/Metròpoli
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 09 febrer de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.348 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Metròpoli > Girona | 21·03·2013

TAV: Reclamen 775.728 euros a l’Aj. Girona pels perjudicis causats per les obres; afirmen que el consistori coneixia la magnitud dels treballs

Retalls de premsa |

DIARI DE GIRONA > Un particular -Gimnàs Girona- reclama 775.738,84 € a l’Ajuntament de Girona per tal de compensar els danys i perjudicis que li han causat les obres del Tren d’Alta Velocitat. Malgrat que la demanda va anar primer dirigida a Adif -4 de maig de 2012-, el propietari del gimnàs considera que, si l’ens estatal no paga, se n’haurà de fer responsable l’Ajuntament, ja que “si en el seu moment van ser incapaços de protegir els seus contribuents, hauran de fer-ho ara”. Per això, l’administrador del gimnàs ha presentat una demanda de responsabilitat patrimonial al consistori i, si no és acceptada, està disposat a arribar “fins allà on sigui” per aconseguir la compensació.

El Gimnàs Girona es va obrir fa dotze anys, i el seu administrdor, Valentí Parra, es queixa que va fer obres d’ampliació -amb la subseqüent inversió- just abans que comencessin les obres de l’alta velocitat. Per això, denuncia que durant els darrers anys el negoci s’ha vist molt perjudicat per l’arribada de l’alta velocitat, fet que l’ha portat a trobar-se en una situació econòmica molt difícil i que, al seu parer, és plenament atribuïble al TAV. “Ja sé que hi ha crisi, però no tot es pot atribuir a ella”, afirma Parra. El gironí calcula que tota la zona de plaça Europa i el Parc Central encara estarà un any més en obres, i no està convençut que el seu negoci pugui sobreviure fins llavors.

Per això, Parra ha fet números i exigeix 775.728,84 € de compensació, tenint en compte les despeses de remodelació de l’establiment i l’IBI que paga. En primera instància, va reclamar la compensació a Adif, i considera que és aquesta l’administració la que hauria de pagar. Davant la manca de resposta, tanmateix, ha decidit presentar ara la mateixa demanda a l’Ajuntament, administració que, al seu parer, s’hauria de responsabilitzar dels danys de forma subsidiària.

En el seu escrit, Parra critica que l’Ajuntament, tot i conèixer la magnitud de les obres i de les conseqüències que comportarien, van permetre que Adif entrés al parc Central i executés “impunement” el projecte, sense tenir en compte la ciutat, els seus habitants i les seves activitats econòmiques. També assenyala que en cap moment es van buscar solucions alternatives, de manera que, al seu parer, hi ha una relació “causa-efecte” entre l’actuació “omissiva i negligent” de l’Ajuntament a l’hora de controlar les obres i els perjudicis econòmics que ha patit el gimnàs. Per tant, l’afectat considera que el consistori “va renunciar o es va inhibir” de la seva obligació de defensar els drets dels veïns, en no haver pactat amb Adif les condicions bàsiques per al desenvolupament dels treballs. [Laura Fanals · Diari de Girona]

Reclamació de 775.729 euros pel TAV a Girona; és el perjudici econòmic que han suposat les obres a un negoci de la plaça d’Europa, segons els propietaris

EL PUNT AVUI > El Gimnàs Girona, situat a la plaça d’Europa de la ciutat, va entrar al registre municipal una reclamació patrimonial contra el consistori per valor de 775.728,84 €. Aquest és l’import que la propietat reclama en concepte de danys i perjudicis ocasionats al negoci per les obres del TAV en aquest sector de la ciutat.

En la reclamació, l’empresari, Valentín Parra, explica amb tot detall d’on surt aquest import. Són, bàsicament, despeses financeres de crèdits hipotecaris que no ha pogut atendre i que s’ha vist obligat a renegociar per l’impacte que les obres han tingut en el negoci. L’impacte adduït per Parra és el descens del nombre de socis a causa de “la dificultat d’accés i localització del gimnàs com a conseqüència de les barreres col·locades per aïllar les obres”. En la reclamació es considera que l’Ajuntament ha mostrat “falta de diligència […] en no haver adoptat les mesures mínimes” per garantir la dotació d’un fons per indemnitzar les activitats econòmiques afectades pels treballs, que ja fa més de quatre anys que duren.

A part del fons, en la reclamació es considera que el conveni regulador del projecte ferroviari hauria d’haver inclòs el pla d’obres, amb les dates d’inici i finalització i la previsió d’endarreriments; les afectacions a veïns i comerços, i la creació d’un ens format per administracions, promotors i veïns per fer el control i el seguiment de les obres.

No és la primera reclamació patrimonial que Gimnàs Girona ha fet per aquesta qüestió. El maig de l’any passat va trametre un escrit semblant a l’empresa responsable de les obres, Adif.

En l’escrit s’al·legava que les obres han convertit el gimnàs en un lloc “pràcticament inaccessible” per als socis. Destacava, a més, el caràcter de centre de salut que té el gimnàs, i el contraposava als efectes que han tingut les obres: “Desplegament de maquinària i treballadors, pols, sorolls i vibracions durant moltes hores del dia.”

La falta d’una resposta d’Adif a la reclamació és el que ha portat els empresaris a fer un pas més, i dirigir ara la reclamació al consistori. [Jordi Nadal · El Punt Avui]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)