/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 02 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.461 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Hem de potenciar la democràcia FOTO: EL DIMONIHem de potenciar la democràcia FOTO: EL DIMONI
: : Opinió > Des d'aquí mateix | 11·03·2013

La democràcia està molt viva

Eduard Herrero |

Tots estem sorpresos, indignats i astorats per tot el que està passant en el món dels polítics, dels que governen i dels que controlen el poder econòmic. Els fets que estan arribant a l’opinió pública són prou greus com per estar-ho.

En aquest ambient, és lògic que l’estat d’ànim dels ciutadans hagi rebut un impacte que pot acabar en una desil·lusió de la política, dels polítics i de la democràcia.

Jo he rebut aquest impacte i, malgrat els sentiments de desànim i de frustració que en un primer moment van generar aquests fets, he tingut forces suficients per reflexionar i veure que hi ha altres maneres de veure’ls. No vull treure força a la ràbia que generen totes aquestes irresponsabilitats, corrupteles, manipulacions, mentides, especulacions, explotacions del poble i d’altres immoralitats. No vull parar la força de la ciutadania enfront de tanta disbauxa. No vull reduir el pes de la justícia que ha d’actuar amb tota la contundència que les lleis dictin.

Vull veure que, per primera vegada en la història d’Espanya -i també de Catalunya- la societat i la democràcia està en la línia correcta de vigilar, descobrir, publicar, acusar i castigar als que han cregut que en democràcia tothom pot accedir a una parcel·la de poder i enriquir-se impunement. Estic segur que ha passat des de sempre que el poder ha campat tranquil·lament en corrupcions de tot tipus i abusos des de les institucions. Hi ha un subconscient col·lectiu que ens diu que en sistemes anteriors a la democràcia actual, el polítics no tenien l’idea ni la percepció que eren servidors del poble. La majoria dels governants tenia clar que ells manaven i ordenaven, i el poble devia sotmetre’s als seus imperatius. Amb aquesta mentalitat, el poble no tenia gaires opcions d’esventar totes les il·legalitats, immoralitats i enriquiments corruptes com els que tenim -ara- amb la nostra democràcia.

Hem de ser conscients que personatges indesitjables han existit sempre i continuaran existint. El que la democràcia ens ha aportat és la possibilitat d’investigar-los i expressar-los per a que arribin a l’opinió pública. Per això, l’opinió pública està realment sensibilitzada i indignada. No arribarem a descobrir-los tots. Ara bé, cada vegada, aquelles persones que assumeixin responsabilitats polítiques vulguin saltar-se de la llei hauran de pensar-s’ho molt per poder escapolir-se de la justícia. La democràcia ha lluitat per a que el poble recuperi el poder de vigilar i posar davant de l’opinió pública tothom que vulgui aprofitar-se.

No podem caure en la creença que la democràcia és llibertinatge i que ho permet tot. No podem creure que afeblir la democràcia és el camí a seguir. No podem pensar que si destruïm la democràcia les coses aniran millor. Són tòpics fàcils que podem fer molt de mal i facilitar que els que volen donar passes cap a la involució ho tinguin millor.

Pel contrari, hem de potenciar la democràcia, perfeccionar-la, enriquir-la, profunditzar-la de tal manera que la impunitat no tingui cabuda en la nostra societat moderna.

Eduard Herrero és professor de Filosofia i veí de de Ter

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)