/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 08 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.467 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Actualitat | 30·04·2016

La renda 2016, individual o conjunta?

Saida Pérez | Ajuntament de Girona | Àrea de Promoció i Ocupació

Dintre d’una “unitat familiar”, els integrants han de decidir si presenten la declaració de la renda de manera individual o de manera conjunta. Escollir una o altra via dependrà de la situació econòmica de cada cònjuge, de si es tenen fills en comú, si hi ha alguna altra deducció aplicable…

Quina és la millor opció?

Com a norma general, la declaració de la renda conjunta interessa als matrimonis en què un dels cònjuges no rep ingressos o si els rep són molt baixos. També serà recomanable per a les famílies monoparentals quan els fills no perceben rendes.

Si tots dos cònjuges treballen

Quan els dos cònjuges treballen, normalment és més convenient que cadascú presenti la declaració individual, ja que, d’aquesta manera, s’aplica la reducció del mínim personal a cadascú, 5.550 €, és a dir, una reducció conjunta d’11.100 €. En canvi, si tots dos treballen i s’opta per la declaració conjunta, el mínim serà el mateix, 5.550 €, amb independència del nombre de membres que integren la unitat familiar, també, s’aplicaria una reducció en la base imposable de 3.400 €anuals per tributació conjunta, tot i així, el total de les dues reduccions seria de 8.950 €, per sota dels 11.100 € de les dues declaracions individuals.

Si només treballa un cònjuge

Si només treballa un cònjuge interessa més fer la declaració conjunta ja que es podrà aplicar, a més del mínim personal de la renda, 5.550 euros, la reducció per unitat familiar, 3.400 €.

Augment del mínim en funció de l’edat

Per als majors de 65 i 75 anys, l’import mínim personal es pot augmentar en 1.150 i 1.400 € respectivament. Si fan la declaració conjunta, s’aplica per cada membre que ho compleixi.

Pare o mare separat amb fills

En cas d’unitat familiar monoparental, la base imposable es redueix en 2.150 €. El pare o mare no casat, vidu o separat legalment amb els fills menors que convisquin amb ell o amb ella, tindrà una reducció a la base imposable de 2.150 € anuals. Però aquesta reducció no serà aplicable si els pares no estan casats però viuen junts.

Deducció per habitatge

Si el matrimoni té una hipoteca a mitges sobre l’habitatge habitual amb dret a deducció, és més convenient fer la declaració per separat, ja que la base màxima de la deducció és per declaració. Cada un dels cònjuges que tingui dret a la deducció podrà aplicar-la, és a dir, s’aplica una deducció del 15% de 9.040 € per a cada un, és a dir, un total de 18.080 €.

Aportacions a plans de pensions

Els límits màxims de reducció previstos per aportacions als diferents sistemes de previsió social, seran aplicats individualment per cada mutualista o partícip integrat en la unitat familiar.

Qui pot presentar la declaració conjunta?

Per poder presentar la declaració de la renda de manera conjunta, els contribuents han de formar part d’una unitat familiar, això vol dir, o estar casats o tenir fills (o les dues). Es considera unitat familiar un matrimoni i, si els tenen, els seus fills; o bé una unitat monoparental, formada per un progenitor i els seus fills. Una parella no casada amb fills comuns no formen una unitat familiar. Un dels progenitors pot declarar com a unitat monoparental amb els fills comuns i l’altre progenitor ha de declarar de forma individual. Atès que l’exercici fiscal va concloure el 31 de desembre de 2015, serà la situació familiar en aquesta data la que serà aplicable en la declaració de la renda.

Saida Pérez
Ajuntament de Girona
Àrea de Promoció i Ocupació
Tècnic Emprenedoria i Promoció Empresarial
Tel.: 972 104 316 / Tel. intern: 3563
A/e: saida.perez@ajgirona.cat / www.girona.cat

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)