/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 23 juliol de 2021 | 3a Època | Edició núm. 14.782 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Actuació d'un grup de mim, a l'interior de la parròquia de Santa Eugènia, el dia de la inauguració FOTO: SERGI RODRÍGUEZActuació d'un grup de mim, a l'interior de la parròquia de Santa Eugènia, el dia de la inauguració FOTO: SERGI RODRÍGUEZ
: : Històries > Història del Pla de Ter | 08·09·2005

El Centre Juvenil: 25 anys de la nostra història

Joan Valls |

L’any passat, en aquestes mateixes pàgines, parlàvem de la petita història de la pedra 111 del , que es conserva a l’entrada de la nova església de de Ter, com un record que ens empelta al passat del nostre poble i ens ajuda a plantejar-nos el futur amb esperança.

Enguany volem parlar d’una petita història de 25 anys, que al llarg d’aquest curs celebrarem adequadament. El 24 d’octubre de 1980, els salesians canviaven el seu lloc de vida i de missió a Girona. Del Pont Major, on eren presents des de 1892, venen a viure a on, per encàrrec del Bisbe Jaume, animaran des d’aquest moment la parròquia de de Ter. Per als salesians hem de dir que ha estat una sort i un do immens haver viscut tots aquests anys la vida i la sort de la parròquia i dels barris de i del Pla. Certament tenim molts motius per estar-ne contents i agraïts. Per a nosaltres ha estat molt enriquidor el tracte amb totes les persones que formen aquestes comunitats humanes. Difícilment podem trobar altres llocs on l’acollida hagi estat semblant.

A partir d’aquest moment ens plantegen que la vida parroquial ha de tornar al nostre terme. En aquells moments es compartia la parròquia amb la de. El dia 1 de gener de 1981, a un petit garatge del carrer Turó, un grup de 17 persones van celebrar per primera vegada en molt temps l’eucaristia en el nostre barri. Tothom que hi va participar ho recorda amb una gran emoció. Podem parlar gairebé d’una refundació de la nostra mil·lenària parròquia. El 24 de desembre de 1981, durant la missa del gall, es va estrenar el nou local del carrer Montnegre. Al mig, una breu estada a un local del passatge Balandrau. La gent va fer seu de seguida aquests espais i tot el nou projecte pastoral que s’obria. Tornàvem a començar. Els salesians aportàvem el nostre carisma d’atenció prioritària pels joves més en risc i una pastoral encarnada i popular: educar i evangelitzar al mateix temps. La gent de seguida va viure com a seus els projectes que s’iniciaven; catequesi, colònies, casals…

En aquest sentit, és especialment significatiu el naixement del Centre Juvenil, que ara coneixem com a CIJP (Centre Infantil i Juvenil Parroquial). Des del 3 de març de 1980, el local del Centre Juvenil era cedit a la parròquia per a «l’esbarjo i les activitats socials del jovent». Inicialment compartit amb l’Associació de Veïns de del Pla i la colla sardanista Terranostra. Fins que l’1 de setembre de 1982, es cedit a la parròquia com a ús exclusiu de Centre Juvenil. Des d’aquí és de justícia donar les gràcies al senyor Francesc Ferrer, en aquell moment gerent del patronat de la Santa Creu, tota vegada que la seva col·laboració i ajuts van ser imprescindibles perquè la parròquia pogués dur a terme la seva tasca social i educativa. Vam tenir sempre el seu suport i el seu ajut. Gràcies de debò.

Per tant el CIJP, el Centre Juvenil, celebra enguany 25 anys en què hem fet camí amb molts infants, adolescent i joves i amb moltes persones que hi han participat com a educadors i voluntaris. A tots ells, crec que són molts i molts centenars, gràcies i recordar-vos que ja sabeu on seguiu tenint casa vostre.

D’aquesta llavor del Centre Juvenil en van sortir moltes activitats i entitats: l’any següent es crea el Club de Futbol Parroquial que ha ofert els seus serveis a tants i tants infants dels nostres barris. Més endavant les colònies -Sant Privat per a moltes persones del nostre barri és un lloc de referència-, els casals, la mecanografia, l’escalèxtric, el Centre Juvenil, el Casal Dom Bosco… Més endavant, el MIJAC i la JOC. A partir de l’any 95, tota l’experiència dels Centres Oberts, del servei d’inserció socio-laboral Fem Feina. Moltes realitats educatives al servei del barri. Creiem que val la pena recordar i celebrar aquests 25 anys. Diversos actes adreçats a tots i totes els qui heu fet i ho feu encara possible aquesta experiència ens ajudaran a recordar i celebrar. En aquest sentit esperem també els vostres suggeriments. Però si ho fem és per renovar la vocació de servei que sempre ha tingut.

25 anys de Centre Juvenil, de retorn de la parròquia al barri, de la presència dels salesians a. Per a nosaltres són motius de joia, d’agraïment i de renovació del nostre compromís d’estar al servei educatiu i evangelitzador de totes les persones del nostre barri, especialment dels joves i entre aquests dels qui tenen més dificultats. És el carisma que Don Bosco ens va deixar, que hem compartit amb tots vosaltres i que ha donat molt de fruit. Tan de bo per molt temps en pugui seguir donant.

Joan Valls Ferrer és el rector de la Parròquia de de Ter
Text publicat en el Programa de la Festa Major 2005, editat per l’AV Santa Eugènia de Ter

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada