/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.460 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Les hortes FOTO: TONI VILCHESLes hortes FOTO: TONI VILCHES
: : Les hortes > Les hortes al dia :: Pla especial de les Hortes | 20·08·2008

:: PONÇ FELIU ESCRIU A ELDIMONI.COM
Breu resposta a l’escrit de Jordi Navarro sobre l’«excés de normes a les hortes» eugenienques

Ponç Feliu |

He llegit l’escrit fet per Jordi Navarro a eldimoni.com sobre la regulació de les Hortes de. En primer lloc, li agraeixo l’interès per aquest espai que, tant per part seva com per part de molts gironins i gironines, és valorat com una zona d’elevat interès natural, patrimonial i paisatgístic. És per aquest fet que en el seu moment el Ple municipal va aprovar el Pla de gestió de les Hortes de de Ter, el qual pretenia regular molts aspectes del seu funcionament. Aquest pla fou debatut intensament abans, amb membres de col·lectius ecologistes i naturalistes de la ciutat, així com diversos usuaris i propietaris de les hortes, al llarg de diferents sessions. Es va incidir especialment en les edificacions, prohibint-ne de noves i donant terminis per a la substitució d’aquells elements que el propi pla no recollia com a patrimoni a preservar (ens referim sobretot a tanques i barraques). A més, es varen regular altres aspectes sobre la tipologia de conreus, l’ús de l’aigua dels recs, els camins, la pròpia Sèquia, etc. Un dels punts que, efectivament, fou més complex fou el del bestiar. Era evident que en un paisatge de petits horts no es podia admetre que es continuessin mantenint algunes barraques amb 12 o 15 porcs o amb mitja dotzena de cavalls, però era complex posar el límit en algun punt. Es pot permetre un ramat de cabres? I una granja d’oques? I 30 gallines? I només 10? Era complex i, per tant, es va decidir inicialment de prohibir la presència d’animals, com han fet diversos municipis on també hi ha hortes urbanes. Tanmateix, i conscients que la presència d’algunes espècies de bestiar com l’aviram o els conills van molts lligades tradicionalment a les hortes, pensem que un cop passats els primers anys del Pla i especialment un cop s’hagi adequat el gruix de les construccions, tanques, camins i barraques a la normativa vigent, es pot plantejar novament a través de noves converses amb les entitats vinculades a les hortes (propietaris i usuaris, comunitats de regants), etc. la possible modificació d’algun aspecte molt concret del Pla com el que fa referència a la presència d’algunes espècies d’animals lligats a horts i conreus, com suggereix encertadament Jordi Navarro.

Aprofito l’escrit per agrair a tots els usuaris i usuàries l’esforç que s’està fent per mantenir endreçat l’espai, per anar substituint les barraques i tanques per aquelles que proporciona de forma gratuïta l’Ajuntament de Girona i per a fer realitat el manteniment d’un espai tan estimat i valuós com són les hortes. Sense la presència sovintejada de tants usuaris i usuàries, seria impossible preservar aquest paisatge. Finalment deixin-me afegir que, malgrat les fortes restriccions d’aigua durant bona part de l’any, s’ha aconseguit que actualment el cabal circulant per la sèquia i els recs sigui el suficient com per garantir el regadiu i, alhora, per fer servir les aigües sobrants per omplir el nou parc dels aiguamolls de les hortes el qual -si no el coneixen- crec que bé mereix una passejada una tarda o matí d’estiu.

Ponç Feliu i Latorre (PSC) és regidor delegat de Medi Natural de l’Ajuntament de Girona

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)