/El soroll
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 06 abril de 2020 | 3a Època | Edició núm. 14.309 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Nivells de soroll a Santa Eugènia de Ter MAPA: GREMA [2002]Nivells de soroll a Santa Eugènia de Ter MAPA: GREMA [2002]
: : El soroll > Retalls de premsa | 10·06·2004

Un estudi revela que els ciclomotors
generen 8 decibels més que els cotxes

Jesús Badenes |

DIARI DE GIRONA > Un estudi ha posat en relleu que els ciclomotors provoquen més soroll molest que els cotxes i els vehicles pesants. Segons les dades recollides pel Grup de Recerca en Energia i Medi Ambient [GREMA], els ciclomotors i motocicletes generen una mitjana de vuit decibels més que els cotxes i 2,5 més que un vehicle pesant.

L’informe, que se centra en les dades recollides l’any passat a de Ter, remarca la importància del trànsit viari com a factor de contaminació acústica, ja que considera que és la principal causa d´excés de soroll al carrer.

El dictamen del GREMA informa que la mitjana dels més de 300 ciclomotors analitzats a és de 85 decibels, mentre que els vehicles pesants es queden en 82,5 decibels i els turismes baixen fins a 77 decibels. La recomanació de qualitat ambiental és de 70 decibels, 15 menys que en el cas dels ciclomotors. La normativa no qualifica de greu l’excés de sorolls fins que no se superen els 100 decibels.

El director de l’estudi, Josep Arnau, assenyala que «posa en evidència la importància del soroll emès principalment pel trànsit de vehicles, especialment les motocicletes, atès l’elevat nombre de centres educatius, i per tant, la propensió en l’ús d’aquest tipus de vehicles».

De fet, l’anàlisi remarca que l’espai més afectat pels sorolls són el col·legi de i el centre cívic de, on s’hauria d’incidir especialment per difondre els problemes de contaminació acústica. L’estudi de Grup de Recerca Universitari remarca també que molta gent utilitza individualment els seus vehicles particulars, situació que es fa molt difícil de corregir. La mitjana habitual de persones per vehicle és d’una sola persona.

La contaminació acústica que desprenen els vehicles pesants com els camions, i els que es dediquen al transport públic és relativament baixa, ja que el nombre de vehicles que estan destinats a aquest tipus de transport és molt menor que el de turismes i ciclomotors. Per aquest motiu, Arnau recomana incrementar tant les línies de transport públic com la seva freqüència de pas, per tal que tots els veïns prenguin més consciència del problema del trànsit i l’assumeixin amb més convicció.

Inspecció

Una de cada quatre motocicletes que passen la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) a Girona supera els límits acústics permesos i ha de repetir la revisió per obtenir la validesa per circular. El 24,70% de motocicletes revisades superava els 100 decibels, una xifra que la ITV considera una falta greu.

La inspecció va revisar 22.902 vehicles i el 5,13 per cent no va superar els controls mediambientals exigits. D’aquest percentatge destaquen les motocicletes que produeixen més soroll del permès. El Grup de Recerca en Energia i Medi Ambient preveu analitzar les dades històriques disponibles de les ITV relatives a la qualitat ambiental.

L’estudi posa en relleu la necessitat de sensibilitzar els col·lectius més afectats per la contaminació acústica, especialment els més joves. Una possibilitat seria informar i donar difusió en centres educatius ubicats en aquesta zona, és a dir, Maristes i el col·legi de, així com en diverses associacions i entitats. També s’haurien d’instal·lar mesures de llarga durada que s’ajustessin als horaris escolars.

L’estudi proposava l’ús de pantalles per reduir el soroll a, que es col·locarien a les escoles, al centre cívic i a l’avinguda Tarradellas després d’obrir la frontissa del. [Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)