![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Proposta d’actuació al Ple municipal de Girona que presenta la Mancomunitat·Can Gibert i la Mesa d’Entitats per la Participació; el titular designat per intervenir en el Ple municipal és Eduard Herrero, veí de de Ter.
En els darrers mesos la situació de la gent gran dels barris de·Can Gibert per diversos motius ha estat notícia.
Com és conegut, els barris de i estan densament poblats. A vegades s’hi han referit com la tercera població del Gironès pel nombre d’habitants i per la seva personalitat. Santa Eugènia·Can Gibert són, també, uns barris on el nombre de persones grans de més de 65 anys és significatiu, més de 2.000 persones superen aquesta edat. Des del conjunt d’entitats del barri, agrupades en la Mancomunitat·Can Gibert, sempre hem manifestat el compromís i reconeixement a la dignitat de la nostra gent gran.
La pròpia gent gran manté un ampli dinamisme que es denota en el ventall d’activitats que promouen i en la participació en el debat La gent gran a·Can Gibert amb l’assistència de més de seixanta persones, que va tenir lloc el passat 27 d’abril a la plaça Leonor Joher de de Ter. La principal preocupació expressada per l’assemblea és l’anunci del possible tancament del Club Sant Jordi (CX Espai) de la carretera, lloc de trobada des de fa més de 30 anys dels avis i àvies de.
La gent gran de, i amb ella la resta d’entitats del sector, demana la continuïtat del Club Sant Jordi com a Casal de la Gent Gran de. Principalment perquè el consideren apropiat i propi. Apropiat per les instal·lacions de que disposa, i propi perquè -de fet- l’han anat costejant al llarg de tots aquests anys amb les seves llibretes d’estalvi i les seves quotes.
En el mateix sentit, la gent gran de de Ter considera imprescindible disposar d’un Casal de Gent Gran en el barri per socialitzar-se i relacionar-se, per proximitat i perquè volen un servei d’aquesta mena en el seu barri. De fet, tot i la seva població, és dels pocs barris de la ciutat que no disposa d’un Casal Municipal de Gent Gran ni dels recursos que hi van associats.
Així doncs, i prenent com a precedent l’actuació que ha fet l’actual govern d’un altre sector més cèntric de la ciutat, considerem que l’Ajuntament de Girona ha de garantir la continuïtat de l’espai del Club Sant Jordi, en qualitat de cessió o de conveni, a disposició de la Gent Gran del sector i que disposi dels recursos dels Casals Municipals de Gent de la ciutat.
Per altra banda, la mateixa assemblea de Gent Gran, amb un sentiment compartit per moltes persones i entitats de·Can Gibert, va manifestar la perplexitat que l’edifici destinat a albergar el Centre de Dia de Gent Gran a i que va costar dos milions i mig d’€ encara no compleixi la seva funció. Ni que tampoc s’hagi informat de les gestions ni de l’execució dels acords previstos en la moció aprovada per unanimitat del Ple de l’ajuntament, el mes d’octubre de 2011.
La gent gran i la Mancomunitat·Can Gibert, amb el recolzament de la Mesa d’Entitats per la Participació, en consonància amb el que en el seu dia va valorar el Consell de la Gent Gran de la ciutat creu, que la gent gran del nostre barri i del conjunt de la ciutat necessita més recursos de suport per atendre les diverses situacions de disminució de l’autonomia de les persones especialment de més de 75 anys. I per tant que l’edifici situat a la Plaça Leonor Joher ha de ser destinat a serveis d’atenció a la gent gran en algun dels formats de Centre Dia pel que està preparat l’edifici. Al mateix temps que s’hi destini a aquesta finalitat la partida del pressupost municipal de l’any en curs assignada a aquest objectiu.
En l’Any Europeu de l’envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional seria una bona notícia per a de Ter i pel conjunt de la ciutat de Girona.
Per aquestes raons fonamentalment, l’Associació de Veïns, en nom de la Mancomunitat·Can Gibert, i de la Mesa d’Entitats per la Participació, proposa a aquest Ple de l’Ajuntament de Girona l’adopció dels següents acords:
1. Que l’Ajuntament de Girona garanteixi la continuïtat del Club Sant Jordi de a disposició de la gent gran, dins de la xarxa de Casals Municipals de Gent Gran de Girona.
