/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 08 febrer de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.347 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Núria Terés, amb el micro, a la seu d'Escudella Solidària, ahir FOTO: JOEL MEDIR i HEREUNúria Terés, amb el micro, a la seu d'Escudella Solidària, ahir FOTO: JOEL MEDIR i HEREU
: : Opinió > Des d'aquí mateix | 29·01·2015

Una mirada eugenienca als pressupostos municipals 2015 de la ciutat de Girona

Núria Terés | Regidora d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Girona i veïna de Santa Eugènia de Ter

Aquest darrer dilluns -25 de gener- s’han debatut i aprovat els pressupostos municipals de Girona per a l’any 2015. Permeteu-me fer-ne una mirada eugenienca. De fet no en puc tenir cap altra.

i la Marfà

Deixeu-me començar per l’element més simbòlic, el . Després de la moció (2010) aprovada per unanimitat, l’any passat es va aprovar fer i costejar el projecte. El municipi va estimar fer-hi una aportació de 500.000€, i es va comprometre amb la Mancomunitat·Can Gibert de fer-ho en dos anys. Això equivalia a posar-hi 250.000€ aquest 2015 i en canvi només apareixen 50.000€ en la partida d’inversions. A aquest pas, necessitarem 10 anys per tornar-lo a veure!

Un altre element que sobta és el creixement de pressupost a la Marfà. La partida s’incrementa aquest any en 178.000€ (de 602.244€ el 2014, a 780.597€ el 2015). No s’entén aquest augment quan el barri i la ciutadania cada vegada poden fer servir menys la Marfà ja que l’EUMES, un centre privat en conveni amb l’Ajuntament, ocupa cada vegada més espais i les taxes d’ús per a la ciutadania, no són gens populars. Per cert, nosaltres no hem deixat mai de reivindicar que la Marfà formés part del Centre cívic, com estava projectat.

Una simple operació ens permetria equilibrar les dues partides, els 178.000€ d’increment de la Marfà les podem passar al i així es tornaria creïble la promesa que el Pont podria estar fet en dos anys.

Cultura i joventut

I parlant de la Marfà, podem parlar de cultura. L’àrea de Cultura novament té un fort increment pressupostari, però destinat a promocionar a l’exterior una ciutat de festivals. Com a compensació, incrementen la partida de teatre amb 89.000€ per dur Temporada Alta als barris però no per fer teatre dels barris! Novament un model de cultura elitista i de cares a promocionar una ciutat turística.

En canvi no apareix cap increment a la partida de joventut, un tema tan sensible al barri. I en canvi es porten dos anys amb el Centre Jove de aturat per manca d’adequació del local previst. I donat que no hi ha partida se n’hi passarà un altre.

Plans comunitaris

En aquesta direcció podem parlar de plans comunitaris. A·Can Gibert -des de fa més de 15 anys- es treballa en una dinàmica de pla comunitari , el PEiC (Pla Educació i Convivència·Sant Narcís), al que les diverses institucions, especialment la Generalitat, li han anat retallant les partides i es troba una mica amb la pell i l’ós. Ara, al marge de la partida de plans comunitaris, el sector Est rep una dotació pròpia de 200.000€, que permetria al nostre entendre que la partida de s’incrementés. De moment, l’equip de govern, no ho ha entès així i manté una quantitat aproximada a la de l’any passat. Seria important negociar-ho bé per anar concretant el model de coresponsabilitat i de treball en xarxa.

Transport públic i Girocleta

Sense cap inversió en transport públic, deixant en mans de l’empresa privada els busos que circulen per de Ter, que no disposen de GPS per saber l’arribada, no pugen bicicletes, redueixen freqüència i busos el cap de setmana, això sí, al mateix preu del bitllet que els busos de la resta de la ciutat, amb moltes més prestacions.

Amb dues estacions de Girocleta sense disposar ni de carril bicicleta ni carrils segurs que les uneixin amb la resta de carrils bici de la ciutat, i sense cap € per invertir en mobilitat.

Hortes del Parador del

Després d’un canvi d’usos en els terrenys del Parador del, l’equip de govern es ven els terrenys a centres comercials i del fast-food. Les hortes novament es veuen amenaçades i els escolars de l’entorn també. Els 490.000€ resultants s’inverteixen en un sol carril bici (sota les vies) que a aquest preu sembla que vulgui optar a un premi FAD, però que haurien de quedar per al barri!

Ocupació i serveis socials

Sense cap inversió en temes d’Ocupació al barri, on la taxa d’atur és molt elevada. Ni cap projecte especial per a joves que incentivi i promogui plans d’ocupació i d’ocupabilitat, de servei-aprenentatge…

Amb un increment de 259.000€ en Serveis Socials, per mantenir unes polítiques assistencialistes que no generen canvis reals en la situació de les persones, i que s’equiparen a increments en programació musical de l’Auditori (615.000€), el pla estratègic fluvial-Onyar (150.000€), la compra de l’obra de Santos Torroella (790.000€)… per posar uns exemples.

Pressupostos participats i participació

Amb uns Pressupostos Participats incrementats en 200.000€ amb un model a la deriva, que no respon al foment de la participació sinó a un repartiment que a·Can Gibert no encaixa amb la lògica del treball comunitari de la Mancomunitat.

Els pressupostos que presenta l’equip de govern per al 2015 són pur tràmit, continuistes, que no sintonitzen amb el que està vivint una gran part de la ciutadania, no busquen transformar les realitats de crisi sinó creure en vells models. Tot plegat per continuar invertint i dinamitzant el centre de la ciutat i descompensant encara més els barris perifèrics.

No han evolucionat gens en noves propostes de promoció de l’ocupació i l’ocupabilitat; ni de polítiques socials no assistencialistes; ni de participació ciutadana, coresponsabilitat i cogestió; ni de treball comunitari; ni de mobilitat sostenible; ni de gestió eficient de residus; ni de reserves de contractes per a CET; ni de foment d’energia renovable; ni d’un potent pla de xoc al per compensar les repercussions del malaurat TAV; ni de lluita contra l’atur…

Volem discutir sobre models i programes, des del concret del barri, per pressupostar després allò que és necessari. Volem la participació de les veïnes i veïns del barri, per decidir allò que veritablement convé al barri, no els compromisos que té l’equip de govern amb altres.

1
Tinc més informació
Comentaris

Una resposta a “Una mirada eugenienca als pressupostos municipals 2015 de la ciutat de Girona”

  1. Miguel Garcia ha dit:

    Respecto a tothom i crec que aportar opinions enriqueix qualsevol debat, no obstant darrerament observo que hi ha molta gent que s’assumeix el dret a parlar en nom de la col·lectivitat per l’únic fet de formar-ne part. Darrerament observo que el ser president d’una AMPA dóna dret per parlar en nom de tots els alumnes i familiars del centre en qualsevol tema (encara que no siguin ni socis, ni el tema tingui cap vinculació amb el centre educatiu), ara observo que un regidor en minoria a l’Ajuntament parla en veu de tot un barri. Jo mateix m’he adonat que també he comés, com a membre d’una entitat, l’error de creure que “el cortijo es mío”. Siguem respectuosos amb els nostres associats, veïns i companys i acostumeu-nos a expressar-nos en nom propi, és la millor forma de fer participació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)