/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 29 juny de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.123 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

DIBUIX DE LA COBERTA: VICENÇ HUEDODIBUIX DE LA COBERTA: VICENÇ HUEDO
: : Paulo Freire > Opinió | 06·02·2012

Informació [o In-formació]

Manel Mesquita |

O alguna cosa no lliga o és que no volem veure el que és evident. En el primer dels supòsits, pequem de poc exigents i en el segon, és la innocència la que ens guanya. Si “formar” és “educar” i “educar”, diuen els diccionaris de l’acadèmia, és “ajudar” i “transmetre” coneixements o valors; i si el prefix “in-” indica “negació o privació”… per què “informar” no significa el que tot indica i el que realment significa a la pràctica i punt? Fora caretes, prou d’eufemismes. Pequem tot l’any. Que els innocents ja tenen el seu dia. Denunciem l’acadèmia. Primer, anem pels diccionari. Freire mai acceptaria aquella definició arcaica que vincula educació amb transmissió; per a Freire el coneixement no es transmet, està en permanent construcció; l’acte educatiu no consisteix en una “transmissió de coneixements”, és el plaer comú de la construcció d’un món comú. I, després, a pels informadors, pomposament autoanomenats periodistes i transmissors. (A la resta dels mortals els reserven el paper de receptors, passius. Vella litúrgia impartida -amb arguments- a la sacrosanta universitat.) Prou d’acceptar que la pràctica educativa ha de limitar-se únicament a la lectura de la paraula, a la lectura del text; sinó -com deia Freire- ha d’incloure la lectura del context, la lectura del món. Aquí és on rau la responsabilitat que tenen els traficants de la informació en la configuració d’aquell context citat. Però els dies dels que d’una manera professional (ens) procuren notícies han arribat a la fi, finalment. La consciència i la ciència sumades, multipliquen i trenquen la divisió transmissor/receptor. Pregunteu a la xarxa, nou principi informatiu/formatiu.

A Concepción (Xile), a Bío-Bío La Radio, el programa El Informador (1973-2004) s’inicia amb la cunya “l’home que no està informat no pot tenir opinió”, i finalitza així: “qui no té opinió no pot prendre decisions”. Ensenyar, aprendre, e-informar-se, salvar-se.

Formació: Acció de formar; l’efecte. / Formar: Educar. Instruir (algú) en tècniques i habilitats que s’usen en una professió. Posar en ordre, arranjar (un cos de tropes) en una forma determinada. Acudir al treball o a un altre lloc d’assistència obligatòria. / Educar: Ajudar (algú) a desenvolupar les seves facultats físiques, morals i intel·lectuals. Transmetre (a algú) coneixements, actituds, valors o formes de cultura. Desenvolupar i perfeccionar (una capacitat o una qualitat). Acostumar (un animal) a actuar d’una manera determinada. Habituar (un òrgan) a una funció determinada. / In- [o im-, o il-, o ir-]: Prefix que indica negació o privació del radical al qual s’adjunta. / Informar: Posar (algú) al corrent d’alguna cosa, donar-ne notícia (a algú). Procurar-se notícies entorn d’algú o d’alguna cosa. Els fiscals i els advocats, parlar en compliment de llur càrrec. Dotar de forma (alguna cosa), ésser-ne el principi formatiu.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)