/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 15 maig de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.174 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Actualitat > 2004 :: Retalls de premsa | 01·05·2004

S’ACABA L’AIGUA PER UN TUB
Les noves obres hauran d’aplicar sistemes
per aprofitar l’aigua i crear la xarxa separativa

Retalls de premsa |

> Les noves obres hauran d’aplicar
sistemes per aprofitar l’aigua de pluja

L’Ajuntament de Girona obligarà les promotores de noves construccions a aplicar sistemes per aprofitar l’aigua de la pluja i crear un sistema per separar-la de les aigües residuals. A la llarga els carrers també s’hauran d’adaptar a aquesta doble xarxa. La nova ordenança s’aprovarà en la sessió plenària de dimarts vinent i és una modificació de l’ordenança vigent però que s’ha adaptat a un decret de la Generalitat.

Les noves construccions hauran de tenir una doble xarxa d’aigües que permeti separar les provinents de la pluja de les residuals, una mesura que en alguns edificis ja s’està començar a aplicar. Les aigües pluvials s’hauran de retornar al medi ambient, sempre que sigui possible. Podran utilitzar-se, per exemple, per a regar parcs públics o zones verdes o per omplir bassals que serveixen als Bombers per lluitar contra els incendis. Els grans edificis hauran de tenir captadors d’aigües de la pluja i, per exemple, els propietaris de finques amb una piscina amb 40 metres quadrats en làmina, quan buidin l’aigua hauran de retornar-la al medi.

A més a més, es controlaran estretament els permisos d’abocament a la depuradora que es donin a les empreses i s’homonenitzaran els materials de les clavegueres i tuberies perquè en cas d’avaria es puguin arranjar més ràpidament.

La mesura ha de servir per exemple, per reduir la funcionamlitat de la depuradora i millorar-ne el funcionament i provocar un estalvi d’aigua. L’incompliment de les mesures previstes en aquesta ordenança pot acabar en una sanció d’entre 7.000 i 150.000 euros. [Tapi Carreras · Diari de Girona]

Tots els habitatges nous obligatòriament hauran de separar aigües pluvials i fecals

És una de les previsions de la nova ordenança de sanejament. En tots els habitatges nous que es facin a Girona s’hauran de separar obligatòriament les aigües pluvials de les residuals. És un dels preceptes de la modificació de l’ordenança municipal de sanejament de la ciutat, que dimarts vinent es portarà al ple. Segons el consistori, un dels objectius que es volen aconseguir és que l’aigua de pluja reverteixi directament al medi. També se serà molt més exigent en els abocaments a la depuradora.

L’ordenança relativa a la xarxa de sanejament municipal data del 1989, quan va entrar en servei la depuradora de Campdorà. El 1996 es va modificar el text i ara s’actualitza incorporant els nous preceptes legals i potenciant l’anomenada cultura de l’aigua. Els tres objectius bàsics, va explicar el regidor de Medi Ambient, Ponç Feliu, són potenciar la minimització de les aigües blanques, el reaprofitament de l’aigua i la xarxa separativa. Aquesta última és una de les exigències més innovadores, ja que tots els habitatges de nova construcció a la ciutat hauran de tenir separació entre aigües pluvials i fecals. Aquesta diferenciació serà obligatòria encara que el carrer on es facin els habitatges no estigui adaptat. Les aigües pluvials hauran de revertir al medi i servir per al reg d’hortes o parcs, per exemple.

També s’obligarà que en les urbanitzacions de més de 1.000 m de zona verda o en piscines amb una làmina superior a 40 m hi hagi captadors d’aigua que haurà de servir per regar les zones verdes. Les cases aïllades hauran de fer depuració en llacunatge. Feliu també va explicar que se serà molt estricte en els abocaments a la depuradora. Totes les empreses, així com en la recepció de cisternes de cases aïllades, hauran de superar importants i estrictes controls per evitar que arribin aigües amb manipulació de compostos o abocaments que no es poden tractar. Es preveu un dur règim sancionador dirigit principalment a les empreses. Es diferenciarà entre faltes lleus, greus o molt greus i seran multades amb quantitats que poden arribar fins als 7.000 euros, els 30.000 i els 150.000, respectivament.

Joan Pluma, regidor d’Urbanisme, va dir que el que s’intenta és una gestió efectiva de la xarxa subterrània, gran part de la qual té més de 40 anys. Enric Pardo, responsable de Sostenibilitat, va destacar que el text és pioner en l’aplicació de la cultura de l’aigua en el sanejament. [David Brugué · El Punt]

El Ayuntamiento obliga a los pisos nuevos a reciclar el agua pluvial

El pleno del martes aprobará una nueva ordenanza de saneamiento que introduce aspectos pioneros en la gestión sostenible de las aguas. El más destacado es la obligatoriedad de que los edificios de nueva construcción de la ciudad incluyan un sistema para separar el agua de lluvia de la residual. Esta iniciativa no afecta tanto al promotor de obra privada individual como a las urbanizaciones y no encarecerá el precio de las obras, según el concejal de Urbanismo, Joan Pluma. Por ejemplo, la promoción de Mas Masó incorporará este sistema. El objetivo es reaprovechar el agua procedente de la lluvia para usos diversos como el regadío, las acequias o las charcas contra incendios. En su defecto, en el caso de que la reutilización no sea posible, las aguas volverán al medio natural o en última instancia a la depuradora. Este es el primer paso para que en un futuro toda la ciudad incluya el sistema de separación de las aguas que ha de permitir la reducción del consumo. Según el concejal de Medi Ambient, Ponç Feliu, «cualquier nueva edificación tendrá que prever la separación de las aguas aunque la calle en ese punto concreto no esté adaptada, porque así, si en el futuro la calle lo permite, la infraestructura ya estará hecha». El almacenamiento del agua pluvial se hará mediante captadores que se instalarán en superficies de más de 1.000 m2 de regadío y en los terrenos con piscinas. Por otra parte, la nueva ordenanza de saneamiento endurece la normativa en materia de vertidos a las depuradoras, con sanciones de entre 7.000 y 150.000 euros para las infracciones. [Laura Bonilla · Vivir en Girona · La Vanguardia]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)