/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 19 maig de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.178 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El pont del Dimoni de Santa Eugènia de Ter fotografiat per Amis Unal d'Ala (1888) ARXIU: AJUNTAMENT DE GIRONA. CRDIEl pont del Dimoni de Santa Eugènia de Ter fotografiat per Amis Unal d'Ala (1888) ARXIU: AJUNTAMENT DE GIRONA. CRDI
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita > Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 13·12·2015

Monells del Dimoni

Manel Mesquita | Pla de Ter

Ha estat per ben poc que a Ocho apellidos catalanes no hi sortís el pont del de de Ter (Gironès) dins del marc incomparable del paisatge de Monells (Baix Empordà), població protagonista de la pel·lícula al costat del Karra, el Rovira, la Lago, la Machi, el Berto, la Sardà o els jubilats perseguits. M’explico.

El carrer/plaça Catalunya de Monells (1960) ARXIU: TODOCOLECCION.NET

El carrer/plaça Catalunya de Monells (1960) ARXIU: TODOCOLECCION.NET

Fa mig segle (no res!), el 3 de marc de 1966, Lluís Pell Janoher, alcalde de Monells, va entrar al registre municipal de l’Ajuntament de Girona el projecte tècnic corresponent, tot demanant la donació de les pedres que formen el popular pont sobre el, a –ep!, encara no s’havia desmuntat!; de fet, les dovelles numerades es van deconstruir el 1968–. No feia tres anys de l’annexió (1963) del municipi eugenienc al terme municipal gironí que ja es cobejava el patrimoni d’aquest poble mil·lenari del pla del Ter. Fins i tot a la nova ciutat de la Gran Girona es va proposar de traslladar el pont del, “pel seu valor arqueològic”, a sobre del riu Galligants (1964).

L’alcaldia del municipi empordanès exposava a la sol·licitud que l’Ajuntament estava realitzant una gran labor de restauració del seu conjunt monumental, que havia merescut recentment que fos declarat per la Dirección General de Bellas Artes “conjunto histórico-artístico”.

S’argumentava que a l’entrada del conjunt arquitectònic de Monells s’havia de construir un pont sobre el riu Rissec i que resultaria “anacrònic” fer-lo de ciment i d’estructura moderna, “correspondiendo por tanto una construcción en material noble como sería de piedra y con un carácter de la época a que nos evoca el conjunto existente”. En l’argumentari esmentat també se subratllava que el “transplante” del pont de pedra a tocar del significaria per a ambdós ajuntaments (el de Monells i el de Girona) un acte de col·laboració per a la conservació i embelliment del patrimoni artístic de la província.

El suplica final obligatori de qualsevol instància sol·licitava “conceder al Ayuntamiento de Monells todo el paramento de piedra que forma el conjunto del puente sobre el rio para ser reconstruido sobre el rio Rissech salvaguardando de esta forma la desaparición de un artístico puente de piedra y colaborando al embellecimiento del conjunto artístico-arquitectónico de uno de los pueblos que conserva más puro el tipismo arquitectónico medieval en nuestra província”.

Els turistes i visitadors de Monells a rebuf del film hauran de visitar de Ter quan estrenem Mil i pico cognoms eugeniencs i el pont del reconstruït.

FONT (1966): AJUNTAMENT DE GIRONA. ARXIU MUNICIPAL DE GIRONA (AMGi)

FONT (1966): AJUNTAMENT DE GIRONA. ARXIU MUNICIPAL DE GIRONA (AMGi)

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)