/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 juny de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.120 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Els mil i pico > Els mil retalls de premsa :: hemeroteca | 21·02·2010

La llengua materna

Jordi Vilamitjana |

A la Conferència General de la Unesco del mes de novembre de 1999 es va aprovar la celebració anual cada 21 de febrer del Dia Internacional de la Llengua Materna.

Aquest 11è aniversari s’emmarca en les activitats de l’Any Internacional de l’Acostament de les Cultures 2010. Irina Bokova, directora general de la Unesco ha manifestat que «les llengües són, de manera intrínseca, vectors de comprensió del proïsme i de tolerància. El respecte de tots els idiomes és un factor decisiu per garantir la coexistència pacífica, sense exclusió, de totes les societats i dels seus membres».

El pluralisme lingüístic i la diversitat cultural en harmonia són la mostra més clara de convivència al món. Alhora, cada llengua és l’instrument de més força per a preservar i desenvolupar l’herència cultural pròpia. En aquest equilibri es mou justament l’ensenyament a casa nostra, no només pel que fa a l’aprenentatge concret d’una o altra llengua, no només en la tria de l’aprenentatge en una llengua materna o altra, sinó sobretot en l’educació i l’aprenentatge dels valors inherents a la necessària preservació de les llengües minoritàries i minoritzades, en l’educació plural, en el respecte, en el coneixement i aprenentatge de llengües, en la construcció del diàleg i la pau.

Cada llengua codifica una manera de percebre el món i organitza el cervell. La desaparició d’una llengua empobreix la diversitat cultural del món. Aquí rau justament la importància de celebrar -o de recordar- oportunament el dia de la llengua materna. La majoria de gironins hem entès perfectament això de les diverses parles de la pell de brau i seguim entenent avui la nova realitat que es genera amb les llengües de la immigració; sabem que es tracta d’una extraordinària riquesa a la qual no podem ni volem renunciar. Ja ho escrigué el poeta:

«Diverses són les parles i diversos els homes,
i convindran molts noms a un sol amor.»
(Salvador Espriu)

(Als nois i noies de l’IES Santa Eugènia que parlen català, castellà, portuguès, hongarès, alemany, rus, romanès, ucraïnès, francès, anglès, búlgar, euskera, sarahule, fula, mandinga, àrab, berber, urdú, xinès, tagal, punjabí, àrab i quítxua). [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES Santa Eugènia de Ter
i coautor del llibre IFP Sant Narcís 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)