/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 24 juliol de 2021 | 3a Època | Edició núm. 14.782 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Fa 2 anys d'aquesta imatge!: Joan Pluma, Anna Pagans i Joaquim Roura, a la roda de premsa de presentació del projecte per a la Marfà, el  22·10·2007 FOTO: EL DIMONIFa 2 anys d'aquesta imatge!: Joan Pluma, Anna Pagans i Joaquim Roura, a la roda de premsa de presentació del projecte per a la Marfà, el 22·10·2007 FOTO: EL DIMONI
: : Cultura > Arquitectura i urbanisme | 22·10·2007

TOTES LES IMATGES DEL PROJECTE MARFÀ
El projecte guanyador de la rehabilitació de la
Marfà es va presentar en roda de premsa

El Dimoni |

L’alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el tinent d’alcalde d’Urbanisme i regidor delegat del sector·Can Gibert del Pla, Joan Pluma; i l’arquitecte municipal, Joaquim Roura, van presentar als mitjans de comunicació, dilluns -22 d’octubre de 2007- al matí, en roda de premsa, el projecte guanyador de la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Can Marfà, en el marc del Pla de barris i viles, a la sala de la Junta de Govern local de l’Ajuntament de Girona. El projecte és la proposta del gabinet Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas i Olga Schmid.

Les imatges del projecte de rehabilitació de la Marfà

Projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Ctra. Santa Eugènia, Can Ninetes (a l’esquerra), la Marfà, la sèquia i les hortes
Planta baixa del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà (a l’esquerra, Can Ninetes)
Planta baixa del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Primera planta del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Segona planta del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Secció transversal del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Secció longitudinal del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Alçat sud del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Alçat est del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
Alçat oest del projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà
La nova Biblioteca Salvador Allende en el projecte guanyador de la rehabilitació de la Marfà

Retalls de premsa de dimarts 23 d’octubre de 2007

La Marfà tindrà la sala polivalent i un bar a la planta baixa i la biblioteca es dividirà en dos pisos. El guanyador del concurs inclou un espai annex i un concepte unitari de l’entorn de

DIARI DE GIRONA > L’equip guanyador del concurs per convertir l’antiga fàbrica tèxtil la en un centre cultural ha projectat un edifici annex a l’actual estructura. L’equip, format per Pere Joan Ravetllat Mira, Carme Ribas Seix i Olga Schmid, ha projectat la sala polivalent a la planta baixa i un bar-cafeteria. La biblioteca estarà dividida. Una part a la planta baixa i l’altra al primer pis. Al pis superior hi haurà bucs per als grups de música (vuit per a assajos i dos per a enregistraments) i una sala polivalent auxiliar.
El gabinet d’arquitectes guanyador s’ha imposat a quatre opcions més que s’havien presentat. Immediatament es començarà a redactar el projecte executiu, que es preveu tenir enllestit en tres mesos. Després ja es licitaran i adjudicaran les obres. Es preveu que a mitjans de l’any vinent comencin unes obres que estaran acabades a meitat de l’any 2010. En total, el cost de la rehabilitació serà de 3.296.743 €, que paguen a parts iguals la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona, com a projecte inclòs al Pla de barris.
L’equip guanyador del concurs ha pensat a ubicar la sala polivanent a la planta baixa de l’edifici a rehabilitar i el bar-cafeteria a l’annex que s’ha de constuir al costat de l’antiga fàbrica. No obstant, l’alcaldessa, Anna Pagans, va explicar ahir que estudiaran si es poden intercanviars els usos dels dos espais. D’aquesta manera, el bar-cafeteria quedaria a dins l´edifici i la sala polivalent, pel seu caràcter més independent s’ubicaria a l’annex exterior i no interferiria el funcionament de la biblioteca.
La sala polivalent està pensada per poder fer-hi diferents activitats: conferències, teatre tradicional i contemporani, cinema, exposicions, ball, sopars i banquets.
La música, els diaris i les revistes que es podran llegir a la biblioteca seran a la planta baixa, així com la zona de treball i de repòs. A la primera planta hi haurà el fons general, l’àrea infantil i els dipòsits.
En un dels laterals de l’antiga fàbrica, a tocar de la sèquia, s’hi mantindran diverses turbines del segle XIX que van fer funcionar la factoria fins pràcticament als anys cinquanta.
El projecte pensat per Ravetllat-Ribas-Schmid integra els dos edificis en un parc públic i té en compte la vinculació de la Marfà amb el Centre cívic, que deixarà de ser l’escenari d’algunes activitats ja que l’antiga tèxtil, un cop reformada, permetrà un major aforament.
L’equip que redactarà el projecte ja va ser l´encarregat de reconvertir Can Regàs en el Centre cívic del Pont Major de Girona. Altres obres acabades del seu currículum recent són una passera per a vianants sobre el Segre a Lleida, la urbanització del Turó de la Peira de Barcelona, la comissaria dels Mossos a Cornellà de Llobregat i la rehabilitació com a centre cívic de l’antiga escola Orlandai de Sarrià a Barcelona, entre altres.
Poc procés participatiu
Tot i que s’havia anunciat un procés participatiu semblant al que en el seu moment va permetre definir els usos de la frontissa de, aquest finalment quedarà restringit pràcticament només a les possibles al·legacions o suggeriments que es puguin presentar durant el període d’exposició pública. El tinent d’alcalde d’Urbanismne, Joan Pluma, va voler assenyalar, això sí, que en la definició dels usos hi han participat multitud d’àrees de l’Ajuntament (Participació, Serveis Socials, Cultura, Joventut i Patrimoni, per exemple). També s’ha debatut amb la comissió de veïns del barri i en la Taula territorial. [Tapi Carreras · Diari de Girona]

