap al tard, quan les muntanyes es tornen de color violeta […]”. Ai!

A de Ter (Santa Eugènia·Can Gibert del Pla), indignats per la divisió d’un territori històric i consolidat per la voluntat i esforç dels seus ciutadans i entitats, no volem malpensar que s’hagi pensat en aquell vell artifici tan efectiu a voltes, i tan practicat al territori, del divideix i venceràs… Quin és el perquè de tot plegat?!

Iniciem el debat i consultes en el marc de la Mancomunitat de·Can Gibert per rumiar en les accions i les respostes pertinents…, en breu a les seves pantalles!

 

 

* Al llibre Girona i els seus barris (Ajuntament de Girona, 1983), el capítol (pàgs. 283-293) Santa Eugènia de Ter,
de Gabriel Roura, inclou ambdós sectors: Santa Eugènia i del Pla, i ambdues Associacions de Veïns

** UMAT: girona.cat/observatori/cartografia.php
*** “Fournás destacó dos partidas de guerrilla de infantería y caballería por su izquierda que atacaron á los enemigos acampados cerca del manso Gibert […]: al mismo tiempo atacó con otra fuerte partida de infantería el puente de piedra sobre el arroyo Guell, camino de Santa Eugenia” [Sitio de la plaza. 8 de setiembre de 1808, de Guillelmo Minali]
**** Prioritats de la Mancomunitat de·Can Gibert per a 2015-2019:
eldimoni.com/santa-eugenia-can-gibert-pregunta-candidats-municipals
***** Trobareu en format pdf la totalitat del text repartit en el ple de l’11·04·2016 Demanem massa? a: PDF a

> Tertúlia de veïns, a Fem Girona amb associacions de veïns amb Eduard Herrero i Ramon Macaya, de·Can Gibert; Romà Montreal, de Palau-sacosta; Josep Plazas Lites, del·Devesa; i Miquel Àngel Garcia, de Mas Ramada

> Fem ciutadania amb Manel Mesquita, a Fem Girona:
Demanem massa, amb el repartiment de regidories per barris

Entitats i col·lectius que conformen la Mancomunitat de·Can Gibert del Pla:
AV de Ter, AV, ADBE (Assoc. Dansa Ball i Esport / Fama Girona), Col·lectiu d’Artistes Eugenials, Assoc. Cultural Cubana, AEPCFA (Assoc. d’Educació Popular), Casal Infantil, Assoc. Cassumai, Centre Obert-GIR PES, Càritas parroquial, CESET, Coordinadora d’AMPA (Escoles, Dalmau Carles, Montfalgars, El Tarlà i Institut), Club d’Escacs, Escudella Solidària, assoc. motos Dimonis de, Mou-te en Bici, Petanca Social Plaça del Barco, Club de Petanca del Pla, Xarxa Cooperativa, Assoc. de Comerciants de de Ter, Banc del Temps Santa Eugènia·Sant Narcís, Assemblea Ateneu Eugenienc, Colla Gegantera de Ter, Son Barri, Assoc. Cultural Hondurenya, Assoc. Gent Gran de de Ter, Col·lectiu Giropeques, Col·lectiu Magrebí del sector Frontissa, Associacions Culturals de Ghana, Vocalia de la Família de l’AV, PAH Gironés, Col·lectiu de Dones Guineanes, El [periòdic-e] …

3
Tinc més informació
Comentaris

3 respostes a “«Demanem massa?» (2): després de la trobada a alcaldia, la Mancomunitat de Sta. Eugènia·Can Gibert ‘respon’ al #pleGirona”

  1. El Dimoni ha dit:

    :: Diari de Girona > Els barris de Santa Eugènia i Can Gibert reclamen tenir un mateix regidor > http://www.diaridegirona.cat/girona/2016/04/13/barris-santa-eugenia-can-gibert/777441.html

  2. El Dimoni ha dit:

    :: Diari de Girona > Santa Eugènia i Can Gibert insisteixen que volen un mateix regidor > http://www.diaridegirona.cat/girona/2016/05/12/santaeugenia-can-gibert-insisteixen-que/782690.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)