/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 02 abril de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.400 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'espectacular aiguabarreig que forma la unió del riu Güell amb el Ter FOTO: EL DIMONIL'espectacular aiguabarreig que forma la unió del riu Güell amb el Ter FOTO: EL DIMONI
: : Les hortes > Opinió | 11·03·2014

Text íntegre de la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament de Girona per a la dignificació del riu Güell en el seu darrer tram

El Dimoni | Ple de l'Ajuntament de Girona
El nostre riu Güell FOTO: EL DIMONI

El nostre riu FOTO: EL DIMONI

El és un riu que neix a la comarca del Gironès i que és afluent del riu Ter pel seu marge dret. El naixement del es produeix al municipi veí d’Aiguaviva, amb la confluència del torrent de Can Garrofa i el rec de del Pla. Després de travessar el municipi de Vilablareix, el riu s’endinsa [a de Ter] al municipi de Girona per la seva part occidental i rep l’aportació de la riera Masrocs pel seu marge esquerra.

Fa anys, el desembocava a l’Onyar al nord-est del parc de la Devesa, però actualment desguassa les seves aigües al riu Ter, al sud-oest del parc de la Devesa.

El riu, en el seu darrer tram, presenta un estat d’artificialització que en limita les funcions ecològiques. El riu està canalitzat i encaixonat, desproveït de vegetació de ribera i arriba a la desembocadura encerclat de ciment i asfalt.

Dos carrils de circulació de vehicles a banda i banda de les dues ribes i tot un seguit d’infraestructures i equipaments com ara l’Auditori Palau de Congressos i el seu l’aparcament, una gran superfície comercial, l’Audiència Provincial, l’Escola d’Idiomes, l’edifici de la tresoreria de la Seguretat Social, l’Escola Maristes, l’Escola d’Hostaleria i d’altres edificis que es preveuen desenvolupar al Parador del l’ han convertit en un riu molt antropitzat i amb una matriu biofísica dominada per elements artificials que empobreixen l’ecosistema fluvial.

El seu tram final -però- presenta un aspecte de gran bellesa i l’aiguabarreig que forma la seva unió amb el Ter és un indret de gran riquesa biològica que serveix de refugi de fauna.

D’altra banda, la riquesa paisatgística de la seva desembocadura aporta un conjunt paisatgístic molt valuós que imprimeix personalitat a aquest sector del municipi. El riu és un element de connectivitat biològica i té la virtut d’unir espais com ara les Hortes de de Ter, la Devesa, les Ribes del Ter, l’aiguamoll de les Hortes…

El projecte de cobrir el riu, descrit en l’informe sol·licitat per l’Ajuntament com a part del projecte Girona, quatre rius i una sèquia, no només posa en perill el sinó que afectaria al projecte de reconstrucció del , aprovat el 1981 i ratificat el 2010 per unanimitat del ple on es va acordar la “redacció del projecte de reconstrucció del , a partir de l’avantprojecte presentat al registre municipal per les entitats veïnals i culturals el passat 17 de maig de 2010 on es defineixen les condicions de reconstrucció i l’emplaçament adients sobre l’actual traçat del riu” i que un eventual soterrament del riu deixaria sense sentit.

Aprovats els següents acords

1. Incorporar l’aiguabarreig en el marc dels Plans especials de les Hortes i la Devesa a fi i efecte de potenciar-ne els valors ambientals, paisatgístics i culturals.

2. Que en la redacció del Pla especial de rius s’incorporin professionals, la UdG i entitats de la ciutat i s’incorporin mesures que contribueixin a esmorteir els efectes de l’artificialització a què s’ha vist sotmès el riu durant les darreres dècades.

3. Potenciar la senyalització dels valors ambientals de l’aiguabarreig que formen els rius i Ter i desenvolupar rutes d’educació ambiental.

4. Descartar definitivament qualsevol mesura de soterrament del riu o cobriment de la sèquia.

5. Calendaritzar l’execució de l’acord de 1981 de reconstrucció del , en les condicions en que va ser ratificat per tots el grups al ple del 14 de setembre de 2010.

Moció dels grups municipals a l’Ajuntament de Girona d’ICV-EUiA i CUP per a la dignificació del riu en el seu darrer tram, aprovada per 12 vots a favor (PSC+ICV·EUiA+CUP+R.cat), 10 en contra (CiU) i 3 abstencions (PPC+Nad)
0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)