/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 octubre de 2020 | 3a Època | Edició núm. 14.487 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

FOTO: ARXIU TRANSICIÓ ESPANYOLAFOTO: ARXIU TRANSICIÓ ESPANYOLA
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 22·03·2017

Vull estar equivocat

Manel Mesquita | La Tribuna | El Punt Avui | Edició Nacional

Què és que ha passat perquè en qüestió de quaranta anys hàgim passat de cridar, fer pancartes, llançar octavilles, signar manifestos que clamaven, per exemple, Més escoles i menys policia, a donar veu als que avui vindiquen, entre línies i no tant, justament el contrari. “Escoles”, com a metàfora de tots els drets que ens emparen com a ciutadans i treballadors; per “policia”, paraula entesa únicament com a “més repressió” per qui se la posa a la boca.

Qualsevol fill/filla de veí t’insulta avui, en plena conversa distesa, amb un “més policia, més seguretat” com a panacea davant qualsevol situació complexa, i recontrargumentar-li que “més escoles, més educació” seria una resposta més ajustada i eficaç a les actuals necessitats de la societat es transforma en una feina hercúlia. Titànica. Fins i tot, per fer més difícil el diàleg, les administracions públiques han substituït la tradicional àrea batejada com a “de seguretat” per un joc de paraules que impossibilita posar les coses al seu lloc: ara parlem “de convivència ciutadana” i les entitats veïnals han caigut a la trampa i ara es barregen els drets socials amb els uniformes basant-se en nous informes i falses estadístiques per avalar-los. Que tot sigui una enorme mentida a ningú no l’importa.

Encara recordo les crítiques al govern de González quan aquest va fusionar -1994/1996- en la persona de Belloch els ministeris de Justícia i Interior per primera vegada en democràcia. On s’és vist que un àmbit temàtic i l’altre tinguin res a veure competencialment i més en un Estat de dret que llueix de la separació de poders? Ho varem deixar passar, com tantes altres coses, i aquí estem, reclamant mesures punitives com a solució a les injustícies.

I així, a poc a poc, piano piano Narcís, ens hem deixat retallar tot el que donava consistència a un estil de vida (anomenat Estat del benestar, recordeu?) que voldríem universal, mentre permetíem que ingents quantitats de recursos anessin a parar a la mà de lladres confessos, condemnats o en procés, empreses paraestatals que trafiquen legalment amb armes que maten a l’engròs, companyies elèctriques que literalment i obertament ens roben a la menuda, a la mà de personatges nefastos atrinxerats en consells d’administració de caixes i bancs, atrinxerats en immunitats a governs i parlaments…

I ara, el neollenguatge popularitza en vint-i-set caràcters el que ja és tot un programa polític avalat a més d’un territori que s’imposa sense cap crítica consistent de rebuig, no fos cas que acabem criminalitzats o perdent vots: Més policia i menys escoles. Hem mirat cap a l’altre costat, sí, i això ha estat possible perquè abans ja havíem perdut la batalla de les idees, fabricant la manufactura de l’idiota col·lectiu i estenent l’analfabetisme polític i ètic, segurament sotmesos per raó de la pressió ideològica -educativa, econòmica, mediàtica- dirigida a, d’una banda, fragmentar, individualitzar i enfrontar la gent treballadora i de l’altra, a generar por.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)