/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 14 maig de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.173 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Els veïns Sebas Parra, Dolors López i Empar Casanova al rètol d'entrada a Marinaleda FOTO: LA GUERRILLA COMUNICACIONALEls veïns Sebas Parra, Dolors López i Empar Casanova al rètol d'entrada a Marinaleda FOTO: LA GUERRILLA COMUNICACIONAL
: : Opinió > El Dimoni de la fàbrica :: Sebas Parra | 25·04·2014

A Marinaleda (Andalusia) com a Grândola (Portugal): el poble és qui més mana

Sebas Parra | Marinaleda (Andalusia)

1974, 25 d’abril

Avui fa exactament 40 anys, les notes de la cançó Grândola, Vila Morena, de Zeca Afonso, difoses des de la cadena de ràdio portuguesa Rádio Renascença, confirmaven l’èxit de l’anomenada Revolució dels Clavells.

Una revolució que renúncia a la violència però que està decidida a eradicar el feixisme vigent. La unitat dels militars demòcrates i progressistes del Movimento das Forças Armadas (MFA) i una majoria del poble que demana llibertat esgoten els clavells i la primavera viu alegre en el canó dels fusells. El dictador de torn, Marcelo Caetano, es rendeix i juntament amb tot el seu gabinet es acompanyat a l’aeroport on marxa cap al Brasil. S’alliberen els presos polítics de les presons, es posa punt i final a l’estat repressor i policial i es proclama la fi de la guerra colonial en Angola, Moçambic i Guinea Bissau que obre el camí a la independència. Els líders de la Revolució pretenen imposar el socialisme nacionalitzant les principals empreses i traspassant el poder als obrers i treballadors de la terra. 50 anys de la dictadura més antiga del continent passaven a la Història de la infàmia obligant al veí Caudillo Franco i els seus a prendre apunts. “O povo é quem mais ordena”.

1977, primavera

Es crea a Marinaleda (Sevilla) el Sindicato de Obreros del Campo (SOC) i l’any següent s’ocupa la finca de Bocatinaja. Es la primera vegada a la història d’Andalusia que s’ocupa una finca durant dos dies després de la Segona República. La Guàrdia Civil desallotja violentament els jornalers i alguns dirigents del sindicat són empresonats. L’any 79 es celebren les primeres eleccions democràtiques desprès de la República i la CUT (Colectivo de Unidad de los Trabajadores) obté majoria absoluta, amb 9 dels 11 regidors que formen el ple del nou Ajuntament. Tot el grup i l’alcalde, Juan Manuel Sánchez Gordillo, ha estat un ferm defensor de la democràcia directa, la justícia i la pau. L’any 80 Marinaleda inicia una massiva vaga de fam contra la fam que dura tretze dies i participen 700 persones. La vaga va ser tot un èxit i es va regular l’ocupació comunitària al camp. A partir d’aquí comença una nova etapa de la lluita per la terra caracteritzada per les ocupacions de finques seguint la vella consigna revolucionària de “la terra per a qui la treballa”. Esperançats, continuen, malgrat tot, lluitant per la utopia. El poble és qui més mana.

Què ens queda?

La memòria. Amb paraules dels poetes, recordem, “amb la certesa que cap esforç no cau en terra eixorca”, que “la verdad está en el viaje no en el puerto”. Recordem els fets populars, les lluites, el passat que se’ns oculta pels poderosos. Que la història l’escriuen els vencedors no és cap llei natural o social sinó el resultat de la lluita de classes. Si volem que el poble sigui qui més mani hem de recuperar la memòria, hem d’escriure la història, com a Grândola, com a Marinaleda. Hem de crear infinites associacions catalanes de donants de memòria… Comencem per la de de Ter?

Mural de Paco Bernal que està a l'interior de l'Ajuntament de Marinaleda. Paco Bernal és l'artista veí de Dènia amb síndrome de Down sobre el que La Guerrilla Comunicacional va fer el documental "La revolución de Paco"

Mural de Paco Bernal que està a l’interior de l’Ajuntament de Marinaleda. Paco Bernal és l’artista, veí de Dènia,  sobre el que La Guerrilla Comunicacional va realitzar el documental “La revolución de Paco” [VÍDEO D’AQUÍ SOTA]

Grândola, vila morena

(portuguès)

Grândola, vila morena
Terra da fraternidade
O povo é quem mais ordena
Dentro de ti, ó cidade

Dentro de ti, ó cidade
O povo é quem mais ordena
Terra da fraternidade
Grândola, vila morena

Em cada esquina, um amigo
Em cada rosto, igualdade
Grândola, vila morena
Terra da fraternidade

Terra da fraternidade
Grândola, vila morena
Em cada rosto, igualdade
O povo é quem mais ordena

À sombra duma azinheira
Que já não sabia a idade
Jurei ter por companheira
Grândola, a tua vontade

Grândola, a tua vontade
Jurei ter por companheira
À sombra duma azinheira
Que já não sabia a idade.

(català)

Grândola, vila morena
Terra de fraternitat
El poble és qui més mana
Dins de tu, oh ciutat

Dins de tu, oh ciutat
El poble és qui més mana
Terra de fraternitat
Grândola, vila morena

A cada cantonada, un amic
A cada rostre, igualtat
Grândola, vila morena
Terra de fraternitat

Terra de fraternitat
Grândola, vila morena
A cada rostre, igualtat
El poble és qui més mana

A l’ombra d’una alzina
De la que ja no en sabia l’edat
Vaig jurar tenir per companya
Grândola, la teva voluntat

Grândola, la teva voluntat
vaig jurar tenir per companya
A l’ombra d’una alzina
de la que ja no en sabia l’edat.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)