/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 29 novembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.276 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Ramon Mateu i Mercè Sánchez FOTO: MARINA VILÀRamon Mateu i Mercè Sánchez FOTO: MARINA VILÀ
: : Els mil i pico > Els mil esports :: entrevistes, notícies, esportistes | 01·05·2011

La central nuclear de Fukushima a debat: opinen Mercè Sánchez, Ramon Mateu i Marina Font, professors de ciències de l’IES Santa Eugènia

Andrés Gómez/Josep Muñoz /Marina Vilà |

El passat 11 de març, la ciutat costanera d’Okuma, on es troba situada la central de Fukushima I, va patir diversos accidents a causa del terratrèmol i tsunami de Sendai. La central ha quedat molt destruïda i per precaució a una fusió nuclear van deixar anar aire radioactiu a l’atmosfera, en petites quantitats. Van ser evacuades 750.000 persones de la central, ja que el nivell de perillositat de la planta és de nivell 6 (el màxim és 7, igualant a Txernòbil). Avui dia encara hi treballen tècnics per intentar controlar els reactors i impedir-hi una fusió nuclear. Aquest fet ens va dur a entrevistar els professors de ciències, Mercè Sánchez, Ramon Mateu i Marina Font, per poder entendre amb precisió totes les conseqüències d’aquest esdeveniment.

:: Entrevista a la professora Mercè Sánchez

Com afectarà la radiació a la fauna i a la flora més properes a la central?

– Depèn de la quantitat de radiació despresa. Si els nivells alliberats a l’atmosfera són molt alts, hi ha moltes probabilitats que quedi exterminada tota la fauna i la flora de la zona, com va succeir en l’accident de Txernòbil. Per altra banda, si els nivells de radiació no són massa alts, hi haurà més probabilitat d’aparèixer mutacions afectant les espècies i el desenvolupament normal de les espècies. Tot i això, si la situació no es controla pot arribar a ser pitjor que el propi Txernòbil.

I a l’organisme humà?

– El més important és l’efecte de les mutacions, que comportaran la formació de càncers i de malformacions i altre tipus de malalties semblants. Com que les mutacions afectaran el genotip, seran hereditàries a futures generacions.

Quant de temps s’estarà la radiació a l’atmosfera?

– La radiació es va reduint a la meitat cada ics temps. Aquest fenomen s’anomena període de semidesintegració. Per tant la radiació s’anirà reduint amb el pas de temps. Malgrat això el pronòstic és que durarà alguns anys.

Els animals d’arreu del món notaran la radiació?

– La radiació es va dispersant pels corrents atmosfèrics i marítims, per tant la radiació s’anirà escampant per tot el món a mesura que vagin passant els dies. Els mitjans de comunicació han afirmat que en el Pacífic s’hi han abocat unes quinze o deu mil tones d’aigua radioactiva. Aquesta aigua conté unes 4.385 vegades uns nivells de radioactivitat per sobre dels permesos. Lògicament, aquesta aigua s’anirà escampant per tot el mar afectant als éssers aquàtics.

Creus que el fet de construir centrals nuclears en llocs geològicament molt actius és ètic? A favor o en contra de l’energia nuclear?

– Els japonesos tenen tècniques molt bones respecte a la construcció d’estructures que aguantin els forts moviments que es produeixen en els terratrèmols. El problema és que la central de Fukushima era molt vella i no tenia tots els sistemes adequats per fer front a successos naturals d’aquestes característiques. Aquest fet ja el podien haver previst, ja que en una zona de tals peculiaritats geològiques, no és molt extraordinari que es formi un tsunami. Estic en contra de les centrals nuclears i del model energètic que hi ha actualment. Les energies renovables no s’exploten com haurien de fer-ho ja sigui per efectes estètics, l’eòlica, o per falta de coneixement, com les mareomotriu etc… Crec que haurien de conscienciar-se i prescindir més d’aquest tipus d’energia.

:: Entrevista al professor Ramon Mateu

Que és la radiació?

– La radiació és una massa de gas que conté elements radioactius. Els elements radioactius tenen un període de semidesintegració segons el qual redueixen a la meitat la seva radioactivitat. El problema és que alguns elements el tenen de centèsimes de segon i d’altres triguen milions d’anys. També cal dir que moltes vegades els elements radioactius es converteixen en altres elements radioactius, amb la qual cosa perdura molt l’efecte de la radiació.

Creus que els mitjans de comunicació estan informant bé a la població?

– En els mitjans de comunicació moltes vegades no saben de què parlen i busquen l’espectacularitat, impressionar la gent…, abans de informar d’una manera objectiva i veraç.

Creus que el fet de construir centrals nuclears en llocs geològicament molt actius és ètic? A favor o en contra de l’energia nuclear?

– El problema no va ser el terratrèmol, sinó el tsunami que ho va arrasar tot i va crear grans desperfectes. Les centrals nuclears són necessàries? Actualment a Espanya hi ha altres formes d’obtenció d’energia, com les de règim especial de producció d’energia elèctrica, que obté electricitat de la biomassa, l’energia eòlica i altres energies renovables, que estan guanyant cada vegada més importància.

:: Entrevista a la professora Marina Font

Marina Font FOTO: MARINA VILÀ

Es podria haver evitat?

– Japó és una zona molt inestable amb moltes vores de plaques, per la qual cosa hi ha molts terratrèmols. Fukushima estava molt ben adaptada per resistir un sisme de 9 a l’escala de Ritcher. El problema va ser el tsunami, aquest sí que no el va resistir. Els japonesos haurien d’haver previst l’efecte de possibles tsunamis i haver-la construït terra endins.

Què pot passar?

– Els reactors van emetent radiació contínuament i pot arribar a explotar. En cas que ho fes, podria arribar a ser pitjor que les bombes de les guerres mundials. En els éssers humans, uns nivells baixos de radiació poden provocar càncer de tiroide; tenint en compte la quantitat que s’ha emès i la que s’emetrà, efectes d’aquest tipus n’hi haurà segur. A més hi haurà mutacions de l’ADN que seran desfavorables.

Què opines de l’aigua contaminada que s’ha llençat a l’aigua?

– Tècnicament devia ser la millor solució. Per a ells era una urgència i varen trobar que era el millor.

Què podria passar amb els aliments contaminats?

– La radiació es transmet pels corrents atmosfèrics i es va dispersant per tot el món. Els aliments més sensibles són les verdures i la llet.

Creus que hi hauria d’haver lleis més estrictes sobre l’energia nuclear?

– Els japonesos, l’energia l’havien de treure d’algun lloc. I en comptes d’investigar més les energies renovables per tal d’utilitzar-les i extreure’n tots els beneficis, varen optar per les centrals nuclears i millorar més tecnològicament i en d’altres àrees.

Andrés Gómez, Josep Muñoz i Marina Vilà són alumnes de l’IES Santa Eugènia
i membres del Consell de comunicació d’Els mil i pico

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)