![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El proper dilluns -11 de juny-, el prestigiós establiment de Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) torna a obrir les portes després de vuit anys, amb un nou projecte culinari de nivell lligat a un compromís efectiu amb joves en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió.
Sense abandonar el mestratge culinari i de servei, ara es torna a aixecar la persiana d’un restaurant obert a tothom. Amb un treball específic sobre el producte de qualitat i amb una oferta gastronòmica que combina l’empelt amb la tradició i el coratge de noves fórmules. Cuina de mercat innovadora, exigent en la selecció dels millors productes de proximitat i amb una excel·lent bodega de caràcter cooperatiu, especialitzada en vinificacions singulars.
Al capdavant, el jove eugenial cuiner i fill de Lluc Quintana Terés, que ha treballat, després del seu pas per l’Escola d’Hostaleria de Girona, en restaurants tan reconeguts com El Dorado Petit, l’Aliança d’Anglès, Els Tinars, amb una responsabilitat creixent i una culinària pròpia, basada en els sabors de sempre, una tècnica depurada i una mirada contemporània, consolidada també en l’escola de postres Espai Sucre.
I el també eugenial i veí de Conrad Johera, sommelier, barista i cap de sala. Format al Celler de Can Roca, acumula experiència i coneixement en diversos restaurants nacionals i estrangers i en l’organització de banquets i gestió d’equips a l’Hotel Carlemany, de Girona.
70 anys d’història gironina reviuen ara amb la continuïtat que arriba a través d’un projecte integrador que aspira a ser de nou una referència culinària de primer ordre. Amb el compromís de la puresa de les coses ben fetes.
Can Xapes va ser, en una dilatada trajectòria de 25 anys, tota una institució gastronòmica de les comarques gironines. Nascut el 1949 com un cinema (el Cine Rosa), va esdevenir, amb el temps, un bar que servia esmorzars de forquilla, vermuts i tapes. Creat per Narcís Vicens, l’avi Xapes, tractant de bestiar, va ser el seu fill Quim Vicens qui el 1985 el va convertir en un restaurant. Un punt de referència a Cornellà, a prop de Girona, que sempre va demostrar –com deien les cròniques del tancament– “un compromís amb la puresa de les coses ben fetes”.
De la mà de Maria Carme Coll i de la seva mare, Josefina Olivet (l’àvia Fina), Can Xapes va excel·lir en el tractament del peix (l’olla de peix de l’àvia Fina, el llobarro salvatge al forn: sempre fresc i de qualitat), en els bunyols de bacallà o les “barretines” o el “menjar blanc”, de postres, autèntics emblemes de la casa.
Anys després, AD Iniciatives Socials, entitat sense ànim de lucre que treballa en l’atenció dels infants, adolescents, joves i famílies, es va fixar en l’espai del restaurant per desenvolupar un dels seus projectes: que ressalta les habilitats psicosocials de persones joves, que no han tingut les oportunitats per afrontar amb èxit la seva incorporació al món laboral.
A partir del programa TR3S Accions i de l’anomenat Connexió Estany, AD proposa una orientació professional per a joves en situació de vulnerabilitat i de risc d’exclusió social amb la voluntat d’oferir-los alternatives de treball dignes i amb futur en el camp de l’hostaleria. L’antic Can Xapes esdevé un centre on s’aprèn i es treballa en un entorn real, amb pràctiques tutoritzades.
Vos desitjo tan d’èxit com l’antic Can Xapes!