![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Què entenen Intermón Oxfam (IO) per educació per a la ciutadania global? La ciutadania global -repte personal i col·lectiu- és l’horitzó de la nostra proposta educativa.
Conscients de l’amplitud i dels desafiaments del món actual; responsables de les seves accions; que es reconeguin a si mateixos i reconeguin els altres com a subjectes amb drets i deures; que s’interessin per conèixer i analitzar críticament les relacions i interrelacions que mouen el món, connectant els nivells locals i globals amb els àmbits econòmic, polític, social, cultural, tecnològic i ambiental; que s’indignin i actuïn davant les injustícies i les vulneracions dels drets humans; que respectin i valorin l’equitat de gènere, la diversitat i la complexitat de les identitats culturals del món actual; que participin, es comprometin, es mobilitzin i col·laborin amb la comunitat en diferents àmbits, des dels més locals fins als més globals, per tal d’aconseguir un món més equitatiu, solidari i sostenible, on tothom pugui exercir els seus drets.
Els nostres objectius, sens dubte, són ambiciosos i, segurament, necessiten canvis estructurals que, sovint, depassen les parets dels centres escolars. Estem convençuts, però, que els autèntics canvis no es produiran si no són impulsats per professors, professores i alumnes per mitjà d’un diàleg amb tots els agents involucrats.
També us volem explicar que un col·lectiu de docents i un grup d’organitzacions estem treballant conjuntament per impulsar una Xarxa d’Educadors i Educadores per a una Ciutadania Global. Actualment formen part d’aquesta xarxa docents de Malta, Itàlia, Portugal i Espanya. També les següents organitzacions: Cidac (Portugal), Cep Alforja (Costa Rica), Inizjamed (Malta), Ucodep (Itàlia) i Intermón Oxfam (Espanya).
Josep M. Terricabras, catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona. Joan Gratacós, professor aula d’acollida a l’IES Santa Eugènia i membre de la comissió estratègica de l’àrea d’Educació per a la Ciutadania Global d’IO. Desiderio de Paz, mestre de primària, Doctor en Sociologia per la UAB i membre de la comissió estratègica de l’àrea d’Educació per a la Ciutadania Global d’IO. Francesc Mateu, Director seu Catalunya i Andorra d’IO. Sonia Pérez, responsable d’Educació per a la Ciutadania Global, seu Catalunya i Andorra d’IO.
Divendres 6 (tarda) i dissabte 7 de març (matí), amb una durada total de 8 hores.
Inscripcions del 21 fins al 27 de febrer. Matrícula per assistir a la jornada: 20 €.
> Més informació en format pdf, fent clic aquí
Per conèixer les nostres propostes i activitats podeu consultar la secció d’educació de la web www.IntermonOxfam.org o adreçar-vos a la seu d’Intermón Oxfam que tingueu més a prop.
Joan Gratacós i Guillén és coordinador de llengua, interculturalitat i cohesió social (LIC)
de l’IES Santa Eugènia i membre del Consell de redacció d’eldimoni.com/elsmilipico