/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.393 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Les hortes > Opinió | 01·12·2008

El que diu la plataforma Salvem la Devesa sobre els resultats del procés al voltant del pavelló

Salvem la Devesa |

La població de Girona està augmentant notablement. El Parc de la Devesa és -i serà cada vegada més- l’espai cèntric d’esbarjo i de gaudi de les activitats a l’aire lliure de la ciutadania. La Devesa -en aquests moments- està abandonada i deixada per part de l’Ajuntament de Girona. D’altra banda, és necessari un pavelló d’esports a la ciutat de Girona (o potser dos).

El regidor de la Devesa, Ponç Feliu, dóna per fet que la Devesa es dividirà en dos espais; una meitat destinada a la Fira de Girona i l’altra, a conservar els arbres monumentals que hi habiten:

El Pla d’usos debat si cal més espai per a la Fira
Una comissió interna de l’Ajuntament de Girona ha començat el debat que permetrà definir les línies mestres del Pla d’usos de la Devesa. Es tracta d’una comissió bàsicament tècnica que posarà sobre la taula alguns dels principals aspectes del parc urbà. Ponç Feliu, regidor de Medi Natural i màxim responsable municipal de la gestió de la Devesa, admet que entre els debats que s’han de posar sobre la taula hi ha si cal donar més espai a la Fira de Girona i que disposi d’una zona fixa per a totes les activitats que desenvolupa durant l’any. Per a Feliu, aquesta possibilitat «circumscriuria l’activitat de la Fira a un espai i alliberaria la resta de zones que ara ocupa, a més, de poder posar unes tanques més adients que les provisionals que s’hi posen ara». Feliu sosté que, a l’hora de pensar en el Pla d’usos, s’ha volgut diferenciar una Devesa més forestal -que aniria des del Rellotge fins el passeig de la Sardana- i una part més humanitzada -que comprendria la zona que hi ha entre el passeig de la Sardana i el Palau Firal-. Aquesta segona zona és on es vol construir el polèmic pavelló de la Devesa i refer part de la zona esportiva actual, traslladant les pistes de tennis. En la zona forestal es vol potenciar els usos esportius i lúdics. El pressupost pel 2009 ja preveu 400.000 € d’inversió per unificar mobiliari o millorar l’enllumenat i les zones naturals. «L’objectiu és potenciar l’ús social de la Devesa, sense que perdi l’essència», conclou Feliu. Els grups del tripartit acabaran decidint totes les accions. [divendres, 07·11·2008]

La Fira de Girona no té prou espai per realitzar les seves activitats, per la qual cosa instal·la durant cinc mesos l’any unes carpes com a annex per als expositors. A la part destinada a la Fira és on pretenen ubicar el pavelló. És evident i declarat per l’Ajuntament, que a més de la seva funció esportiva, realitzarà una funció d’annex a la Fira, amb la qual cosa s’estalviaran el lloguer de les carpes.

En aquest escenari, és clar l’encabiment dels grups PSC i ERC de l’Ajuntament per construir un pavelló a l’interior del parc, ja que no volen sentir ni parlar d’ubicar-lo en un altre lloc. Per exemple: faria la mateixa funció social i esportiva a Fontajau.

No tenen en compte que la Devesa és un parc únic que ha de continuar realitzant la funció de parc i no destinar-ne la meitat als poders econòmics que dirigeixen la Fira (entre ells l’Ajuntament) substraient-la als ciutadans.

El finalitzat procés participatiu, que esperem servirà per donar un impuls per resoldre l’estat de degradació actual (generada per la manca de voluntat i d’inversió de l’Ajuntament) intenta fer passar desapercebuda o diluir-la enmig de molts temes pendents, la construcció d’un pavelló.

Entenem que aquest procés no ha complert les expectatives que havia generat, ja que no és vinculant pel que fa a la modificació de la normativa urbanística, deixant en mans de l’Ajuntament tota decisió.

Pel que fa a les conclusions extretes, creiem que no s’ajusten a la realitat

1. Es va recollir l’opinió d’unes 400 persones i no van ser acceptades 5.000 signatures en contra de la construcció del pavelló al parc, recollides a tota la ciutat per aquesta plataforma.

2. No té sentit que es segmenti el debat respecte de la Devesa en taules sectorials, com es van dissenyar els tallers, ja que els resultats poden ser variables segons els interessos, i normalment contradictoris. A tots els tallers el resultat va ser abultat en el sentit que no es volien noves construccions dins del parc. Excepte al taller d’esports, que va ser favorable al pavelló per una ajustada majoria. Com no?, la majoria de les entitats esportives està clar que volen un pavelló (com nosaltres) però no els importa que sigui dins la Devesa (ja que els grups polítics PSC i ERC a l’Ajuntament no ofereixen cap altre possibilitat).

En resum, s’ha fet un procés de participació del Pla d’usos de la Devesa que, d’una banda desembocarà en la redacció del Pla que traurà a la Devesa del seu oblit per part de les administracions i, d’altra banda, ha estat dirigit per l’Ajuntament amb la clara intenció no tenir traves per construir un pavelló d’esports a l’interior del parc, que servirà com annex a la Fira.

Un cop més s’imposa la lògica econòmica davant de la lògica.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)