![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Des de l’Associació de Veïns Devesa-Güell i la plataforma Salvem la Devesa creiem que la Comissió de Patrimoni dels Serveis Territorials de Cultura a Girona ha de fer marxa enrere i no pot donar el vist-i-plau al projecte del nou Pavelló de la Devesa, ja que una de les seves tasques -precisament- és la de vetllar pel patrimoni dels catalans i ciutadans gironins; que la Devesa és un patrimoni únic al món i que no es pot deixar malmetre per culpa de la tossuderia de quinze persones que estan al govern de la ciutat (com ha quedat clar sempre, ICV-EUiA ha estat en contra d’aquest projecte) i d’algun esporàdic més.
La Comissió de Patrimoni ha de fer cas del que reclamen els ciutadans: nosaltres vam presentar prop de 5.000 signatures, de veïns de la ciutat de Girona i d’altres indrets de la demarcació; igualment, vàrem rebre el suport -mitjançant internet- des de tots els Països Catalans, des de l’Estat espanyol i d’arreu del món.
Els partits Socialistes i ERC, únicament van rebre les adhesions dels seus militants, ja que ambdues organitzacions van suggerir que les necessitaven per tirar endavant el projecte. Tot i aquest suport que van demanar, tant durant el procés interactiu i com recollint opinions al carrer, les dades que nosaltres tenim és que els gironins no volen un pavelló dins del parc de la Devesa.
El procés participatiu va deixar molt clar en els seus quatre tallers, que els gironins no volen un pavelló dins del parc. D’aquests tallers, a tres d’ells va quedar també molt clar aquest fet, tot i que el que feia referència al Pla d’usos esportius del parc vam quedar 24/21 a favor de fer el pavelló. Cal dir que, en aquest taller, els convidats a participar, la gran majoria pertanyien a clubs esportius que reben subvencions del propi Ajuntament.
Perquè desprès d’un any encara no tenim els resultats del procés participatiu? Per una raó tant simple com que no poden dir des de l’Ajuntament el que volen els seus ciutadans… És per aquest motiu que es continuen fent les coses d’amagat, fins i tot dins del mateix govern, ja que no interessa dir la veritat.
Patrimoni ha de tenir clar que el procés va estar dirigit totalment per l’Ajuntament de Girona, i tot i així no ha sortit favorable a fer-hi cap pavelló.
El que és clar que volen els gironins per al seu parc és que sigui net, que tingui llum, vigilància, que sigui apropiat per fer esport a l’aire lliure, que sigui un espai cultural, que tingui més espais verd, lavabos, fonts, etc., etc., etc.
Patrimoni i la Generalitat han de tenir clar que volen ocupar més de 3.200 m2 de la Devesa, ara per fer-hi el pavelló, demà per engrandir la Fira de Girona, i qui sap si molt aviat per construir pisos. Patrimoni ha de saber que el parc quedarà reduït a la meitat de la seva extensió, i que aquest bé cultural i mediambiental no ha de ser partícip de la bestiesa més gran que es vol fer a la ciutat.
Patrimoni i la Generalitat ha de saber que estem en crisi, que aquest projecte -un cop acabat- s’enfilarà prop dels 5.000.000 €, dels quals només en tenen -avui- tres… mentre hi han famílies que tenen problemes per donar de menjar als seus fills i que mai utilitzaran ni aquest ni cap altre pavelló (si volen, que passin pels menjadors escolars i veuran els deutes que hi han i els que hi hauran a partir del curs vinent).
Patrimoni ha de saber que, tot i que potser siguin necessaris més pavellons, tenim a la ciutat escoles concertades que segurament agrairien poder treure un rendiment de les seves instal·lacions esportives un cop ells ja no en fan cap us (a la Devesa, per exemple, els Maristes), que caldria obrir les escoles de tota la ciutat als gironins per practicar esport o fer manteniment i que -segurament- aquesta mancança de pavellons no seria necessària si tot anés coordinat.
En definitiva, que aquest Ajuntament vol fer una obra faraònica en un dels pocs espais que els queda per carregar-se. Què li semblaria a Patrimoni si l’Ajuntament volgués posar un pavelló dins del parc Arqueològic o als jardins de la Francesa o al mig de la Catedral?
La resposta la sap tothom: que rebutjaria el projecte i que no en voldria ni parlar, doncs això mateix és el que ha de fer amb el New Niu: que no ens acollonin i que a Fontajau hi falta gent… i en cas de ser necessari un nou pavelló, tenen espai al mateix Fontajau, al -que fa anys que ho reclama- o a la zona de Domeny.
Josep Plazas Plazas ‘Lites’ és el president de l’Associació de Veïns Devesa-Güell
> Comunicat als ciutadans de Girona sobre les obres al Camp de Mart de la Devesa