Un 80% dels joves de les comarques gironines que es graduen en la modalitat de l’FP dual troben feina, segons les dades de l’estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2017, que es va presentar a la Cambra de Comerç de Girona. El vicepresident de la Cambra, Jaume Fàbrega, va assegurar que “l’FP dual és un coet cap a l’ocupació” i que cal progressar en l’oferta d’aquests estudis a les comarques gironines. “Cal continuar avançant en aquesta línia de forma decidida. Tothom s’ha de posar les piles, l’administració i el sector productiu”, va manifestar Fàbrega.
Aquest curs, més d’un miler d’alumnes de 30 centres educatius de la demarcació de Girona fan cicles formatius en modalitat dual. Hi ha 300 empreses i institucions que col·laboren amb el Departament d’Ensenyament en el desplegament d’aquest programa. “L’FP dual té encara molt de recorregut per fer”, va reconèixer el director territorial d’Ensenyament, Josep Polanco, que va assistir també a l’acte de presentació de les dades esmentades.
Cicle formatiu de grau mitjà de preimpressió digital a Santa Eugènia
De cara al curs que ve, és previst que l’oferta d’FP dual arribi a tres centres més, de manera que 43 títols del centenar d’FP seran de graduats en aquesta modalitat. En concret, s’implantarà un cicle formatiu de grau mitjà de preimpressió digital a l’Institut Santa Eugènia i tres cicles de grau superior de desenvolupament d’aplicacions web a l’Institut Sa Palomera de Blanes, de direcció de cuina a l’Institut Olivar Gran de Figueres i d’ensenyament i animació socioesportiva a l’Institut Illa de Rodes de Roses, respectivament.
La bona inserció laboral dels joves graduats en l’FP dual és també resultat, segons Fàbrega, del dinamisme del sector productiu i econòmic. Un sector que “segueix la lògica independent de l’economia i no d’altres dinàmiques que se li atribueixen”, va dir.
Cada cop més joves gironins d’FP troben feina
L’índex d’inserció laboral dels alumnes que cursen FP continua creixent. D’acord amb les darreres dades que recull l’estudi, que corresponen al curs 2015/16, la incorporació al món del treball nou mesos després des del final dels estudis a Girona arriba a un 53% dels graduats, tres punts més que en la darrera enquesta. Així mateix, els graduats que en el moment de fer-los l’enquesta estan sense feina i no estudien ha disminuït d’un 11,45% a un 8,73% i, a més, aquest darrer percentatge és menor que el de Catalunya, amb un 9,83%. La inserció laboral de les 20 famílies professionals de les 21 existents a la demarcació se situa en un 40% i 15 famílies, per sobre d’un 50%. També s’ha registrat, segons l’estudi, un increment important pel que fa a ingressos: un 82% dels graduats superiors i un 69% dels mitjans cobren entre 900 i 1.200 €.