/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.393 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Plànol dels termes municipals de Girona i adjacents, 1960-1962. Expedient d’agregació dels termes municipals de Palau-sacosta, Sant Daniel i Santa Eugènia de Ter al de Girona IMATGE: AMGiPlànol dels termes municipals de Girona i adjacents, 1960-1962. Expedient d’agregació dels termes municipals de Palau-sacosta, Sant Daniel i Santa Eugènia de Ter al de Girona IMATGE: AMGi
: : Històries > Història del Pla de Ter | 25·10·2013

L’Ajuntament de Girona edita per Fires «Quatre pobles en un segle (1862-1963). L’annexió a Girona dels municipis de Palau-sacosta, Sant Daniel i Santa Eugènia de Ter»

El Dimoni | Santa Eugènia de Ter

L’Ajuntament de Girona ha editat per aquestes Fires de Sant Narcís el llibre Quatre pobles en un segle (1862-1963). L’annexió a Girona dels municipis de Palau-sacosta, Sant Daniel i de Ter, que es publica aquest 2013 amb motiu dels 50 anys de l’annexió dels antics municipis de Palau-sacosta, Sant Daniel i de Ter a Girona.

El llibre fa un repàs per la història d’un segle (1862-1963) d’intents annexionistes, la cronologia vital bàsica dels més petits de tots quatre pobles (Palau-sacosta, Sant Daniel, Santa Eugènia de Ter), fa constar les al·legacions de 1961 dels tres petits municipis amb l’argumentari dels experts municipalistes Ramon Congost i Horta (per Palau-sacosta), Lluís Marquès i Carbó (per Sant Daniel) i Josep Maria Pi i Sunyer (per Santa Eugènia de Ter), la resposta de les administracions locals entre 1961 i 1962 i acaba amb uns apunts de nostàlgia i desgreuge -amb l’aportació del palauenc Joan Corney, un poema del danielenc Joan Camós i la moció aprovada per unanimitat pel consistori gironí, el passat 10 de juny de 2013- i un diccionari bàsic i intencionat. El tractament de la informació del llibre i l’autoria és del periodista Manel Mesquita, editor d’eldimoni.com.

Pel que fa a les tres cronologies esmentades, el llibre proposa un exercici de participació veïnal per tal de fer-les créixer a partir de les aportacions que els lectors vulguin trametre a l’Arxiu Municipal de Girona (AMGi), via correu-e, a l’adreça electrònica anticsmunicipis@ajgirona.cat i que, un cop revisades i contrastades, seran incorporades a la cronologia corresponent, que es mantindran actualitzades a la pàgina web girona.cat/sgdap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona.

El 30 de juny de 1963 es va signar la diligència d’incorporació dels tres antics municipis en els llibres d’actes dels respectius ajuntaments, en compliment d’un decret ministerial que així ho manava. Per rememorar aquest fet, una comissió conjunta de les entitats veïnals palauenques, danielenques i eugenienques i de l’Ajuntament de Girona ha realitzat un programa d’activitats que s’ha portat a terme aquests últims mesos i que ha tingut com a objectiu central que es conegui aquest procés d’annexió.

En el pròleg del llibre, l’alcalde de Girona -Carles Puigdemont- subratlla que aquesta publicació “no és, només, un recordatori ni una rememoració ni tan sols no és una simple mirada nostàlgica cap a una identitat perduda” sinó que és “la voluntat de ser, l’esforç i la tenacitat per mantenir viva una herència de pares i avis que fa comunitat”. “Girona té un deute d’agraïment envers aquests pobles, perquè en bona part la seva annexió ha configurat la ciutat que tenim avui i és un deure de tots plegats vetllar perquè ningú no hagi de renunciar a la seva identitat per ser gironí”, afegeix a continuació.

 

Sies.tv

 

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)