/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.460 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El taller de la Marfà FOTO: NÚRIA NOGAREDA i CUIXARTEl taller de la Marfà FOTO: NÚRIA NOGAREDA i CUIXART
: : Històries > Història del Pla de Ter | 17·05·2018

La consolidació de l’antic taller de la Marfà, a mans de l’Ajuntament de Girona

Núria Nogareda Cuixart | Fàbrica Marfà

Fa ja un temps que es va realitzar una recollida de signatures per tal de demanar a l’Ajuntament de Girona que aturés la degradació de l’edifici on havia el taller de manteniment de la fàbrica Marfà.

L’any passat -dins els pressupostos participats 2017- es va fer una demanda de consolidació de l’edifici i es va mencionar la recollida de signatures, però el format del formulari per als pressupostos participats no permetia adjuntar-les.

El passat 17 de maig de 2018 -quan ja havia passat un any de la promesa per part de l’Ajuntament de consolidar-lo- s’ha procedit a presentar-li els fulls de signatures originals.

Moltíssimes gràcies a tothom que va recolzar la demanda de mesures per tal de consolidar aquest edifici patrimonial de de Ter. Ara està a mans de l’Ajuntament de Girona.

L’any 2010, “l’Ajuntament, amb la col·laboració del Consorci Alba-Ter” donà “el tret de sortida a la fase inicial d’un projecte […] inclòs en el pla d’actuació per a salvament del patrimoni industrial […] per convertir l’antiga fàbrica en un centre d’interpretació […] del procés d’industrialització de la regió de Girona” (DdG) i que ajudés a entendre el funcionament d’una fàbrica tèxtil que va marcar durant anys la vida i la història del llavors poble de de Ter.
L’any 2012, l’antiga tèxtil va esdevenir un equipament municipal: una biblioteca, una ampliació del centre cívic ubicat l’antiga masia de, i un projecte de foment de la música moderna, aquest de gestió privada. Aquests equipament ofereixen un bon servei, però hi manca el projecte inicial d’arqueologia industrial.
L’any 2017, queda dempeus una joia: l’edifici de l’antic taller de manteniment de la fàbrica. La seva importància dins el funcionament de la fàbrica, que no es podia aturar, la marcava un edifici independent i de qualitat i que prestava un servei permanent que permetia el funcionament continuat de la producció tèxtil.
L’11 de febrer de 2017, es presenta la proposta que segueix dins el marc dels pressupostos participats 2017 dels barris de Girona.

Proposta dels pressupostos participats 2017

Justificació
El taller de la fàbrica forma part del patrimoni industrial de, de Girona i de Catalunya. L’any 2010 es va presentar un projecte, inclòs en el pla d’actuació per el salvament del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica, per a convertir-lo en museu. Però l’edifici està abandonat i es degrada dia a dia. És importantíssim aturar aquesta degradació. Els destinataris primers serien els eugeniencs, que reclamen el seu patrimoni, tots els habitants de Girona que recorden el seu passat recent i tant lligat a la industria tèxtil i qualsevol persona sensible al respecte.

Proposta
L’antic taller de manteniment de la fàbrica Marfà és únic a Europa. La seva recuperació com a museu és una reivindicació antiga de. La seva vàlua com a part del patrimoni de la industria tèxtil catalana és indiscutible. La proposta consisteix en la consolidació de l’edifici original amb la finalitat d’aturar la seva degradació. Així es podria desprès destinar a l’ús proposat l’any 2010.

El 17 de febrer de 2017 es rep la resposta que segueix:
Benvolguda senyora Núria Nogareda,
Primer de tot volem agrair la proposta que va fer a través del formulari web dels pressupostos participats del 2017 pel barri de. Tanmateix li volem informar que l’assemblea del barri s’ha convocat el dilluns 6 de març de 2017, a les 20h, al Centre cívic (c. Santa Eugènia, 146).

Jornades biennals sobre societat industrial

El 28 d’abril de 2017, dins el marc de les primeres jornades biennals sobre societat industrial organitzades pels Amics de la Unesco de Girona es presenta el lamentable estat del taller i la importància de consolidar -lo, d’aturar la seva degradació i de restituir-lo als eugeniencs, que reclamen el seu patrimoni, a tots el gironins que recorden el seu passat recent, tan lligat a la indústria tèxtil i a totes les persones sensibles al respecte.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)