/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 04 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.463 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Sala de Plens de l’Ajuntament de Girona FOTO: IFURBLOG.COM/AJUNTAMENT-DE-GIRONASala de Plens de l’Ajuntament de Girona FOTO: IFURBLOG.COM/AJUNTAMENT-DE-GIRONA
: : Poble > Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert · la Rodona · Güell | 30·11·2015

Text de la intervenció conjunta d’Esther Arnau i Xavier Reyner al ple extraordinari de Girona sobre el barri de Sant Narcís

AV Sant Narcis | AC Sant Narcís-Dominiques | Ple extraordinari de l'Ajuntament de Girona

Bon vespre a tothom,

Som Xavier Reyner i Esther Arnau, i som aquí en representació de les entitats que presidim: l’Associació de Veïns del i l’Associació de Comerciants de-Sector Dominiques, respectivament.

Fa més de 8 anys que patim les obres de l’AVE a la ciutat de Girona i al nostre barri en especial. Des del primer moment les nostres entitats vam demanar que se’ns informés i se’ns tingués en compte. Ho vam haver d’exigir! Les reunions informatives, l’audiència pública, els fòrums i l’oficina d’atenció als afectats, algunes vegades tots sols, altres amb l’ajut d’altres col·lectius i partits a través de la Mesa d’Entitats per la participació ciutadana.

Veient però, les dificultats de ser escoltats com a primers i principals interlocutors, veïns i comerciants, com a primers interessats, vàrem exigir la creació d’una taula de seguiment i treball de les obres, finalment impulsada per la regidora Isabel Salamaña i continuada pel regidor Carles Ribas com a representants dels diferents governs municipals. Ha estat un instrument d’intens treball de col·laboració entre totes les entitats i particulars que han volgut destinar temps i esforços a reivindicar els drets dels afectats per les obres del TAV. Però sobretot, a debatre sobre les necessitats de present i futur de tot el, i de quins passos caldria seguir per aconseguir el barri que volen els santnarcisencs. Ara entenem que, aquest ha de ser l’espai per donar forma al Pla de que demanem.

Durant tot aquest temps hi ha hagut molta gent al peu del canó, donant suport a les entitats en els moments més difícils, i empenyent-nos a continuar, malgrat totes les circumstàncies semblessin girar-se en contra. Hi ha hagut moments molt durs on ens hem sentit molt sols, i hem trobat a faltar el recolzament de la ciutat, però la força dels veïns i comerciants ha servit per seguir lluitant pels objectius que ens havíem fixat (calendari de finalització de les obres, calendari de reposició del Parc Central, del carres Oviedo, Josep Maria Gironella, plaça Europa, per les indemnitzacions i les compensacions, etc.). Per això no voldríem deixar passar aquesta oportunitat d’avui -16 de novembre- sense agrair a totes i cadascuna de les persones que en un moment o altre, a títol particular o en representació d’un col·lectiu, han decidit que valia la pena destinar-hi part del seu temps.

A títol personal volem agrair a en Martí Carreras l’intens esforç realitzat durant anys, que ens ha impulsat a seguir lluitant per i els seus veïns. Va ser ell qui, com a president de l’AV, fa més de 12 anys ja va plantejar la necessitat urgent d’elaborar un Pla especial integral a tot el.

Cal recordar que en el pitjor dels moments, en els de més nerviosisme i solitud dels veïns i comerciants, quan les accions contundents eren sobre la taula, vam ser nosaltres mateixos els que vam proposar aquest ple. Per recuperar la confiança en el consistori i en Girona, que lluny de convertir-nos en la nova centralitat promesa, ens tornava a deixar al pati del darrere de les obres. Que lluny de cosir-nos al centre, ens esqueixava de nou.

Va ser a la taula de seguiment, i després de debatre-ho en profunditat, on es va acordar que calia un ple que donés veu als veïns, i que culminés en un compromís de futur per part de tots els representants veïnals i municipals a treballar conjuntament i sense interessos partidistes pel.

Aquest ple s’havia de celebrar a principi de 2015, però per circumstàncies que tots els grups municipals coneixen sobradament, nosaltres mateixos vam sol·licitar-ne l’ajornament.

No ens va agradar que després es convoqués pels voltants de l’abril a les portes d’unes eleccions municipals, ni que des del partit del govern fessin propaganda als diaris de la presentació del Pla especial de als veïns (cosa que no es va fer), com tampoc no ens ha agradat que ara l’oposició entri també en el joc mediàtic i faci seva als diaris la tan demandada petició dels veïns de crear una taula de treball. I avui, de manera força inesperada per a alguns de nosaltres, tenim un ple extraordinari fet pels i per als polítics.

Ens hauria agradat demanar aquest ple conjuntament, entitats i partits; ens hauria agradat preparar-lo plegats, amb més temps; ens hauria agradat i molt. Però tot i així no estem aquí per retreure draps bruts i incompliments d’uns i altres (pensin que n’hi hauria per a tots), perquè el que volem és oblidar el passat i construir plegats un barri de futur integrat totalment a la resta de la ciutat. Sigui com sigui, ara som al ple extraordinari i els demanem sortir-ne amb els tots els acords “de màxims” possibles.

