/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 setembre de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Esports L'eugenienc del GEiEG Josué Canales fa un temps de 48,21 i es queda a tocar de la final L'atleta grupista Josué Canales -i alumne de l'Institut Santa Eugènia- ha pres part a la primera eliminatòria de les tres que formaven les semifinals de la prova dels 400m del Campionat del Món juvenil d'atletisme, a Kenya. Canales ha aturat el crono amb un temps de 48,21, creuant la línia de meta en quarta posició, cosa…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

IL·LUSTRACIÓ: JAUME LLORENS per a eldimoni.comIL·LUSTRACIÓ: JAUME LLORENS per a eldimoni.com
: : Paulo Freire > Opinió | 13·12·2004

Vida familiar i horari escolar: un trencaclosques?

Jordi Feu |

Ja fa un temps que la necessitat de conciliar l’horari familiar amb l’horari escolar ha esdevingut un tema recurrent i de moda en diferents espais: entre la comunitat educativa, en l’àmbit de l’administració o en els mitjans de comunicació.

El fet que hagi esdevingut una moda no crec pas que es degui, i no voldria ser malpensat, al fet que haguem pres consciència de la dimensió pròpiament educativa del problema, sinó més bé al fet de plantejar-nos una qüestió summament important i crucial en la dinàmica de les institucions i en la vida de les persones com és la qüestió de l’organització del temps. Una qüestió que es materialitza en l’estructuració d’un horari i d’un calendari concrets que ens permeten, entre altres coses, organitzar la vida quotidiana i les rutines que aquesta comporta.

Però independentment de quina hagi estat la raó última que ha propiciat plantejar el tema que aquí exposem, crec que la gran majoria està d’acord en acceptar la gran dificultat en fer compatible la vida familiar amb l’horari i el calendari escolar actuals.

Les raons d’aquest problema són aparentment ben conegudes: mentre que molts aspectes de la institució escolar continuen essent com els del segle XIX, la societat en el seu conjunt i les dinàmiques familiars en particular són, amb tots els defectes i les virtuts, les del segle XXI. En qualsevol cas, no crec pas que sigui exagerat afirmar que la realitat en la qual ens trobem és, a banda d’incompatible, insostenible -i ho dic en el sentit ecològic del terme.

Aquesta insostenibilitat on primer es va fer sentir va ser en les llars d’infants: l’horari laboral de moltes parelles -sobretot quan els dos membres treballaven- impedia que poguessin portar i recollir sense problemes el seu fill o filla. Això es va resoldre, en el millor dels casos, fent ús del temps lliure que gaudien els avis. Tanmateix, com que aquest recurs no estava a la disposició de totes les famílies, ben aviat el mercat va posar a la disposició dels pares i mares llars d’infants a la carta (privades, és clar) que omplien les hores que feien falta.

Quan el problema s’ha traslladat a l’escola de primària les solucions han estat diverses. Hi ha qui pensa que la millor manera d’omplir el decalatge entre l’horari laboral i l’horari escolar és a través d’activitats extraescolars -encara que aquestes considerin ben poc el que han estat fent els infants durant la jornada escolar que els ha precedit. D’altres pensen que això es resoldrà ampliant les hores d’educació formal i/o eixamplant el calendari escolar. Aquesta proposta, tot sovint va acompanyada d’un discurs pedagogista que dóna per fet que a més hores o dies d’escola, més capital educatiu o formatiu s’acumula.

El cas és que mentre plantegem la conciliació de la vida familiar amb l’horari escolar a partir de les hores lliures que disposen els pares, difícilment resoldrem el problema perquè tendirem a pensar falses solucions que supediten l’organització educativa i més concretament escolar a l’horari laboral. Una jornada que tant en el cas de Catalunya com a la restat de l’Estat espanyol tendeix a eixamplar-se sense límits. És a partir d’aquest enquadrament del problema que es proposen solucions al meu entendre absurdes -com les que ja hem comentat- i algunes altament perilloses -com per exemple construir llars d’infants o escoles a prop de grans empreses- perquè els pares i mares puguin recollir els fills així que hagin acabat la jornada laboral.

La conciliació de la vida familiar i l’escola, en la seva essència, no passa per ampliar l’horari escolar i molt menys per ampliar el calendari sinó per una racionalització radical de l’horari laboral del pares que els permeti estar el màxim de temps possible amb els seus fills.

Jordi Feu i Gelis és sociòleg
i professor de política educativa del Departament de Pedagogia de la UdG

Opineu en el «Fòrum social sobre l’educació a les comarques gironines» [clic aquí]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

5 × 2 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)