/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 06 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.465 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Un instant de la presentació de l'exposició fotogràfica d'en Joel Medir i Hereu FOTO: JOAN RIBOTUn instant de la presentació de l'exposició fotogràfica d'en Joel Medir i Hereu FOTO: JOAN RIBOT
: : Cultura > Cinema, vídeo i foto | 21·04·2018

Espais eugenials per ocupar

Manel Mesquita | Presentació de la fotoexpo de Joel Medir i Hereu
El fotoperiodista Joel Medir i Hereu FOTO: JOAN

El fotoperiodista Joel Medir i Hereu FOTO: JOAN RIBOT

Reconec que estic molt agraït a Joel per pensar en mi per presentar la seva fotoexpo Espais eugenials; però si us he de ser sincer, el que estic és envejós… m’explicut.

Envejós de la seva edat, de la seva provocadora joventut; envejós de la seva habilitat per saber gestionar dos comptes de twitter, un amb 1.095 seguidors i un altre, especialitzat en cinema, amb 597; un bloc personal de cinema, un perfil de facebook i un espai a instagram; envejós del que sap de cine i de saber mantenir la bona costum d’anar al cinema setmanalment; envejós de la seva llicenciatura de periodisme per la Universitat de Vic (toma!, Cifuentes); i envejós dels pares que té, bona gent i bons veïns del veïnat de la, i del seu tiet, el mestre de mestres Narcís-Jordi Aragó, a qui en Joel va entrevistar per a.

Generós com és en Joel Medir, a volgut atenuar les meves sanes enveges, per tot el que ell té al seu favor, compartint part de la seva creativitat amb tots nosaltres, els seus veïns i amics: com a entrevistador i cronista a El Dimoni, El Punt Avui, Diari de Girona… i com a fotògraf o fotoperiodista aquí, a l’EspaiSocial de La Pedrera de de Ter, són Espais eugenials, com eugenial és l’autor i no s’ho amaga. “Periodista eugenienc, eugenial i bastant. M’agrada el cinema, el futbol i la gent que diu les coses pel seu nom.”, diu al seu perfil de twitter.

I remarco que són “espais”, “e-s-p-a-i-s”, fixem-nos… no hi ha retratada gent, no hi surten veïns i veïnes, no hi ha persones, quatre cotxes llunyans mal comptats i prou… volgudament?, intencionadament? És una metàfora? Què ens vol dir en Joel?

Són espais per ocupar? Són una invitació? Són una provocació? Són quinze fotos històriques, acabades de sortir del forn, calentes: el veïnat de la, la masia fortificada de, la ben plantada Mamarroca de, la plaça del Poble, la fàbrica Marfà, els testimonis d’una fàbrica, la sèquia, les hortes de, la casa de Cal Gras, la plaça del Barco, el pavelló municipal d’esports de de Ter, el campanar de la parròquia de, el Col·legi Groc, el parc de Núria Terés i Bonet i el llit del riu (abans del rearmament del pont del).

Permeteu-me, Joel i amics, un parell de referències personals: el passat mes de febrer ens va deixar Pep Iglésias, també fotoperiodista i amic i també participant dels primers El en paper, allà pels vols de 1981 del segle passat (uf!), el volia recordar aquí i ara. Som a tocar de la plaça del Barco i una de les fotos d’en Joel la fotografia, aquest 11 d’abril va morir l’arquitecte municipal Josep Duixans responsable de que aquesta plaça popularment sigui coneguda amb aquest nom, “del Barco”, va ser ell qui va crear el Tempesta, el vaixell de fusta que surant els mars de la va definir d’una manera eugenial, per damunt del nomenclàtor oficial.

El veí Josep Jover no podia faltar a la cita d’avui; fotògraf també, va exposar el passat mes de setembre aquí mateix i a les seves antigues instantànies en blanc/negre, podríem afirmar que les seves són la protohistòria de les que avui ens porta en Joel. Precisament va ser el Medir qui va entrevistar a a Jover. Les fotos són “instants que no vull deixar escapar”, afirmava. Del paper fotogràfic a les fotos digitals, per acabar de nou en paper emmarcar per gaudi de tots.

Definitivament -metàfores a banda, Joel- són espais per ocupar, una invitació, una provocació a fer-nos nostres carrers i places, pavellons i centres cívics, escoles i esglésies, fàbriques i hortes, rius i sèquies, escultures i jocs…

Els d’en Joel, són espais eugenials, tots, en construcció permanent que ens fan evidents que cal respectar, estimar i conèixer; és el paisatge abans de la reconstrucció, de la reconstrucció del pont del i de tots els ponts que calguin i ens calguin!

Gràcies, Joel, mirarem de no defraudar-te!
Quan sigui jove, vull ser com tu, Joel!

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)