/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 02 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.279 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Tarda de treball sobre el projecte de l’Horta Comunitària i comentar de la situació actual de la protecció de les hortes FOTO: ELDIMONI.COMTarda de treball sobre el projecte de l’Horta Comunitària i comentar de la situació actual de la protecció de les hortes FOTO: ELDIMONI.COM
: : Les hortes > Opinió | 18·09·2017

Hortes pendents de protegir: el Pla de les Hortes no és vigent a 12 anys de l’aprovació

Albert Quintana | Mancomunitat de Santa Eugènia·Can Gibert

En el marc de la Festa Major de de Ter d’enguany es va realitzar un acte dedicat a les Hortes de. Es tractava de compartir el projecte de l’Horta Comunitària que gestiona la Mancomunitat de·Can Gibert i comentar de la situació actual de la protecció de les nostres hortes.

Eugenial agraïment a Jordi Buch, enginyer agrònom FOTO: ELDIMONI.COM

Eugenial agraïment a en Jordi Buch, enginyer agrònom FOTO: ELDIMONI.COM

Respecte a l’Horta Comunitària es va explicar que és un projecte que té quatre anys de vida, que ha anat acomplint algun dels seus objectius, però que en aquests moments cal redefinir-los en certa manera. Per procurar la seva sostenibilitat cal incrementar el nombre de persones que hi participin i entre tots repensar els sistemes de treball. Per això es va fer una crida a qualsevol persona o col·lectiu que pugui estar interessat amb el projecte com ara gent gran, AMPAs i escoles, Banc del Temps , amants de les herbes remeieres i de l’alimentació saludable, PAH… i així enfortir i reorientar l’Horta Comunitària.

Al mateix temps es va fer un eugenial agraïment a Jordi Buch, enginyer agrònom i bon amic, que durant tres temporades ens ha ajudat a preparar el terreny, a programar la feina a fer i a orientar-nos en els cultius. La seva empenta i implicació han estat pal de paller per arrancar l’Horta Comunitària.

Protecció de les hortes

Arrel del debat que hi va haver en la darrera assemblea general de socis de l’Associació de Veïns de de Ter sobre la protecció de les hortes i de les tasques de preparació de la inauguració del nom del parc de Núria Terés i Bonet vam decidir conèixer realment quina era la situació actual de la protecció de les hortes. El resultat va ser força decebedor: ni el Pla Especial de la Protecció de les Hortes està definitivament aprovat ni el vial dissenyat per sobre de les hortes està esborrat del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

Respecte el Pla Especial de les Hortes, va ser aprovat pel ple municipal el 4 d’octubre de 2005. Va ser recorregut per “defectes de forma” per l’Associació de Propietaris de les Hortes. I el 28 de novembre de 2008, el TSJC va estimar el recurs i va deixar sense efecte el Pla Especial de Protecció de les Hortes. El regidor d’Urbanisme d’aleshores Joan Pluma va admetre que hi va haver “un error de publicació” ja que el Pla de Protecció es va publicar abans que el nou Pla General i això va provocar la seva invalidació. Tot i haver-se subsanat els “errors” detectats el 2009, és incomprensible que no es tornés a portar el Pla Especial de Protecció de les Hortes al ple fins a l’abril de 2011, just el darrer ple de l’anterior mandat (legislatura).

El Pla no és vigent 12 anys després de la seva aprovació

En el ple del 12 d’abril de 2011 es va aprovar de nou el Pla Especial de Protecció de les Hortes de forma inicial. Després, amb el canvi d’alcaldia i d’equip de govern, ningú dels nous responsables en va acabar de fer la tramitació definitiva. Amb el resultat que el Pla Especial de Protecció de les Hortes no és vigent dotze anys després de la seva primera aprovació. Segurament és de destacar que, sense la contribució de l’amic Joan i el seu estil característic de fer, no podria haver passat que un Pla aprovat “dues” vegades pel ple municipal no hagi entrat mai en vigor. Coses de Pluma!

La supressió del vial de les hortes

Pel que fa a la supressió del vial de les hortes, es parteix d’una situació similar al del Pla Especial de les Hortes, un acord de ple, en aquest cas d’una moció. Una moció presentada al ple el 17 d’octubre de 2011 per la regidora eugenienca Núria Terés del grup ICV-EUiA que es va aprovar amb el següent acord: Iniciar els tràmits per a la supressió del vial de les hortes de i modificar el PGOU i el Pla Especial de les Hortes de per adequar la seva cartografia, suprimint les referències al vial. En aquest cas és cert que la supressió definitiva del vial de les hortes no depèn exclusivament de l’Ajuntament, cal l’aprovació de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat. En desconeixem però quins tràmits efectivament va fer l’Ajuntament de Girona per donar acompliment a la moció i a la seva insistència per tal de que es dues a terme. En qualsevol cas, la realitat ara mateix és que la reserva d’espai en el Pla General per a la construcció d’un vial, de quatre carrils, per sobre les hortes continua ben viva!

En l’acte del passat 6 de setembre convocat per la Mancomunitat de·Can Gibert dins de la programació de la Festa Major es va acordar de que una comissió de la Mancomunitat s’entrevistés amb l’alcaldessa de la ciutat de Girona per tal de contrastar la voluntat de l’actual equip de govern al respecte i accelerar la represa de les actuacions per fer efectives els “dos” acords del Ple Municipal respecte a la Protecció de les Hortes. Segons el resultat d’aquesta primera entrevista, la Mancomunitat valorarà possibles noves actuacions. En la mateixa reunió, un grup municipal, concretament el d’ERC-MES, va comunicar que en faria una pregunta el proper ple. Com així va ser en el ple d’aquest proppassat 12 de setembre de 2017.

INFOGRAFIA: JAUME LLORENS (ELDIMONI.COM)

INFOGRAFIA: JAUME LLORENS (ELDIMONI.COM)

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)