/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 09 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.286 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Portada del catàleg de l'exposició Portada del catàleg de l'exposició "Torres Monsó. Anar fent i prou", editat per la Fundació Vila Casas; els curadors van ser Bosch i Admetlla
: : Eugenials > Paco Torres Monsó (1922-2015) > Cultura > Club lectura Sant Narcís :: Lluís Gil | 28·02·2015

Paco Torres Monsó

Lluís Gil | Barri de Sant Narcís

Sempre he pensat que l’escriptura -la paraula- és l’element que relliga totes les manifestacions artístiques. La paraula i la imatge es complementen al cinema i al teatre; un quadre, una fotografia o una escultura sovint precisen d’una paraula (o més) per acabar de definir allò que mostren o representen.

He recordat aquesta relació -que sempre tinc present- aquests dies, llegint molt del que s’ha escrit sobre en Paco, després del seu traspàs.

He recordat fragments del llibre-catàleg Torres Monsó, anar fent i prou, amb pròleg de Rafael Argullol, que el titula L’escultor com a poeta i escriu: “[…] Sent Torres Monsó un escultor que treballa des de la lluita amb la matèria, al mateix temps apreciem una capacitat de vol que ens el transporta cap a la pròpia tasca del poeta. Hi ha quelcom d’escriptura en aquesta escultura vigorosa i de la mateixa manera que dels pintors d’icones en diuen escriptors d’imatges, es podria dir que Torres Monsó és un cal·lígraf que intervé en la matèria del món per alliberar-ne formes suggeridores i metafísicament decisives”.

Algunes referències literàries apareixen en el creuament de missatges (cos central del llibre) entre Glòria Bosch i Pep Admetlla: Rilke, David Lodge… I de l’escriptura l’a, la b i la c, les tres primeres lletres de l’alfabet, les Lletres toves, a la plaça Pompeu Fabra de Girona i Els llapis, d’un vermell intens, a l’Institut Santiago Sobrequés, dos símbols pel que representen i per la seva ubicació en llocs íntimament relacionats també amb l’escriptura.

Petit homenatge -aquest text- a un home d’una peça, íntegre, compromès i noble. Obrer, en el sentit més ple de la paraula, de l’Art.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)