/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 22 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.389 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 27·12·2016

Un pont de justícia [el del Dimoni]

Dani Vilà | La Galeria | El Punt Avui | Edició Girona

Els pressupostos pel 2017 de la ciutat de Girona inclouen entre les inversions més importants la reconstrucció del pont del de de Ter. Es tracta de 420.000€ que han de permetre que el barri recuperi una icona que ha traspassat segles i que ha resistit, primer, tota mena d’inclemències naturals i, posteriorment, tota mena d’incompliments i promeses truncades amb més o menys justificació. L’any 1968 la canalització i el desviament del riu feien desaparèixer el pont, tot i que des del primer moment hi havia el compromís de tornar-lo a armar en un altre punt del barri. Una promesa que semblava agafar forma l’any 1981, quan el govern que encapçalava en aquells moments Joaquim Nadal es comprometia per ple a refer el pont i que es tornés a situar al barri de. Aquest compromís, però, va anar passant el seu viacrucis particular i els carreus del pont seguien apilonats a la intempèrie del cementiri de de Ter. Amb la revitalització del barri i del veïnatge, els veïns van aconseguir que es guardessin als magatzems de la brigada. Ara la partida dels pressupostos permetrà que en poc temps el compromís històric d’un partit i un altre es facin realitat. Situat sobre el riu, tornarà a tenir funció de pont. A més, una infraestructura que en època medieval va permetre estalviar una gran volta per arribar fins a Girona. Alguns poden veure el pacte entre CiU i el PSC com una al·legoria del pacte amb el que la llegenda explica que va tancar Guillem de Granollers per construir el pont, però la penitència en aquest cas no arribarà fins que faltin uns mesos per a les eleccions del 2019. Ara qui ja ha pagat prou penitència és el barri de, un sector que encara se sent com un poble en moltes de les activitats que organitza. La recuperació d’un símbol tan potent com el pont del també ha de servir perquè les visites guiades a la ciutat abandonin de mica en mica el call jueu i el Barri Vell per oferir un vessant històric de la ciutat que ara reviurà amb la reconstrucció del pont. Conèixer la història i les llegendes que acompanyen la infraestructura i que els veïns han sabut conservar ben vives mereix el respecte de tots els gironins amants del seu passat, amants de la història que els ha permès ser el que són ara com a ciutadans de Girona.

Vista del pont del Dimoni rearmat sobre el riu Güell INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

Vista del pont del rearmat sobre el riu INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)