/Esports
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 06 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.465 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

> http://vadebelit.blogspot.com> http://vadebelit.blogspot.com
: : Esports > Joc del bèlit de Sant Narcís :: Juanjo Valeros | 10·02·2008

Fets i webs: Anar de bòlit [«Presència»]

Martí Crespo |

Si consulteu al diccionari [dlc.iec.cat] la paraula bòlit, la primera accepció que hi trobareu diu: «Tros de fusta cilíndric terminat en punta en els dos extrems, que es fa saltar pegant-li, quan està ajagut, un cop de dalt a baix prop d’una de les puntes. Jugar a bòlit.» Al Diccionari Català-Valencià-Balear [dcvb.iecat.net] es pot completar la informació i aprendre que, depenent del territori, aquest joc popular també és anomenat bèlit i boli.

Amb aquest últim nom es coneix a la zona de Castelló de la Plana, on justament aquest cap de setmana -9 i 10 de febrer- comença el XIX Campionat Mundial de Boli [federaciodecolles.com/documentos/regles08.pdf], en el marc de les festes de la Magdalena [juntafestes.com]. La Federació de Colles [federaciodecolles.com] i l’associació Conlloga Matapoll, de fet, fa anys que treballen a Castelló per rellançar aquest joc d’equip tradicional.

Sense deixar la comarca de la Plana, a Vila-real també es practica el bòlit [vila-real.info/index.php?title=Bòlit]. I a Amposta (Montsià) és l’Associació Cultural Les Set Piques [lessetpiques.cat] la que impulsa la recuperació a les terres de l’Ebre del bèlit [amposta.info/esportstradicionals/belit.htm], sobretot per mitjà del Campionat d’Esports Tradicionals [amposta.info/entitat/lessetpiques/reg.asp?id=55&ce=5] que es fa anualment des del 2004.

Encara més al nord, a la ciutat de Girona, el bèlit va ser un joc de carrer molt popular al durant les dècades de 1970 i 1980. Actualment, un grup de persones s’han proposat de revifar-ne la pràctica jugant-hi periòdicament, mantenint el bloc Va de bèlit [vadebelit.blogspot.com], que inclou notícies i les normes del joc, i organitzant des de l’any 2005 el Campionat del Món de Bèlit [eldimoni.com//article.php?id_article=1730].

Fora del nostre país hi ha referències a aquest joc en uns quants racons del món, amb algunes diferències en les normes segons cada indret [jugaje.com]. [La Xarxa · Presència]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)