La Girona tindrà 3.264 m² de serveis culturals i cívics i refer-la costarà 3,3 milions. Connectarà amb a través d’una plaça, es farà un edifici annex i hi haurà la nova Biblioteca Salvador Allende

EL PUNT > L’antiga fàbrica tèxtil ja té arquitectes que la converteixen en un centre cívic i social de Girona de 3.264 m². L’alcaldessa, Anna Pagans, va presentar ahir l’equip format per Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas com a guanyadors del concurs. S’ha previst una intervenció valorada en 3.296.743,20 € que està finançada a parts iguals entre la Generalitat i l’Ajuntament a través del pla de barris. La proposta preveu connectar la Marfà i a través d’una plaça pública en la qual s’hi ubica també un petit edifici de nova construcció. Hi haurà des de la nova Biblioteca Salvador Allende, a una sala polivalent que també servirà per a concerts, bucs d’assajos i gravació per a grups, una cafeteria o l’anomenada «sala del cos», per a activitats físiques.
El procés de definició de la Marfà s’ha allargat uns quants anys, i diversos grups juvenils l’han reclamat com a espai autogestionat. Finalment, es va fer un concurs i s’hi van presentar més de 25 propostes, de les quals se n’han desenvolupat cinc. D’aquestes, s’ha triat la de Ravetllat-Ribas, que ara han de redactar el projecte executiu. La proposta preveu aprofitar tot l’edifici actual, connectant-lo amb a través d’una plaça. A l’extrem dret incorpora un edifici de planta baixa que es preveia per al bar, però l’Ajuntament ha demanat als autors que mirin si és possible intercanviar-lo amb la sala polivalent que servirà per fer-hi conferències, teatre, concerts, cinema o balls, per exemple. Així, al primer pis hi haurà la sala polivalent, el bar, la recepció i una part de la biblioteca, a banda de despatxos. Al primer pis hi haurà la resta de la biblioteca i la sala d’activitats físiques, mentre que al pis superior es reserva per a vuit bucs d’assaig i dos de gravació, serveis i despatxos. A la caseta de la sèquia hi haurà el material d’exposició relacionat amb el passat industrial de l’equipament, com les turbines.
Les obres, l’any vinent
La Marfà és una de les actuacions previstes al programa de barris de la Generalitat, que finança la meitat de cadascuna de les intervencions concertades. Les previsions de l’Ajuntament és que d’aquí a tres mesos el projecte constructiu estigui acabat. Entre que s’aprova el projecte, així com els plecs de clàusules, i se’n fa l’exposició pública, es compta que cap a finals de la primavera del 2008 ja podran començar les obres, que duraran dos anys, segons va explicar el regidor d’Urbanisme, Joan Pluma. Sobre el procés participatiu que s’havia de fer en relació a l’equipament, va assegurar que s’aprofitarà el període d’exposició pública per incorporar les aportacions que es facin. També va revelar que s’aprofitarà el salt d’aigua que hi ha a l’interior de la factoria –que de fet és la que l’havia fet funcionar– per generar electricitat. Tant Pagans com Pluma van coincidir a dir que aquest serà un gran equipament i que la creació de la plaça servirà per vehicular el pas de vianants cap a les hortes. [David Nrugué · El Punt]

El nou centre cultural de la Girona es començarà a construir abans de l’estiu del 2008. Les obres de rehabilitació del nou centre cultural de la Marfà, inclòs al Pla de barris de la Generalitat, començaran abans del pròxim estiu

AVUI > Les obres de rehabilitació del nou centre cultural de la Marfà, inclòs al Pla de barris de la Generalitat, començaran abans del pròxim estiu. Aquest matí, l’alcaldessa Anna Pagans ha presentat el projecte guanyador del concurs per rehabilitar l’edifici –una antiga fàbrica de filatures- i ha afirmat que els tràmits abans no comencin les obres es podrien resoldre abans de l’estiu que ve. L’equip d’arquitectes guanyadors són Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas que ja van rehabilitar el Centre cívic del Pont Major. El projecte inclou la recuperació de les tres plantes de l’antiga fàbrica –amb el manteniment original de la façana-, la construcció d’un petit edifici de planta baixa al costat del futur centre cultural que acolliria la sala polivalent i l’arranjament de l’espai lliure que hi ha entre la Marfà i el Centre cívic de. El pressupost del projecte és de 3,2 M€. [Avui]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)