2. Que l’Ajuntament de Girona informi a la ciutadania de les gestions realitzacions i de les opcions plantejades per tal d’obrir el Centre de Dia per a gent gran a. Es promogui un debat públic amb les associacions i entitats afectades. I que s’obri el Centre de Dia al llarg de l’any 2012. En qualsevol cas cal destinar l’edifici previst per a serveis de suport a la gent gran.
3. Que a partir del tractament de les propostes dels dos punts anteriors es programi un debat ciutadà a nivell del conjunt de la ciutat de Girona, a l’entorn de les necessitats, recursos i models d’atenció i participació de la gent gran de la ciutat. Especialment amb les associacions i consells de gent gran, però també la resta d’entitats i associacions interessades.
S’aprova la moció ciutadana
EL PUNT AVUI [12·06·2012] > Els grups municipals van coincidir ahir que era “un dia històric” pel fet que per primer cop una entitat intervenia en el Ple municipal. En concret, va ser l’Associació de Veïns en nom de la Mancomunitat que forma el mateix barri amb i la Mesa d’Entitats, per demanar que es mantingui obert el Club Sant Jordi per a gent gran. Eduard Herrero va defensar la proposta, en què també es reclamava l’obertura del Centre de Dia. La moció es va aprovar amb els vots de tota l’oposició –PSC, PP, CUP i ICV-EUiA– i CiU es va abstenir. També es va aprovar la moció d’ICV contra el tancament del Centre de menors de Montilivi. A més, es va aprovar fer un pla contra la pobresa que presentava el PSC, enfortir llaços amb Perpinyà, en una moció de la CUP, i plans comercials del PP per al Pont Major i Montjuïc. [El Punt Avui]
Participació: intervenció històrica al Ple d’una entitat
DIARI DE GIRONA [12·06·2012] > Per primera vegada, una entitat de Girona va poder participar al Ple. La persona encarregada de dirigir-se al Ple va ser Eduard Herroro Lainez, en nom de la Mancomunitat·Can Gibert i la Mesa d’Entitats. La moció va obtenir l’abstenció de CiU i la resta de vots a favor i defensava que l’Ajuntament garanteixi la continuïtat, dins de la legalitat, del Club Sant Jordi de, així com obrir el Centre de Dia de el 2012. [Diari de Girona]
Una moció per defensar el Club Sant Jordi de enceta la participació dels ciutadans als plens
ARAGIRONA.CAT [12·06·2012] > El Ple d’aquest juny també ha estat el primer que s’ha obert a la participació ciutadana, després de la modificació que es va fer del Reglament Orgànic Municipal (ROM). Tots els partits han coincidit a qualificar-lo de “moment històric” perquè, per primer cop en tres dècades, s’ha pogut escoltar la veu de les entitats i els ciutadans intervenint al ple. Qui ha encetat aquesta nova fórmula de participació ha estat l’Associació de Veïns, que ha portat al Ple una moció per demanar que el Club Sant Jordi del barri es mantingui com a espai per a la gent gran. L’ha llegida, enmig d’aplaudiments, el portaveu nomenat per l’entitat, Eduard Herrero. El text ha tirat endavant amb els vots dels grups del PSC, el PP, ICV-EUiA i la CUP. El redactat, però, s’ha hagut de modificar per deixar clar que l’espai és privat i que, per tant, l’Ajuntament només pot intercedir per convèncer els propietaris -la Fundació La Pedrera- que en mantinguin els usos que tenia fins ara. El grup de CiU, tot i aquesta modificació, però, s’ha abstingut. El motiu és que un altre dels punts de la moció demanava que aquest mateix any 2012 s’obrís el Centre de Dia situat a la plaça Leonor Joher. Una obertura que, segons el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, és “inviable” a conseqüència de la situació econòmica actual. [AraGirona]
Solidari amb la moció a favor del Club Sant Jordi
:: DR. SEBASTIà SANTAEUGèNIA
> Solidari amb la moció a favor del Club Sant Jordi