/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 14 maig de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.173 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

IL·LUSTRACIÓ: MARC VICENS [REVISTA DE GIRONA, 257]IL·LUSTRACIÓ: MARC VICENS [REVISTA DE GIRONA, 257]
: : Històries > Història del Pla de Ter | 17·11·2009

:: REVISTA DE GIRONA núm. 257
Santa Eugènia de Ter, reconstruint la identitat

Moisès Jordi Pinatella |

Hi ha pobles que han tingut la mala sort -o la bona sort, depèn de com es miri- d’estar localitzats massa a prop de ciutats grans. Un cas força emblemàtic és el de de Ter, fins ben entrat el segle XX un petit municipi que aprofitava el pas de la històrica sèquia per a l’ús agrícola i també per a una incipient indústria tèxtil. La proximitat amb Girona, però, va provocar que la seva identitat s’anés diluint a poc a poc durant la segona meitat del segle XX. Amb l’annexió a Girona, el 1963, Santa Eugènia de Ter va passar de la nit al dia a formar part de l’aglomeració urbana de la ciutat, va viure un creixement mal planificat que va comportar unes densitats de població molt elevades i una manca preocupant de zones verdes i va haver de contemplar com es destruïen nombrosos referents de la seva identitat col·lectiva, com el , els plataners o diversos edificis antics.

El record de l’antic poble de de Ter semblava condemnat a dormir el son dels justos, i a esdevenir únicament un topònim per designar el sector de Girona més proper a Salt. Però Santa Eugènia ha tingut la sort de disposar d’un teixit associatiu molt actiu, que ha entès que la millora de la qualitat de vida del barri passa per crear un fort sentiment de comunitat i per preservar i recuperar el seu patrimoni i la seva identitat.

Només cal fer una repassada al diari electrònic El de de Ter per comprovar la incansable tasca de l’Associació de Veïns per dignificar un barri on durant els últims anys, a més, s’ha concentrat la major part de la immigració extracomunitària de Girona. Algunes de les seves reivindicacions històriques -la rehabilitació de l’antiga fàbrica Marfà com a centre cultural, la protecció de les Hortes de i la sèquia, la creació de zones verdes a l’antiga reserva de l’N-II o la reconstrucció de l’antic sobre el riu- són ja una realitat o estan a punt de ser-ho. Assolir aquests objectius ha requerit una intensa tasca de treball intern, reunions interminables amb els responsables municipals i, en alguns casos, mobilitzacions ciutadanes en forma del ja clàssic Fem xi-barri.

Santa Eugènia de Ter no tornarà a ser el poble que havia estat fa un segle. Però gràcies a la generosa activitat de molts dels seus veïns -la major part dels quals ni tan sols són nascuts al barri- recupera a poc a poc la dignitat perduda a causa de l’especulació urbanística i la mala planificació. I és que la identitat d’un poble o d’un barri no es defineix únicament pels seus monuments o pels edificis històrics, sinó sobretot per la capacitat dels seus veïns i veïnes de participar en la seva transformació, de dibuixar un projecte engrescador i de somiar un futur sense perdre les arrels.

La frontissa de

Entre el barri de i el municipi de Salt hi ha una avinguda allargada sense urbanitzar on els cotxes aparquen desordenadament i s’acumula la brutícia. És la frontissa de, un espai que es va reservar per al futur traçat de l’N-II però que, afortunadament per al barri, es va acabar descartant. L’Associació de Veïns reivindica el seu aprofitament no pas per construir-hi edificis, sinó per guanyar espais verds, esportius i lúdics. El projecte, en el qual ha participat el veïnat, ja està definit, i ara només falta la seva execució. [Revista de Girona núm. 257]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)