Amb els tots els acords de màxims possibles

Per tot el que hem explicat inicialment, demanem que sigui aquesta taula de seguiment “dels dijous” l’espai de treball d’aquest pla i que cal dotar-la de tot el contingut i força imprescindible per treballar conjuntament veïns i comerciants i tots vostès per redactar el Pla especial integral:

– Treballar conjuntament a partir de la feina feta durant a aquests anys, amb la gent i entitats que hi han participat (que creiem que han de ser qui ho liderin) i la incorporació de totes les regidories implicades per fer un veritable pla integral (social, econòmic, urbanístic…) i dels tècnics municipals de les diferents àrees.
– Mantenir els compromisos presos de com i què fer a les immediacions del que anomenem Zona Zero -i fins ara responsabilitat de la constructora- presos pel regidor responsable de l’obra i que també pensem imprescindible sigui present a la taula.
– Convidar explícitament i “oficialment” a la oposició a participar-hi (tots aquests anys ja ho han estat, tot i que potser el fet que els ho demanéssim les entitats no els n’ha fet sentir obligats a fer-ho fora de moments molt puntuals) per donar així la força de projecte de ciutat a un pla imprescindible per a i una mena de “compensació” tan demanada pels que més hem patit l’obra.

Cal que sigui un projecte de ciutat perquè…

Durant els 8 anys que portem d’obres del TAV ens hem hagut d’escoltar veus de la ciutat que deien que a som uns queixiques i només sabem parlar de les obres. Els que han estat a la taula de seguiment saben que el nostre interès ha estat sempre la totalitat del barri.

Tornem a recordar i no ens cansarem de fer-ho que el Parc Central no és un parc de nova construcció perquè ja existia abans de les obres. El Parc Central era i ha de tornar a ser de tots els gironins, i el mateix podem dir de la plaça Europa, els carrers Josep Maria Gironella, Oviedo, Bisbe Sivilla, Francesc Rogés, etc.

Però igualment no ens cansarem de dir que les obres han afectat (per bé que no d’igual manera) la totalitat del barri i que aquest Pla integral ha d’ajudar a recuperar-ne la tranquil·litat i unitat.

I exigim que sigui un Pla especial integral perquè…

– Tal i com hem treballat a la taula de seguiment tots aquests anys, la transformació i millores que hem de tenir al barri, no poden limitar-se a qüestions urbanístiques o de mobilitat. També hem treballat en promoció del teixit comercial, millores en interrelacions culturals i socials, millores en espais comuns…
– I recordant que l’únic Pla especial existent al barri –Pla especial del grup Sant Narcís- data de 1993, fa ni més ni menys que 22 anys, i a més és anterior al vigent Pla General d’Ordenació Urbana de Girona (2002), del qual avui en dia ja se n’han fet 56 modificacions puntuals, i del qual se n’han derivat 11 Plans parcials urbanístics, 27 Plans de millora urbana i 33 Plans especials. De tots aquests plans d’actuació, no n’hi ha cap que tingui com a àmbit el, cap ni un… Zero, en tretze anys… Zero…

No pensem ni volem que el Pla s’hagi de circumscriure a la zona de les cases baixes. També en això demanem que el Pla sigui integral i a la totalitat del barri.

Aquest és el seu ple, i no ens el sentim nostre. Estem cansats d’enfrontaments electoralistes, gestos de cara a la galeria i discursos que només busquen el titular de la notícia de l’endemà. Sant Narcís no es mereix el que ha passat durant aquests anys, però encara menys convertir-se en una arma entre vostès o ser un instrument més de propaganda.

Ho hem patit massa cops, però també hem viscut el que es pot aconseguir quan remem plegats en la mateixa direcció: veïns i comerciants, amb polítics de tots els colors i sensibilitats.

Aquest és el seu ple, no el nostre. Per això l’AV de i l’AC de-Sector Dominiques els demanem, els exigim, senyor Alcalde i tot el consistori, que adquireixin el compromís de convocar el grup de treball integrat per les entitats del barri que, amb l’assessorament tècnic municipal que es necessiti, elabori el Pla integral de millora del, al voltant dels eixos social, econòmic, urbanístic i mediambiental.

Així també, sol·licitem que quan aquest pla estigui enllestit, en una data concreta i propera (no més enllà de 2016) es convoqui un nou ple extraordinari de, en la forma que havia estat acordada.

Permeti’ns només una darrera reflexió

Hem estat crítics perquè estàvem dolguts per alguns errors del passat. Comprometem-nos tots a oblidar-los, aprenent-ne per no repetir-los, i tornem a confiar que treballant plegats sabrem lligar, teixir i reactivar la transformació ciutadana més gran que ha viscut la Girona del segle XXI.

Bona nit i moltes gràcies.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)