/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 02 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.461 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El Club de lectura de la Biblioteca escolar Montfollet, amb Núria Terés i Jaume Prat, autor d'El Club de lectura de la Biblioteca escolar Montfollet, amb Núria Terés i Jaume Prat, autor d'"El fantasma de la Mulleras" FOTO: MONTFOLLET
: : Paulo Freire > Pla Educació i Convivència Sta. Eugènia·St. Narcís > Notícies | 27·05·2014

«El fantasma de la Mulleras» clou el Club de lectura de la Biblioteca escolar Montfollet

Albert Quintana | Educador i membre del PEiC i la Mancomunitat Santa Eugènia·Can Gibert

Divendres passat -23 de maig- es va concloure la quarta edició del Club de lectura de la Biblioteca eugenienca Montfollet, la biblioteca escolar oberta al barri. I ho va fer convidant a l’autor d’una obra, com és costum. Aquest any, l’autor ha estat el saltenc Jaume Prat i Pons, l’historiador d’espardenya com li agrada presentar-se, amic de de Ter i autor de la Llegenda de la del Rec i d’El fantasma de la Mulleras, una llegenda urbana del veïnat de Salt que és l’obra que els nois i noies del Club de lectura havien llegit en aquesta ocasió.

El debat entre els novells lectors i l’autor va ser intents i interessant. Els estudiants de cicle superior van estar tota una hora fent preguntes i escoltant les animades respostes d’en Jaume. Es va començar comentant què hi ha de veritat i mentida en una llegenda, per entrar en la dimensió del misteri. Descobrint que en cada poble hi havia històries i personatges misteriosos com “el Nas” al Veïnat i en “Tau” a de Ter. Aleshores s’endinsaren en el món tèxtil, en la vida de les fàbriques de teixits, l’escenari de l’obra i de bona dels nostres pobles al llarg dels segles XIX i XX. Del seu funcionament, del seu argot, l’obra conté un glossari al final, i de la vida dels treballadors i treballadores. Especial atenció van merèixer les condicions laborals de les dones i dels nens i nenes que treballaven des dels 7 anys, comparant-les amb les actuals. Unes condicions que evidentment han millorat, però que la crisi torna a fer recular i endurir, i encara perviuen les diferències salarials entre homes i dones.

La sessió es va cloure valorant el paper de la història, especialment, la història local, en l’educació i en la vida dels pobles, per saber d’on venim i decidir cap a on volem anar. Una història que sovint es fa avorrida i difícil de comprendre a l’escola, però que amb llibres novel·lats com el d’en Jaume es fa molt viva i assequible.

Scrapbook, amb la col·laboració Tonyi Mateos

Scrapbook, amb la col·laboració de Tonyi Mateos

El Club de lectura de la Biblioteca Montfollet està dinamitzat per la mare i professora Núria Terés i està organitzat per l’AMPA de l’Escola Montfalgars amb els suport del Pla Educació i Convivència (PEiC) i del Servei Municipal de Biblioteques. Hi han participat 24 nois i noies de 5è i 6è que han llegit cinc llibres al llarg de tot el curs. Aquest any hi ha hagut dues novetats. Han participat alumnes de més escoles, a més dels alumnes de l’Escola Montfalgars, també n’hi ha hagut de les escoles Dalmau Carles de de Ter i Mas Masó del veïnat de Salt. I els nois i noies han elaborat un quadern d’scrapbook, amb la col·laboració de la tallerista Tonyi Mateos, per seguir i anotar els seus comentaris i impressions de les seves lectures que ha estat tot un èxit.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)