/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 12 agost de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.167 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Els mil i pico > Els mil treballs i recerques | 12·04·2010

L’hort a l’IES Santa Eugènia: a més biodiversitat, més estable és un ecosistema (tota una lliçó)

Montse Bofill |

El nostre hort urbà està situat en un raconet del pàrquing de professors de l’IES Santa Eugènia. El vàrem iniciar fa uns anys a través d’una actuació dins el projecte Escoles verdes que el departament de Ciències de la Naturalesa coordina.

Està format per tres estructures elevades i delimitades per quatre bigues de fusta. S’ha seguit la distribució de les famílies botàniques proposades per l’agricultura ecològica. I cada any es fan les rotacions corresponents per trenar el cicle biològic de les plagues i malalties i per no esgotar el nutrients del sòl.

A la primera parcel·la hi trobem les lleguminoses (faves i pèsols) i les crucíferes (cols, bròquil i ravenets). A la segona, hi trobem les quenopodiàcies (bledes i espinacs) i les compostes (enciams i escaroles). I a la tercera parcel·la hi trobem les liliàcies (alls, cebes i porros) i les umbel·líferes (api i pastanagues). A més hi ha un espai destinat als cultius permanents, com les maduixeres i les carxoferes.

Durant el mes d’octubre es va preparar la terra. Es va cavar amb l’aixada. En aquest sentit, val a dir que no vam passar el motocultor per no matar la fauna microbiana, responsable de nodrir el sòl i les plantes.

Per plantar i sembrar vam seguir el calendari lunar biodinàmic.

Tasques més específiques

Hem protegit el sòl amb fulles d’alzina, per evitar la presència d’alguns herbívors com els cargols i llimacs. I per aportar nutrients al sòl; hem tirat cendra als cultius perquè és una aportació de fòsfor i potassi; i com a obra extraordinària hem portat un camió de sauló i hem iniciat la creació d’ un racó amb plantes aromàtiques i medicinals: ruda, menta, farigola, sàlvia, romaní, calèndula, sàlvia, arenària… amb l’objectiu de crear un ecosistema el més versemblant a la natura, per tal que puguin refugiar-s’hi alguns animalons, per atraure abelles i afavorir la pol·linització… Entenem que a més biodiversitat, més estable és un ecosistema.

Els alumnes que més directament intervenen són de l’Aula Oberta i de l’Aula d’Acollida i, puntualment, alumnes de 1r i de 2n d’ESO que hi van per treballar -sobre el terreny- algun aspecte concret d’algun tema: les cadenes tròfiques, les plantes.

Montse Bofill és responsable del Programa d’horts escolars de l’Ajuntament de Girona

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)