![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
L’exalumna de l’IES Santa Eugènia, Èlia Casals, va obtenir el tercer premi en la 3a edició dels Premis Accés 2008 Batxillerat (als millors treballs de recerca sobre accessibilitat i discapacitat), organitzat per la Fundació Salas de Sabadell.
Aquesta Fundació canalitza els recursos econòmics que rep d’organismes públics i privats l’assessorament legal sobre habitatges i edificis públics per tal de fer efectiva la integració total de tota mena de persones discapacitades; a més subvenciona aquesta assignatura als estudis d’arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya i, especialment, a difondre entre els joves la conscienciació sobre aquesta realitat, que no per proporcionalment minoritària, no deixa de ser humanament una camps de treball inexhaurible.
El premi li fou lliurat en una acte organitzat a l’Auditori de la Fundació ONCE de Barcelona. Després de diferents intervencions per part del president i d’altres gestors de la Fundació Salas i del director general de Batxillerat del Departament d’Educació, els vuit finalistes (els quals prèviament havien desenvolupat cadascun d’ells una presentació sobre el seu tema: objectius, metodologia i conclusions) tingueren l’oportunitat de conèixer el dictamen del jurat.
El primer premi fou guanyat per Eduardo Castanedo (IES Martí Franquès de Tarragona) amb un treball sobre l’autisme; el segon li fou lliurat a Mikel Sawisza (IES Les Corts de Barcelona) pel seu estudi dedicat a l’esport de la vela adaptada.
I pel que fa als gironins, Èlia Casals i Alsina, que cursà els seus estudis de batxillerat al nostre centre durant el període 2006-08, obtingué el tercer premi. El seu treball, Audició i llenguatge, tutorat per Antoni Lozano, presenta no tan sols una informació molt interessant sobre els avenços terapèutics i pedagògics aplicats als nens no-oients, sinó que resulta d’un gran interès humà pel seu treball de camp. En aquesta part, Èlia tingué l’oportunitat de conviure i comprovar el procés d’aprenentatge de la llengua parlada per part d’alumnes pertanyents al Centre d’Educació Especial La Maçana (Salt).
Èlia -actualment- estudia primer curs a l’Escola Superior de Música de Catalunya i en el seu treball de recerca planteja el greuge que pateixen els nens no-oients envers la música i alhora la seva situació de desavantatge en el procés comunicatiu. Tot plegat, una crida a la societat oient perquè obri les seves orelles a tots, però especialment als no-oients.
El missatge final de l’acte de lliurament d’aquest premis es pot resumir en frases com: Tots som discapacitats o Que l’accessibilitat sigui ja no un tema a defensar, sinó un dret consolidat (Pere Esteve, president de la Fundació Salas) i L’educació ens garantirà un món millor (Jaume Graells, director general de batxillerat del Departament d’Educació).
Un altre gironí, Aleix Freixas, de l’IES Montilivi, obtingué un accèssit pel seu treball Tinc Alzheimer; en forma de novel·la presenta la dura realitat de les conseqüències d’aquesta malaltia. La Cambra de Comerç i Indústria de Girona s’ha compromès a publicar-la. En el mateix acte l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, féu arribar un carta de recolzament personal per part de la Fundació que ell mateix encapçala.
Toni Lozano és professor de l’IES Santa Eugènia i tutor de recerca de l’alumna premiada Èlia Casals